Καθώς η θανατηφόρα επιδημία του ιού Έμπολα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στην Κεντρική Αφρική, κάνοντας πλέον αισθητή την απειλή της και στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, ολοένα και μεγαλύτερες γίνονται οι πιέσεις προς διεθνείς Αφρικανούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές ομάδες να μη δώσουν το παρών σε αναμετρήσεις των εθνικών ομάδων τους για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα.
Ανησυχία ότι οι αγώνες θα αποτελέσουν τον «Δούρειο Ίππο» για τη μεταφορά του ιού στην ΕυρώπηΜε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ισπανικό έδαφος να είναι πλέον γεγονός και τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, δεν αποκλείεται το παράδειγμα της Ράγιο Βαγιεκάνο να το ακολουθήσουν και άλλες ομάδες της ευρωπαϊκής χώρας. Η τελευταία επίσημη καταμέτρηση του ΠΟΥ δείχνει ότι οι νεκροί από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα ανέρχονται στους 4.033, ενώ 8.399 κρούσματα είχαν καταγραφεί σε επτά χώρες έως τις 8 Οκτωβρίου. Οι χώρες αυτές έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες: η πρώτη περιλαμβάνει τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, και η δεύτερη ομάδα τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Ποιοι είναι οι… επικίνδυνοι παίκτες
Όπως έγινε γνωστό, ο Λας Μπανγκουρά δεν θα υποστεί κυρώσεις για την απόφασή του να φύγει από το Μαρόκο, όπου μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους η μία εκ των δύο αναμετρήσεων ανάμεσα στη Γουινέα και στην Γκάνα. Ειδικότερα, η πρώτη (11 Οκτωβρίου) θα διεξαχθεί στην Καζαμπλάνκα και η δεύτερη (15 Οκτωβρίου) στην Άκρα, πρωτεύουσα της Γκάνας.
Η Ράγιο Βαγιεκάνο έχει την έδρα της στη Μαδρίτη, όπου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα μια Ισπανίδα νοσοκόμα έγινε η πρώτη κάτοικος της Ευρώπης που προσβάλλεται από τον επικίνδυνο ιό εκτός Δυτικής Αφρικής.
Παράλληλα, η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφάσισε να αλλάξει την έδρα διεξαγωγής ενός εκ των δύο αναμετρήσεων «υψηλού κινδύνου», εκείνης ανάμεσα στη Σιέρα Λεόνε και στο Καμερούν. Και τα δύο παιχνίδια (10 και 15 Οκτωβρίου) θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ. Τα «Λιοντάρια» έχουν τρεις διεθνείς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται σε ισπανικές ομάδες: Στεφάν Εμπιά (Σεβίλλη), Ραούλ Λόε (Οσασούνα) και Οντόνα Φαμπρίς (Μπαρτσελόνα Β), οι οποίοι θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να μετατραπούν σε… δούρειο ίππο για την είσοδο του Έμπολα σε χώρες της Ευρώπης.
Επιπλέον, ο Κονγκολέζος Σέντρικ Μαμπουάτι (δανεικός από τη Ρεάλ Μπέτις στην Οσασούνα) έχει ήδη ενσωματωθεί στην εθνική ομάδα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει παρατηρηθεί μια ξεχωριστή επιδημία του ιού από εκείνη της Δυτικής Αφρικής, με 71 καταγεγραμμένα κρούσματα και 43 θανάτους. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ποδοσφαιριστής υποβλήθηκε πρώτα σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.
Τα παιχνίδια της ΛΔ του Κονγκό με την Ακτή Ελεφαντοστού -όπου αγωνίζονται παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστές, συμπεριλαμβανομένου του Γιάγια Τουρέ (Μάντσεστερ Σίτι)- είναι προγραμματισμένα για τις 11 και 15 Οκτωβρίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μία εκ των δύο αναμετρήσεων θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα Κινσάσα, όπου παρατηρήθηκε ένα από τα κρούσματα.
Ποδηλασία, Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων και…
Ο Έμπολα, πάντως, δεν ρίχνει βαριά τη σκιά του μόνο στο ποδόσφαιρο. Η κυβέρνηση στην Μπουρκίνα Φάσο αποφάσισε πρόσφατα να ματαιώσει διεθνές μίτινγκ ποδηλασίας στο έδαφός της (23 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου).
Νωρίτερα, τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των Β΄ Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στην πόλη Νανγκίν (Κίνα), οι αρχές απαγόρευσαν τη συμμετοχή πέντε αθλητών από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία για λόγους δημόσιας υγείας, εξέλιξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, οι οποίες αποφάσισαν να αποσυρθούν από τη διοργάνωση.
… Αφρικάνικο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου Γυναικών
Κι όλα αυτά, ενώ εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής του Αφρικανικού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου Γυναικών ξεκαθάρισε την Παρασκευή πως το τουρνουά θα διεξαχθεί κανονικά.
Η Νιγηρία είναι το μοναδικό από τα κράτη με καταγεγραμμένο κρούσμα του ιού που συμμετέχουν. Ωστόσο, στις 31 Αυγούστου οι αρχές της αφρικανικής χώρας κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και από τότε δεν υπάρχει καμία αναφορά για εμφάνιση κρούσματος Έμπολα στο έδαφός της.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας
Διαβάστε επίσης:
O εφιάλτης του Έμπολα στην Ευρώπη, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, 07:30
«Θωρακίζεται» η Ελλάδα λόγω Έμπολα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014, 16:07