Του Κώστα Μπετινάκη

Το Ιράκ ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ να κάνουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών ανταρτών του Ισλαμικού Χαλιφάτου Ιράκ και Λεβάντε (ISIL) που συνεχίζουν την προέλασή τους.
Το αποκάλυψε ο στρατηγός Martin Dempsey, αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, καταθέτοντας σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Την ίδια ώρα όμως σουνίτης κληρικός κάλεσε τους πιστούς να επιτεθούν ε αμερικανικές πρεσβείες σε περίπτωση που αρχίσουν αμερικανικοί βομβαρδισμοί.

Οι εξελίξεις που σημειώνονται στο Ιράκ είναι δραματικές.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν, σε συνομιλία του με τον ιρακινό πρωθυπουργό του τόνισε την αναγκαιότητα της διατήρησης της ενότητας του ιρακινού κράτους.

Ο αρχηγός του ιρακινού στρατού είπε πως θα περάσουν από στρατοδικείο οι στρατιωτικοί που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με επίσημο στρατιωτικό ανακοινωθέν, «οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απωθούν τους αντάρτες.

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε λανθασμένες τις πληροφορίες ότι χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές αντάρτες.

Τα διυλιστήρια του Baiji στο Βόρειο Ιράκ αποτέλεσαν τον πρώτο πετρελαϊκό στόχο των ανταρτών.

Οι ξένοι εργαζόμενοι του ηλεκτρικού σταθμού στο Baiji στο Βόρειο Ιράκ, εγκατέλειψαν τις εγκαταστάσεις, λίγη ώρα πριν αρχίσει η επίθεση των ανταρτών του ISILκαι άλλων σουνιτικών ομάδων επιτεθούν στο γειτονικό διυλιστήριο το οποίο σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ελέγχουν κατά 75%.

Πάντως επίσημοι στη Βαγδάτη αρνούνται ότι το διυλιστήριο έχει καταληφθεί από τους αντάρτες.

Το διυλιστήριο αυτό, που πάντως τώρα παραμένει κλειστό, ανεφοδιάζει με το ένα τέταρτο της παραγωγής ιρακινού πετρελαίου. Και ο ηλεκτρικός σταθμός στην περιοχή είναι σημαντικός σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Στην αγορά του πετρελαίου έχει αρχίσει να διαφαίνεται ηκρίση στο Ιράκ, με την τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του περασμένου εννιαμήνου.

Ζητείται αγοραστής πετρελαίου μισοτιμής…

Ενδιαφέρον προκαλεί και ένα δημοσίευμα από το Μπλούμπεργκ που αναφέρει πως ένα τάνκερ φορτωμένο με ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο πλέει στη Μεσόγειο και το φορτίο του είναι διαθέσιμο μισοτιμής.

Ωστόσο, αν κάποια χώρα θελήσει να αρπάξει την ευκαιρία,, ίσως να παίξει ρόλο στην διάλυση του Ιράκ. Επειδή το συγκεκριμένο φορτίο πετρελαίου βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης σε ποιον ανήκει, ανάμεσα στηνκεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την αυτόνομη διακυβέρνηση του Κουρδιστάν, απ΄όπου αντλήθηκε και φορτώθηκε στο δεξαμενόπλοιο το πετρέλαιο.

Οι Κούρδοιμαχητές, οι Πεσμαργκά, εκμεταλλευόμενοι την αναρχία που προκάλεσε η προέλαση των τζιχαντιστών ανταρτών, έχουν καταλάβει την πετρελαϊκή περιοχή του Κιρκούκ. Ο πετρελαϊκός πλούτος της περιοχής μπορεί να χρηματοδοτήσει το όνειρο της απόλυτης κυριαρχίας των Κούρδων σε ένα δικό τους κράτος.

«Αν το δεξαμενόπλοιο δέσει σε κάποιο λιμάνι χώρας αγοραστή του φορτίου, θα έχει πραγματοποιηθεί ένα βήμα προς την ανεξαρτησία των Κούρδων και την διάλυση του κράτους του Ιράκ», υποστηρίζει σε δηλώσεις του στο Μπλούμπεργκ ο Νιχάτ Αλί Οζκάν, αναλυτής του Ερευνητικού Ιδρύματος Οικονομική Πολιτικής που εδρεύει στην Άγκυρα.

Η ενδεχόμενη πώληση του φορτίου αυτού, ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία που έχει συμβόλαια με τους Κούρδους στο Ιράκ για την αγορά πετρελαίου. Ενδιαφέρει όμως και την κυβέρνηση της Βαγδάτης που διατηρεί δικαιώματα επί των πωλήσεων, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε κίνηση πλήρους αυτονόμησης από το Ιράκ, για την αποτροπή ευρύτερων γαιοπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή.

Τα αιώνια θύματα –οι άμαχοι: Στην προσφυγιά, για να αποφύγουν τις βιαιότητες ενός άγριου εμφύλιου.
Στον έλεγχο του ISIL

Στον έλεγχο του ISIL

Οι αντάρτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου Ιράκ και Λεβάντε κατέλαβαν πρώτα τη Μοσούλη (δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, πριν δύο εβδομάδες. Στις ημέρες που ακολούθησαν κατέλαβαν σταδιακά κι άλλες πόλεις όπως τη Falluja και το μεγαλύτερο μέρος της Ramadi. Όπως ακριβώς έχουν υπό τον έλεγχό τους συριακές πόλεις κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ελέγχουν επίσης δύο χωριά στην κουρδική περιοχή του Κιρκούκ καθώς και την πετρελαϊκή πόλη Baiji της επαρχίας Salaheddin. Λόγω των μαχών υπολογίζονται σε 700.000 οι άμαχοι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις βιαιότητες. (Με κόκκινη βούλα σημειώνονται οι πόλεις που ελέγχει το ISIL).

Οι εθνότητες διχάζουν

Το Ιράκ είναι μια χώρα βαθειά διχασμένη ανάμεσα σε κάποιες διακριτές γραμμές. Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές εθνότητες σε άμεση σχέση με το θρησκευτικό πιστεύω: σιίτες μουσουλμάνοι, σουνίτες μουσουλμάνοι και Κούρδοι (επίσης μουσουλμάνοι). Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Nuri al-Maliki, είναι σιίτης. Οι σουνίτες είναι μειονότητα στο Ιράκ και περιθωριοποιημένοι. Στη κοινότητα των σουνιτών το ISIL βρήκε πρόσφορο έδαφος.