Στη συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών -έναν από τους πυρήνες των Ευρωπαίων τζιχαντιστών- στρέφεται η προσοχή των βελγικών και γαλλικών Αρχών για τον εντοπισμό του δικτύου εξτρεμιστών που βρίσκεται πίσω από την ενορχήστρωση των πιο αιματηρών επιθέσεων στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άτομο ευρέως γνωστό στις Αρχές, με έντονη δραστηριότητα στα social media, το οποίο, μάλιστα, είχε παραχωρήσει και συνέντευξη στο περιοδικό του ISIS «Dabiq» είναι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι

Με τις εικόνες φρίκης από την καρδιά του Παρισιού να συνεχίζουν να σοκάρουν, η γαλλική αστυνομία φωτογραφίζει ως «εγκέφαλο» του μακελειού τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Γνωστός και ως Αμπού Ομάρ αλ-Μπαλίκι, ο 27χρονος Βέλγος ήταν γνωστός των διωκτικών αρχών για τις διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Πιστεύεται ότι κρύβεται κάπου στη Συρία. Παρόλο που υπάρχουν αναφορές ότι είναι νεκρός, τόσο το Παρίσι όσο και οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι –όπως και άλλοι Ευρωπαίοι που πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών– σκηνοθέτησε τον θάνατό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η βελγική εφημερίδα «Der Standaard», ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε πλούσια δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη στρατολόγηση εκατοντάδων Ευρωπαίων μαχητών που ταξίδεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις των τζιχαντιστών. Ο 27χρονος Βέλγος φωτογραφίζεται ως «εγκέφαλος» και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων επιθέσεων στην πόλη Βερβιέ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι οποίες είχαν ματαιωθεί την τελευταία στιγμή από τις βελγικές Αρχές, τον Ιανουάριο του 2015, λίγες ημέρες μετά το μακελειό στα γραφεία του «Charlie Hebdo».

Όπως γράφει η «Der Standaard», ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ φέρεται να είχε περάσει στις αρχές Ιανουαρίου και από την Ελλάδα. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο οι ελληνικές Αρχές είχαν προχωρήσει σε προσαγωγές υπόπτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, ο τζιχαντιστής ήταν γνωστός των βελγικών Αρχών και μάλιστα δεν είχε διστάσει να παραχωρήσει συνέντευξη για τα τεκταινόμενα στη Συρία στο περιοδικό του Ισλαμικού Χαλιφάτου «Dabiq».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Dabiq: Γιατί πήγες στο Βέλγιο;

Αμπααούντ: Ο Αλλάχ με επέλεξε να ταξιδέψω στην Ευρώπη μαζί με άλλους δύο συντρόφους για να τρομοκρατήσω τους σταυροφόρους που κάνουν πόλεμο κατά των μουσουλμάνων. Το Βέλγιο, όπως γνωρίζετε, είναι μέλος της συμμαχίας των σταυροφόρων που επιτίθενται κατά των μουσουλμάνων σε Ιράκ και Συρία.

Dabiq: Είχατε κι άλλους συντρόφους μαζί;

Αμπααούντ: Όχι, ήμασταν τρεις. Τα ονόματά μας παίζουν σε όλα τα ΜΜΕ.

Dabiq: Ήταν δύσκολο για σένα να πας στο Βέλγιο;

Αμπααούντ: Αντιμετωπίσαμε διάφορες δυσκολίες στο ταξίδι. Περάσαμε μήνες προσπαθώντας να βρούμε δρόμο μέσα από την Ευρώπη και με τη βοήθεια του Αλλάχ καταφέραμε στο τέλος να φτάσουμε Βέλγιο. Εκεί καταφέραμε να βρούμε όπλα και ένα ασφαλές καταφύγιο για να ξεκινήσουμε τις επιθέσεις μας κατά των σταυροφόρων. Η μόνη δύναμη είναι ο Αλλάχ.

Dabiq: Πώς τα ΜΜΕ βρήκαν τη φωτογραφία σου;

Αμπααούντ: Ένας σύντροφος με είχε τραβήξει βίντεο πριν από μία μάχη, αλλά η κάμερά του χάθηκε και μετά πουλήθηκε σε δημοσιογράφο της Δύσης. Ξαφνικά είδα τη φωτογραφία μου παντού, αλλά ο Αλλάχ τούς τύφλωσε και δεν με βρήκαν. Με σταμάτησε, μάλιστα, αστυνομικός για να με συγκρίνει με τη φωτογραφία, αλλά με άφησε να φύγω, καθώς δεν βρήκε ομοιότητα! Αυτό ήταν δώρο του Αλλάχ.

Dabiq: Τι έγινε την ημέρα της μάχης με τις βελγικές Αρχές (επιθέσεις στο Βερβιέ);

Αμπααούντ: Οι δύο σύντροφοί μου ήταν στο σπίτι μας και είχαν έτοιμα τα εκρηκτικά και τα όπλα μας. Ξαφνικά τους περικύκλωσαν 150 Βέλγοι και Γάλλοι αστυνομικοί. Ακολούθησε μάχη για 10 λεπτά. Οι δύο σύντροφοί μου σκοτώθηκαν.

Dabiq: Αφού εσύ δεν ήσουν μαζί, πώς έγινες ύποπτος;

Αμπααούντ: Οι υπηρεσίες Πληροφοριών με ήξεραν από πριν, γιατί με είχαν συλλάβει και με είχαν φυλακίσει. Μετά την εισβολή στο κρησφύγετο κατάλαβαν ότι έμενα και εγώ εκεί, και άρχισαν διάφορες επιχειρήσεις. Συνέλαβαν μουσουλμάνους σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο για να βρουν συνεργούς μου. Μακάρι ο Αλλάχ να απελευθερώσει τους μουσουλμάνους από τις φυλακές των σταυροφόρων.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης