Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως όλα δείχνουν, ψήφισε να φύγει από την Ε.Ε. και η καμπάνια του Βρετανού πρωθυπουργού υπέρ του Bremain απέτυχε. Ως φαίνεται, ο Ντέιβιντ Κάμερον περιθωριοποιείται όντας ένας από τους βασικούς υποστηρικτές στην καμπάνια υπέρ της παραμονής και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Σε περίπτωση που ο κ. Κάμερον πράγματι αποφασίσει να παραιτηθεί, θα ακολουθήσει μία κούρσα για την ηγεσία και οι παλιές πληγές ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής και της εξόδου είναι πιθανό να ξανανοίξουνΩς εκ τούτου, η απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο από πολλούς κρίνεται μονόδρομος, από τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο αρκετά στελέχη τον είχαν επικρίνει για την απόφασή του να ανακοινώσει το δημοψήφισμα.
Το μέλλον του πρωθυπουργού είναι ακόμη αβέβαιο, όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν θα είχε ανακοινώσει ποτέ τη διεξαγωγή αυτού του δημοψηφίσματος, αν γνώριζε εξαρχής ότι θα ήταν από την πλευρά των χαμένων.
Ο Κάμερον ήδη εμφανίζεται αντιμέτωπος με ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί άμεσα και ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές δηλώνουν off the record ότι αυτό θα πρέπει να πράξει.
Στα πηγαδάκια του εντευκτηρίου του βρετανικού κοινοβουλίου πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Τερέζα Μέι είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει το τιμόνι της χώρας, προκειμένου να σταθεί όρθια. Σε αντίθεση με ορισμένους συναδέλφους της στο υπουργικό συμβούλιο, η υπουργός Εσωτερικών κατάφερε να αποφύγει τη λασπολογία και έχει παραμείνει σε γενικές γραμμές «καθαρή».
Σε περίπτωση που ο κ. Κάμερον πράγματι αποφασίσει να παραιτηθεί, θα ακολουθήσει μία κούρσα για την ηγεσία και οι παλιές πληγές ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής και της εξόδου είναι πιθανό να ξανανοίξουν.
Υπάρχει μια άποψη, πάντως, ότι αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη η χώρα αυτήν την ώρα είναι η σταθερότητα.
Ορισμένοι βουλευτές -συμπεριλαμβανομένου και του Μπόρις Τζόνσον- υπέγραψαν μια επιστολή πριν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναφέροντας πως ό,τι κι αν γίνει, ο κ. Κάμερον θα έπρεπε να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η πεποίθηση αυτή φαίνεται πως τίθεται υπό δοκιμή.
Ο ανασχηματισμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος, καθώς ο πρωθυπουργός όντας σε απόγνωση θα επιχειρήσει να ενοποιήσει εκ νέου ένα κόμμα η ενότητα του οποίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, με αφορμή τις καμπάνιες υπέρ του Bremain και του Brexit.
Oι επιλογές του Κάμερον θα αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμες. Όπως και να έχει, ο κάτοικος του Νο10 της Downing Street έρχεται αντιμέτωπος με συμπληγάδες και οι όποιες αποφάσεις λάβει θα καθορίσουν άμεσα την πορεία του…
Μυρτώ Τσάβαλου
Διαβάστε επίσης: