Συνέντευξη-χείμαρρο παραχώρησε στο περιοδικό Wired ο Έντουαρτ Σνόουντεν, ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, που έχει βρει άσυλο στη Ρωσία.
Παρατίθενται ορισμένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξής του:
-Για το ενδεχόμενο να μπει αυτοβούλως στη φυλακή είπε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την Αμερική παρά για τον εαυτό του. Ωστόσο όπως ανέφερε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον νόμο να γίνει ένα πολιτικό όπλο ή να συμφωνήσουμε να τρομοκρατούμε τον κόσμο αντί να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά του, όσο καλή και εάν είναι η συμφωνία».
-Για το σενάριο περί δευτέρου ατόμου που διέρρευσε στοιχεία ο κ. Σνόουντεν σχολίασε ότι δεν προτίθεται να πει εάν όλα τα κυβερνητικά έγγραφα διέρρευσαν από τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι έφεραν το όνομά του.
-Για την πρώτη φορά που σκέφτηκε να διαρρεύσει πληροφορίες για τη CIA ανέφερε ότι αισθάνθηκε απογοητευμένος όταν έγιναν γνωστές πληροφορίες για την τακτική των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ. Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου αφροαμερικανoύ προέδρου, σήμαινε για τον ίδιο μία αλλαγή πορείας και πολιτικής για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη. «Όχι μόνο δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις τους αλλά αντίθετα τις αποκήρυξαν. Πήγαν προς την άλλη κατεύθυνση. Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία, για μια δημοκρατία, όταν οι άνθρωποι που έχουμε επιλέξει, βάσει των δεσμεύσεών τους μπορούν να εξαγοράζουν τη βούληση του εκλογικού σώματος;», διερωτήθη.
-Ο κ. Σνόουντεν αναφέρθηκε και στο περιστατικό κατά το οποίο το διαδίκτυο στη Συρία υπέστη «μπλακ άουτ», αποδίδοντάς το στις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Όπως ισχυρίστηκε, τον καιρό που συνεργαζόταν με τον κ. Μουζ Άλεν και όταν υπέγραψε το συμβόλαιο για να εργαστεί στην NSA, οι ΗΠΑ επιχειρούσαν να λάβουν πρόσβαση σε κεντρικό ρούτερ ενός διαδικτυακού παρόχου της Συρίας ωστόσο λόγω τεχνικού σφάλματος «έριξαν» όλο το διαδίκτυο. Τότε είχε διαρρεύσει ότι επρόκειτο για μία προσπάθεια του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκόψει την επικοινωνία μεταξύ των ανταρτών. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έλεγαν χιουμοριστικά μέσα στο γραφείο: “εάν μας πιάσουν θα τα ρίξουμε στους Ισραηλινούς”», είπε ο πρώην συνεργάτης της NSA.
-Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη και στο πρόγραμμα Monstermind το οποίο φέρεται να αναπτύσσει αυτή την περίοδο η NSA. Το εν λόγω πρόγραμμα θα εντοπίζει κυβερνοεπιθέσεις από το εξωτερικό, τις οποίες θα μπλοκάρει και εν συνεχεία θα «αντεπιτίθεται» αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον Σνόουντεν καθώς όπως είπε «δεν αποκλείεται κάποιος επιτιθέμενος να βρίσκεται για παράδειγμα στην Κίνα και να κάνει την επίθεσή του να φανεί ότι ξεκινά από τη Ρωσία. Και τότε εμείς θα καταλήγαμε να επιτεθούμε σε κάποιο ρωσικό νοσοκομείο. Τι θα γίνει στη συνέχεια;» διερωτάται.
Την απάντησή της έδωσε από την πλευρά της η NSA δια στόματος του εκπροσώπου της, κ. Vanee Vines: «Εάν ο κ. Σνόουντεν επιθυμεί να συζητήσει για τις ενέργειές του, θα ήταν καλό να το κάνει με το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρέπει να γυρίσει στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται», είπε χαρακτηριστικά.
Ολόκληρη η συνέντευξη θα δημοσιευτεί από το «Wired» τον Σεπτέμβριο σε άρθρο που τιτλοφορείται «Ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος». Θα συνοδεύεται από φωτογραφίες που εμφανίζουν τον Σνόουντεν να κρατά την αμερικανική σημαία.