Ο διευθυντής του γραφείου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Πατρίκ Στρζοντά, κατέθεσε την Πέμπτη ως μάρτυρας στην έρευνα για τη βία που φέρεται να άσκησε ένας συνεργάτης του αρχηγού του κράτους, ο Αλεξάντρ Μπεναλά, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.
Στην υπόθεση αυτή, ο Αλεξάντρ Μπεναλά τέθηκε το πρωί της Παρασκευής υπό κράτηση, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία της απόλυσής του από το Ελιζέ.
Ο Βενσάν Γκραζ, έφεδρος αστυνομικός που ήταν μαζί με τον Αλεξάντρ Μπεναλά στη διάρκεια των γεγονότων, τέθηκε επίσης υπό κράτηση.
Τρεις αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι, τέθηκαν σε προσωρινή αργία για τη διαβίβαση εικόνων που προέρχονταν από σύστημα βιντεοεπιτήρησης στον Αλεξάντρ Μπεναλά, κάτι που καταδίκασε «έντονα» ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.
Η πολεμική δεν έχει σταματήσει να διογκώνεται από το βράδυ της Τετάρτης μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από την εφημερίδα Le Monde, με κίνδυνο να γίνει ένα κρατικό σκάνδαλο και να παρασύρει την υπόσχεση για μια «υποδειγματική Δημοκρατία» του Εμανουέλ Μακρόν, η σιωπή του οποίου είναι εκκωφαντική.
Την Πέμπτη ξεκίνησαν ταυτόχρονα μια προκαταρκτική έρευνα της δικαιοσύνης και μια διοικητική έρευνα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας, καθώς και μα έρευνα της Εθνοσυνέλευσης.
Είναι «η σοβαρότερη κρίση την οποία αντιμετωπίζει ο Εμανουέλ Μακρόν από την έναρξη της θητείας του», το 2017, εκτιμά η Le Parisien, η οποία, όπως πολλές σημερινές εφημερίδες, καταγγέλλει την αρχή «δεν είδα δεν ξέρω».
Ένα νέο βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα δείχνει με περισσότερες λεπτομέρειες τον πρώην υπεύθυνο ασφαλείας του Μακρόν, φορώντας αστυνομικό κράνος, να παρενοχλεί μια νέα γυναίκα, και στη συνέχεια έναν νέο άνδρα στη διάρκεια μιας διαδήλωσης που πραγματοποιούνται συνήθως στη Γαλλία την Πρωτομαγιά.
Ο Μπεναλά είχε λάβει την άδεια να συμμετάσχει με την αστυνομική δύναμη στη διατήρηση της τάξης την ημέρα εκείνη, όμως ως απλός παρατηρητής.
Η ανάθεση αποστολής του ανεστάλη τον Μάιο και ο μισθός του δεν καταβλήθηκε για δύο εβδομάδες, που είναι η «πιο μεγάλη» τιμωρία για ένα μέλος της αποστολής του Ελιζέ, υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπός του Μπρουνό Ροζέρ-Πετί.
Όμως «γιατί χρειάστηκε να περιμένουμε να αναρτηθεί αυτό το βίντεο στην ιστοσελίδα (της εφημερίδας Le Monde) προκειμένου να αναλάβει εντέλει την υπόθεση η δικαιοσύνη;» διερωτάται ένας αρθρογράφος στην εφημερίδα La Croix. Πόσω μάλλον που ο κώδικας ποινικής δικονομίας αναγκάζει όλους «τους δημόσιους αξιωματούχους ή λειτουργούς» να καταγγέλλουν στη δικαιοσύνη γεγονότα που μπορεί να χαρακτηριστούν εγκλήματα ή παραπτώματα.
Μια νέα δημοσκόπηση τοποθετεί τον Μακρόν στο πιο χαμηλό ποσοστό του αφότου ανήλθε στην εξουσία. Οι Γάλλοι σε ποσοστό 59% εκφράζουν πλέον την αντίθεσή τους στον Εμανουέλ Μακρόν (+6 μονάδες) και το 39% έχει καλή γνώμη γι΄αυτόν (-2 μονάδες). Η έρευνα της BVA διενεργήθηκε στις 18 και 19 Ιουλίου πριν από την υπόθεση Μπεναλά.