Ένας νεοσσός της πολιτικής, που εκπροσωπεί το νέο, το άφθαρτο, το αντι-συστημικό, το αντικομφορμιστικό, το αναζωογονητικό, οδεύει προς τον δεύτερο γύρο και το Μέγαρο των Ηλυσίων, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο που υποστηρίζει: «Μακρόν όπως Ομπάμα».
«Μπόρεσε να βγει πρώτος όχι γιατί εμφάνισε μια πειστική συνταγή ως αντίδοτο στα προβλήματα της Γαλλίας, αλλά επειδή αυτός ο υποδειγματικός μαθητής του παλαιού ελιτίστικου καθεστώτος κατάφερε να επιβληθεί ως outsider, ως επαναστάτης, ως φορέας ελπίδας, ως κάποιος που ξεκίνησε από χαμηλά» ανέφερε σχολιαστής της Die Welt
«Επιβλήθηκε ως outsider»
Η εφημερίδα Die Welt, επίσης στη διαδικτυακή της σελίδα, αναζητεί τους λόγους επιτυχίας του Μακρόν.
«Μπόρεσε να βγει πρώτος όχι γιατί εμφάνισε μια πειστική συνταγή ως αντίδοτο στα προβλήματα της Γαλλίας, αλλά επειδή αυτός ο υποδειγματικός μαθητής του παλαιού ελιτίστικου καθεστώτος κατάφερε να επιβληθεί ως outsider, ως επαναστάτης, ως φορέας ελπίδας, ως κάποιος που ξεκίνησε από χαμηλά» σημειώνει ο σχολιαστής. «Ο Μακρόν πέτυχε με μια μέθοδο που χάρισε επιτυχία και στον Ομπάμα. Με τον ενθουσιασμό που μετέδωσε, με τη δύναμη της αλλαγής που μπόρεσε να ενεργοποιήσει» προσθέτει.
Ο Γερμανός αρθρογράφος στέκεται επίσης και στις μελλοντικές ευθύνες του Μακρόν. «Ένας πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου το αξίωμα… Στον προεκλογικό αγώνα εμφανίστηκε ως επαναστάτης, εάν όμως μετά την εκλογή του στην προεδρία γλιστρούσε στον ρόλο του εθνοπατέρα, θα έχανε. Θα πρέπει παράλληλα να “συμμαζέψει” κατά μία έννοια το αξίωμα του προέδρου. Και θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει μια διαφανή πολιτική, μια πολιτική που θα έχει καταλάβει το μήνυμα που έστειλε το 89% των δυσαρεστημένων -από το πολιτικό σύστημα- Γάλλων. Ένα τιτάνειο έργο, που αισθάνεται ικανός να φέρει σε πέρας, αλλά που δεν θα έπρεπε να ζηλέψει κάποιος» σημειώνει.
Το BBC υποστηρίζει ότι μετά την πρωτιά στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Μακρόν είναι το φαβορί να κερδίσει και στον δεύτερο γύρο και να γίνει έτσι στα 39 του, ο νεότερος πρόεδρος που είχε η Γαλλία.
«Γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι γαλλικές εκλογές», το σχόλιο του CNNΗ «Guardian» γράφει πως «τα ιστορικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, έδειξαν πως για πρώτη φορά στην μεταπολεμική περίοδο η παραδοσιακή αριστερά και η δεξιά, βγήκαν εκτός του αγώνα για την προεδρία, την οποία θα διεκδικήσουν δύο πολιτικά outsiders».
Η «Washington Post» υποστηρίζει πως η επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων, «στέλνει στη μάχη για την προεδρία δύο υποψήφιους, τον πρώην υπουργό Οικονομικών που θέλει την ενίσχυση των σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο, και την ακροδεξιά διεκδικήτρια που θέλει να κλειδώσει τη Γαλλία μακριά από την παγκοσμιοποίηση και επιδιώκει στενότερες σχέσεις με τον Πούτιν».
Το σχόλιο του CNN έχει τίτλο. «Γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι γαλλικές εκλογές». Και προτάσσει την τρομοκρατική ενέργεια που προηγήθηκε δύο ημέρες πριν, αλλά και το γεγονός ότι «το αποτέλεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο».
Ενώ στα αμερικάνικα Μέσα, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν ήταν στα πρώτα θέματα, το ρωσικό ενδιαφέρον ήταν έντονο, με το πρακτορείο Σπούτνικ και το RT.com να το έχουν στις πρώτες θέσεις. Ειδικότερα, το RT, στην ιστοσελίδα του, γράφει πως «το γαλλικό κατεστημένο και ηγετικές φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής συμπεριλαμβανομένων των Ολάντ και της Φεντέρικα Μογκερίνι έσπευσαν να συγχαρούν τον Μακρόν».
Οι «ευρωκράτες» έσπευσαν δηλαδή να υιοθετήσουν τον Μακρόν, απέναντι στην ευρωσκεπτικίστρια ΛεΠέν, εν όψει του δεύτερου γύρου της 7ης Μαΐου…
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης