Φουντώνει η διαμάχη ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το δημοσιογραφικό συγκρότημα της Χουριέτ.

Πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος με στόχο αυτή τη φορά τους εκπροσώπους των τουρκικών ΜΜΕ, διατάσσοντας δικαστικούς ελέγχους κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων και μεγάλων τουρκικών δημοσιογραφικών ομίλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η σκηνοθετημένη και ανοιχτή αντιπαράθεσή του με την εφημερίδα Hürriyet.
Σήμερα η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική αυτή εφημερίδα αντεπιτίθεται με την προβολή πρώτου θέματος στην ιστοσελίδα της, δημοσιοποίηση 150 δικαστικών εντολών απαγόρευσης δημοσίευσης λεπτομερειών γύρω από «φλέγοντα ζητήματα».

Στο δημοσίευμα, η ρεπόρτερ της εφημερίδας Zeynep Gürcanlı παραθέτει δέκα από αυτά τα ζητήματα:

1) Υπόθεση διαφθοράς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Δεκέμβριο του 2013, θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης όταν τέθηκε το θέμα της διερεύνησης των πρώην υπουργών Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler και Erdoğan Bayraktar, με την κατηγορία της διαφθοράς.

Η κατηγορία της διαφθοράς, που τέθηκε προς συζήτηση στις 17 Δεκεμβρίου 2013, ήταν από τις πλέον ενδιαφέρουσες για τον τουρκικό Τύπο. Ωστόσο ο εισαγγελέας που είχε στα χέρια του την υπόθεση γρήγορα αντικαταστάθηκε.

Ο νέος εισαγγελέας που την ανέλαβε αποφάσισε όμως, να μην συνεχισθούν οι ανακρίσεις και οι οι κατηγορίες εναντίον 53 υπόπτων-ανάμεσά τους και υιοί πρώην υπουργών- και η υπόθεση να τεθείς το αρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Η επίθεση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης

Περί τα 49 μέλη του τουρκικού Προξενείου στη Μοσούλη, είχαν συλληφθεί όμηροι από τζιχαντιστές του Ισλανικού Χαλιφάτου, μετά από την κατάληψη του κτιρίου. Μαζί τους και 31 οδηγοί φορτηγών οι οποίοι και απήχθηκαν στις 9 του προηγούμενου Ιουνίου. Το 9ο δικαστήριο της Άγκυρας για σοβαρά εγκλήματα, επέβαλε απαγόρευση δημοσιοποίησης οποιουδήποτε θάμτος σχετικού με την υπόθεση με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου.

3) Η παράνομη παρακολούθηση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Στις 27 του περασμένου Μαρτίου, είχε διαρρεύσει στο YouTube μαγνητοφωνημένες συνομιλίες από άκρως απόρρητη σύσκεψη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της Συρίας. Μετά από αυτό, το τουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK) επέβαλε πλήρη συσκότιση μετάδοσης οποιασδήποτε είδησης σχετικής με την υπόθεση της παράνομης μαγνητοφώνησης και του περιεχομένου της.

4) Η πλέον φονική τρομοκρατική επίθεση στα τουρκικά χρονικά

Λίγο μετά την φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στα τουρκικά χρονικά, στην οποία είχαν σκοτωθεί 52 άνθρωποι στη νότια πόλη Reyhanlı στις 11 Μαΐου 2013, απαγορεύθηκε με δικαστική απόφαση, η δημοσιοποίηση εικόνων, ηχητικών στιγμιότυπων και δημοσιευμάτων για την υπόθεση της φονικής αυτής έκρηξης.

5) Η ηχητική παγίδευση των γραφείων του Ερντογάν

Το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας, επέβαλε απαγόρευση δημοσιογραφικής κάλυψης τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ συνεχιζόταν η ανάκριση για την παράνομη παρακολούθηση «με στοιχείο παγίδευσης ηχητικών σημάτων» του γραφείου, του ακόμη τότε πρωθυπουργού Ερντογάν.

6) Η απαγόρευση να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Συρία φορτηγών της ΜΙΤ

Τον Φεβρουάριο, επιβλήθηκε απαγόρευσης να δημοσιευθούν πληροφορίες για την έρευνα που έγινε σε δύο φορτηγά – τα οποία σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μετάφεραν όπλα που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ- και η απαγόρευση να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Συρία.

Σήμερα η υπόθεση είχε συνέχεια: Ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για δημοσίευμα της Cumhuriyet στις 29 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο 17 στρατιώτες συνελήφθησαν, επειδή είχαν σταματήσει φορτηγά που μετέφεραν όπλα της ΜΙΤ στην Συρία. Και αυτό επειδή η εφημερίδα παραβίασε την απαγόρευση να δημοσιευθεί οποιαδήποτε είδηση για την υπόθεση.

7) Φονικές επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, τρεις Τούρκοι στρατιώτες και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις. Το κακουργιοδικείο στην Yüksekova αποφάνθηκε ότι απαγορεύεται οποιοδήποτε δημοσίευμα για την υπόθεση του φόνου των στρατιωτών στις 27 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες μετά ανάλογη απαγορευτική απόφαση για τον Τύπο που είχε εκδώσει κακουργιοδικείο στην πόλη Bingöl για το φόνο των αστυνομικών.

8) Η αεροπορική επιδρομή στην Uludere

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή Uludere της επαρχίας Şırnak, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 πολίτες (τους είχαν θεωρήσει αντάρτες του PKK). Απαγορεύθηκε να δημοσιευθούν λεπτομέρειες για την φονική αεροπορική επίθεση εναντίον των χωρικών.

9) Η χειρότερη καταστροφή ορυχείου

Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο RTÜK, με πρόφαση την προστασία της ψυχικής ηρεμίας των οικογενειών των νεκρών και αγνοούμενων ανθρακωρύχων, απαγορεύτηκε η δημοσιοποίηση λεπτομερειών για το χειρότερο δυστύχημα τουρκικού ανθρακωρυχείου, που είχε τραγικό απολογισμό να σκοτωθούν 301 ανθρακωρύχοι στην δυτική πόλη σόμα.

10) Το σκάνδαλο στημένων ποδοσφαιρικών

Το 13ο δικαστήριο Σοβαρών Εγκλημάτων της Κωνσταντινούπολης, απαγόρευσε την δημοσίευση και μετάδοση ειδήσεων τον Αύγουστο του 2011 γύρω από την έρευνα για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες με την ανάμειξη δύο σημαντικών ποδοσφαιρικών σωματείων.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης