Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Ο «προφήτης» Μπιλ Γκέιτς ξαναχτυπά με νέες προβλέψεις, λέγοντας ότι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσουν σημαντικά τον ρόλο της ανθρωπότητας σε πολλά παραδοσιακά καθήκοντα, όπως η ιατρική και η εκπαίδευση, και η σεισμική μετατόπιση θα μπορούσε να συμβεί σε λιγότερο από 10 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης με τον κωμικό Τζίμι Φάλον στο «The Tonight Show» του NBC, ο συνιδρυτής Microsoft περιέγραψε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι δεν είναι πλέον απαραίτητοι «για τα περισσότερα πράγματα», επειδή η τεχνολογία AI θα εκτελεί εύκολα καθήκοντα που απαιτούν επί του παρόντος εξειδικευμένες ανθρώπινες δεξιότητες.
Σήμερα, η τεχνογνωσία σε τομείς όπως η ιατρική και η εκπαίδευση παραμένει «σπάνια», δήλωσε ο Γκέιτς, προσθέτοντας ότι οι περιοχές αυτές εξαρτώνται από έναν «σπουδαίο γιατρό» ή «έναν σπουδαίο δάσκαλο».
Αλλά κατά την επόμενη δεκαετία, «Μεγάλες ιατρικές συμβουλές και μεγάλη διδασκαλία» θα γίνουν ελεύθερες και συνηθισμένες, είπε ο Γκέιτς.
Ο Γκέιτς μοιράστηκε περαιτέρω αυτό το όραμα μιας νέας εποχής που ορίζει την «ελεύθερη νοημοσύνη» σε μια συζήτηση τον περασμένο μήνα με τον Άρθρουρ Μπρουκς, έναν καθηγητή του Χάρβαρντ γνωστός για την έρευνά του για την ευτυχία.
Η τεχνολογία AI θα φέρει επανάσταση σε όλο και περισσότερους τομείς της καθημερινής ζωής, από την υγειονομική περίθαλψη και τη διάγνωση, μέχρι την εκπαίδευση, με τους δασκάλους AI να γίνονται ευρέως διαθέσιμοι, πρόβλεψε.
«Είναι πολύ βαθύ και ακόμη και λίγο τρομακτικό – γιατί συμβαίνει πολύ γρήγορα, και δεν υπάρχει ανώτερο όριο», δήλωσε ο Γκέιτς στον Μπρουκς.
Υπάρχει σημαντική συζήτηση σχετικά με τους μελλοντικούς ρόλους που θα διαδραματίσουν οι άνθρωποι σε μια κοινωνία που οδηγείται από την ΑΙ. Ενώ ορισμένοι αναλυτές προτείνουν ότι η AI θα βοηθήσει κυρίως την ανθρωπότητα να γίνει πιο παραγωγική και ενδεχομένως να δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες και απασχόληση, άλλοι εκφράζουν ανησυχία για τη σταθερότητα της εργασίας.
Αλλά ο δισεκατομμυριούχος Γκέιτς, προφανώς δεν έχει προσωπικούς λόγους ανησυχίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τχενητής Νοημοσύνης της Microsoft, Μουσταφά Σουλεϊμάν, πιστεύει ότι ο μετασχηματισμός της εργασίας της AI θα έχει έναν «εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό» αντίκτυπο.
Στο βιβλίο του 2023, «Το επερχόμενο κύμα», ο Σουλεϊμάν γράφει: «Αυτά τα εργαλεία θα αυξήσουν προσωρινά την ανθρώπινη νοημοσύνη. Θα μας κάνουν πιο έξυπνους και πιο αποτελεσματικούς για κάποιο χρονικό διάστημα, και θα ξεκλειδώσουν τεράστιες ποσότητες οικονομικής ανάπτυξης, αλλά θα αντικαταστήσουν θεμελιωδώς την εργασία».
Παρά την αναγνώριση πιθανών επιπτώσεων, ο Γκέιτς παραμένει αισιόδοξος για τις θετικές συνεισφορές της AI, συμπεριλαμβανομένων των ανακαλύψεων σε ιατρικές θεραπείες, λύσεις για το κλίμα και την ευρεία εκπαίδευση.
Παρ ‘όλα αυτά, αναγνωρίζει ότι ορισμένες δραστηριότητες θα παραμείνουν πάντα ειδικά για τον άνθρωπο.
«Θα υπάρξουν μερικά πράγματα που διατηρούμε για τον εαυτό μας», δήλωσε ο Γκέιτς στο Fallon, αναφέροντας δραστηριότητες ψυχαγωγίας ως παραδείγματα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς θα ψυχαγωγούνται οι άνθρωποι που δεν θα έχουν εργασία.
«Αλλά από την άποψη της δημιουργίας των πραγμάτων, των μετακινήσεων των πραγμάτων και της καλλιέργειας τροφίμων, με την πάροδο του χρόνου αυτά βασικά θα επιλυθούν».
Ακόμη, ο Γκέιτς αναγνωρίζει τις νομικές ανησυχίες σχετικά με την ταχεία ανάπτυξη της AI – υπογραμμίζοντας την τάση της για σφάλματα και παραπληροφόρηση σε απευθείας σύνδεση σε μια ανάρτηση ιστολογίου το 2023.
Αλλά ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι αν ξεκινούσε μια startup σήμερα, θα επιδίωκε ένα «AI-κεντρικό» εγχείρημα.
«Σήμερα, κάποιος θα μπορούσε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για μια νέα εταιρεία AI με μόνο μερικές άγουρες ιδέες», δήλωσε ο Γκέιτς στο «Make It» του CNBC τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι θα ήθελε να ενθαρρύνει την επόμενη γενιά, προσθέτοντας: «Ενθαρρύνω τους νέους στη Microsoft, την OpenAI, όπου και αν βρίσκομαι: «Χέι, εδώ είναι τα σύνορα».
Το 2017, ο Γκέιτς επισήμανε το DeepMind της Google ως «βαθύ ορόσημο», θαυμάζοντας την ικανότητά του να ξεπεράσει τους ανθρώπους στο σύνθετο επιτραπέζιο παιχνίδι.
Και παραδέχθηκε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες του, που… μάλλον είναι μια κοινωνία με «αχρείαστους» ανθρώπους.