Εν μέσω απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ και προειδοποιήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών για την Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει σήμερα να καθησυχάσει τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ώρα που οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, σε έκθεσή τους προς τη Γερουσία η οποία δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, προειδοποιούν ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία «η δυναμική αλλάζει ολοένα και περισσότερο προς όφελος της Μόσχας», καθώς το Κίεβο δεν λαμβάνει εδώ και πολλές εβδομάδες βοήθεια από τις ΗΠΑ εξαιτίας πολιτικών αντιπαραθέσεων στο Κογκρέσο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να επαναλάβει στον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ αλλά και στον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα, με τον οποίο επίσης θα συναντηθεί, την «αδιαπραγμάτευτη δέσμευση στην άμυνα της Ουκρανίας μπροστά στη βάναυση επίθεση της Ρωσίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η συνάντηση αυτή, που συμπίπτει με την 25η επέτειο από την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, θα αποτελέσει και ευκαιρία να προετοιμαστεί η επόμενη σύνοδος της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον.
Αντίπαλοι πολιτικά, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας και ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός της εξέφρασαν πριν το ταξίδι την επιθυμία τους για συνεννόηση.
«Πολιτικά διαφωνώ με τον πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, αλλά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της πατρίδας μας πρέπει να ενεργούμε από κοινού και θα το κάνουμε. Όχι μόνο κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ», έγραψε χθες ο Τουσκ στο Χ.
Η τύχη του ΝΑΤΟ θα έχει κεντρικό ρόλο στη συνάντηση.
«Ξεκάθαρη απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα»
Ο Ντούντα εκτίμησε χθες ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες από το 2% στο 3% του ΑΕΠ τους προκειμένου να στείλουν «μια ξεκάθαρη και τολμηρή απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα».
Η Συμμαχία έχει θέσει ως στόχο οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών μελών της να φτάνουν το 2% του ΑΕΠ τους, αν και πολλές δεν τον τηρούν.
Η Πολωνία από την πλευρά της δαπανά ήδη περίπου το 4% του ΑΕΠ για την άμυνά της, κυρίως για την αγορά αμερικανικού εξοπλισμού.
Ο Μπάιντεν εμφανίζεται ως εγγυητής του μέλλοντος του ΝΑΤΟ κυρίως απέναντι στις απειλές του Τραμπ, προκατόχου του στην προεδρία των ΗΠΑ και πιθανότερου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Ρεπουμπλικάνος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «θα ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνά τους, δηλώσεις που ο Μπάιντεν επέκρινε έντονα.
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους χθες Δευτέρα, ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες στα πολωνικά σύνορα».
Στη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται ήδη περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες.
Εξάλλου ο Μπάιντεν ζήτησε εκ νέου από το Κογκρέσο κατά την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους την προηγούμενη εβδομάδα να αποδεσμεύσει ένα πακέτο περίπου 60 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, η οποία δεν έχει λάβει αμερικανική βοήθεια από τα τέλη Δεκεμβρίου.