Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμεί με «επέμβαση». Το Ιράκ ήδη έχει απαιτήσει από την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της «εντός 48 ωρών» απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να καταφύγει στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Nabil Elaraby, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου καταδικάζοντας την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, την χαρακτήρισε «κατάφορη επέμβαση». Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει αν θα ακολουθήσει ανακοίνωση απ’ όλα τα αραβικά κράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν επίσης επέκρινε την τουρκική κίνηση να αναπτύξει στρατεύματα εντός του ιρακινού εδάφους με πρόφαση την εκπαίδευση μαχητών εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Amir Abdallahaan δήλωσε πως ήταν «σοβαρό λάθος από την τουρκική κυβέρνηση να αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ χωρίς προηγούμενη έγκριση από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίζοντάς την εχθρική ενέργεια, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάλεντ αλ-Ομπέιντι υποστήριξε σε ανακοίνωση ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει ως στόχο την προστασία των τούρκων στρατιωτικών συμβούλων των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη. Ο Ομπέιντι διευκρίνισε ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για τον σκοπό αυτόν.
«Ανεξαρτήτως του μεγέθους της δύναμης που εισήλθε στο Ιράκ, απορρίπτεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στις επικρίσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε αρχικά πως ήταν «απλή στρατιωτική διαδικασία εναλλαγής των στρατιωτικών εκπαιδευτών Κούρδων μαχητών» σε στρατόπεδο που είχε δημιουργηθεί εδώ κι έναν χρόνο.

Αργά χτες πάντως, ο Νταβούτογλου είπε πως θα σταματήσει η Τουρκία να αποστέλλει στρατεύματα στο στρατόπεδο Bashiqa «σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ιράκ».

Απομένει πλέον να γίνει γνωστό τι θα γίνει μετά εναπομένοντα τουρκικά στρατεύματα. Αν δηλαδή θα ανακληθούν.

Σύμφωνα με το Anadolu Agency, ο Τουρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα του “ουδέποτε θα έκανε βήματα που θα απειλούσαν να καταστρέψουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ιράκ». Αυτά αναφέρει επιστολή του Νταβούτογλου προς τον Ιρακινό πρωθυπουργό Haider al-Abadi, στην οποία υποστηρίζει πως η Τουρκία «δεν θα αναπτύξει άλλα στρατεύματα στην περιοχή ώσπου σταματήσουν οι ανησυχίες της Βαγδάτης».

Ο Νταβούρτογλου επίσης γράφει πως η Τουρκία «θα εξακολουθήσει να ενισχύει την ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου και ότι «η Άγκυρα επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Βαγδάτη».

Μικρός αριθμός τούρκων εκπαιδευτών βρισκόταν ήδη στο στρατόπεδο πριν από την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης για την εκπαίδευση της δύναμης Hashid Watani που αποτελείται από σουνίτες Άραβες, πρώην αστυνομικούς και εθελοντές από τη Μοσούλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου από τον Ιούνιο του 2014.

Πηγές: Anadolu Agency hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης