Ο 45χρονος Ματιέ Γκαλέ που κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2017, «κρεμάστηκε στα μανταλάκια» ως «εραστής του Μακρόν» παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στους «Times» όπου αναφέρθηκε σε αυτές τις φήμες τονίζοντας ότι υπήρξε ενορχηστρωμένη επίθεση των τρολ προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η εκστρατεία του Γάλλου Προέδρου για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Ματιέ Γκαλέ είναι πρώην ανώτατος δημόσιος υπάλληλος και πολιτικός σύμβουλος, ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής. Το 2017 ήταν πρόεδρος του Radio France, του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και βρέθηκε στο επίκεντρο μιας παραφιλολογίας σχετικά με την προσωπική του ζωή που τον συνέδεε με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Ο Γκαλέ, πλήρωσε ακριβά τις -αβάσιμες- φήμες ότι ήταν ο κρυφός εραστής του Εμμανουέλ Μακρόν, μίλησε για πρώτη φορά για το σκάνδαλο, χαρακτηρίζοντάς το «απεχθές» και μιλά για παρέμβαση μεταξύ άλλων και Ρώσων πρακτόρων, οι οποίοι σκόπευαν να αποσταθεροποιήσουν την εκστρατεία του Μακρόν για τις προεδρικές εκλογές το 2017, όπως ακριβώς είχαν παρέμβει στον αγώνα μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί απόσπασμα των όσων είπε:

 

«Στις γαλλικές ιστορίες υπάρχει πάντα ένα μείγμα μεταξύ του σοβαρού και του λιγότερο σοβαρού. Σε αυτήν την περίπτωση, το σοβαρό είναι η πολιτική και το λιγότερο σοβαρό είναι αυτό της φήμης με τον Εμμανουέλ Μακρόν», λέει ο 45χρονος Gallet, όταν συναντιόμαστε σε ένα πολυτελές καφέ καλιφορνέζικου στιλ στο Παρίσι.

Η φήμη ότι ο Μακρόν και ο Γκαλέτ είχαν σχέση άρχισε να κυκλοφορεί στο Παρίσι στα τέλη του 2016, τη στιγμή που γινόταν προφανές ότι ο κεντρώος ηγέτης ήταν σοβαρός υποψήφιος για τα Ηλύσια. Ο Εμανουέλ Μακρόν κράτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σάρωσε τη γαλλική πολιτική τάξη. Οι παπαράτσι στοιχημάτισαν το διαμέρισμα του Gallet και, υποτίθεται, καλά πληροφορημένες πηγές είπαν στους δημοσιογράφους ότι επρόκειτο να δημοσιευθούν φωτογραφίες του με τον Μακρόν.

Ακόμη και τα βάθη της γαλλικής επαρχίας άκουσαν τη φήμη. Η θεία τού Γκαλέτ, για παράδειγμα, ενημερώθηκε για την «υπόθεση» σε ένα δείπνο στη Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία, ενώ στη γιαγιά του, που ζει κοντά στο Μπορντό, εστάλη ένα email που την ενημέρωνε ότι είχε μετακομίσει με τον Μακρόν.

Δεν ήταν μόνον η Γαλλία όμως. Ο Γκαλέτ λέει ότι οι Ρώσοι πράκτορες ακολούθησαν τη φήμη με την ελπίδα να αποσταθεροποιήσουν την εκστρατεία του Μακρόν για τις προεδρικές εκλογές το 2017, όπως ακριβώς είχαν παρέμβει στον αγώνα μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μετέφεραν συζήτηση για την «υπόθεση» και το «Mathieu Gallet and Emmanuel Macron» έγινε κορυφαία αναζήτηση στο Google.

Ο Γκαλέτ λέει ότι η απροθυμία των μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν τη φήμη κατά κάποιον τρόπο βοήθησε να μετατραπεί σε μια εθνική «φαντασία», που στροβιλίζεται στο διαδίκτυο, αλλά ποτέ δεν αποκαθηλώθηκε.

«Το όλο πράγμα ήταν μια συνολική εφεύρεση από την αρχή μέχρι το τέλος», λέει ο Gallet, ο οποίος δεν ήταν καν φίλος του Macron.

«Ξέρω ότι ενδιαφέρεστε για σεξουαλικά σκάνδαλα στη Βρετανία, αλλά στη Γαλλία παίρνουν μια πολύ απεχθή κατεύθυνση. Ο Μακρόν και εγώ γνωριζόμασταν, φυσικά, είχαμε κοινούς φίλους, αλλά είχαμε συναντηθεί μόνο τρεις ή τέσσερις φορές.

»Οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτή τη φήμη δεν τραβούσαν το νήμα μιας φιλίας για να πουν ότι ήταν κάτι περισσότερο από μια φιλία. Δημιούργησαν μια πλήρη μυθοπλασία».

 

 

Αν οι συνωμότες επέλεξαν να παρουσιάσουν τον Gallet ως «εραστή», ήταν πιθανώς επειδή δεν είχε κρύψει ποτέ την ομοφυλοφιλία του, ήταν συνομήλικος με τον Μακρόν, ήταν εξαιρετικά σαγηνευτικός -όμορφος, ευγενικός και ευδιάθετος- και ήταν αμφιλεγόμενος.

 

Αυτοί που δημιούργησαν αυτή τη φήμη είπαν στον εαυτό τους ότι η γαλλική κοινωνία θα έλεγε ”Όχι, δεν μπορούμε να εκλέξουμε έναν ομοφυλόφιλο πρόεδρο ή έναν γκέι πρόεδρο της ντουλάπας”, και ότι οι άνθρωποι θα σκέφτονταν από μέσα τους: ”Αν κρύβει πράγματα για την ιδιωτική του ζωή, πρόκειται να κρύψει πράγματα από το έθνος”».

Το σχέδιο φαινόταν να ανταποκρίνεται στο ιστορικό προηγούμενο, δεδομένου ότι η χώρα είχε πάντα μια χαλαρή άποψη για τις εξωσυζυγικές σχέσεις.

Οι αντίπαλοι του Μακρόν πίστευαν ότι η κοινή γνώμη θα έδειχνε πολύ λιγότερη ανοχή απέναντι σε έναν εξωσυζυγικό δεσμό εάν εμπλέκεται ένας ομοφυλόφιλος εραστής, λέει ο Gallet. Εν ολίγοις, νόμιζαν ότι οι ψηφοφόροι μοιράζονταν την ομοφοβία τους. Αλλά δεν εκτίμησαν την κοινή γνώμη, πιστεύει, καθώς τα κουτσομπολιά δεν έκαναν τίποτα για να βλάψουν τη φήμη του Μακρόν και μπορεί να την ενίσχυσαν. Πράγματι, η ομάδα Επικοινωνίας του Μακρόν άφησε τη φήμη να κυκλοφορεί για μήνες, χωρίς να προσπαθεί να την αντιμετωπίσει.

«Βασικά, η απόλυσή μου ήταν ένας τρόπος να τεθεί οριστικό τέλος στη φήμη και να δείξω ότι δεν προστατεύομαι» λέει ο Gallet, ο οποίος τώρα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, επικεφαλής μιας νεοφυούς επιχείρησης που διαφημίζεται ως Netflix των podcast. Έχει μείνει με μια αίσθηση «απώλειας».

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι έκανα καλή δουλειά στο Radio France. Ανεβάσαμε τα νούμερα τηλεθέασης και εκσυγχρονίσαμε το ραδιόφωνο. Αλλά έχω την εντύπωση ότι όλα τελείωσαν στα μισά του δρόμου εξαιτίας αυτής της ανόητης φήμης»…