Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη έχουν αποδυναμώσει τις κύριες χερσαίες δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, κατά 30 με 40%, αλλά η σύγκρουση δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα από τη Βαγδάτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των Η.Π.Α. ναύαρχος Michael Mullen.

«Οδηγείται βεβαίως σε ένα αδιέξοδο» σημείωσε ο Mullen, σε ομιλία του προς τους Αμερικανούς στρατιώτες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ταυτοχρόνως έχουμε αποδυναμώσει κάπου μεταξύ του 30 και του 40% τις κύριες χερσαίες δυνάμεις του, τις ικανότητες της χερσαίας του δύναμης. Αυτές θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται με τον καιρό» προσέθεσε.

Ο Mullen, ο οποίος έφτασε χθες στη Βαγδάτη για συνομιλίες με τους Ιρακινούς ηγέτες και για να επισκεφθεί τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, τόνισε επίσης πως η διεθνής κοινότητα συναινεί στο ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι είναι ασαφές πόσο διάστημα μπορεί να χρειαστεί για να γίνει αυτό.

«Σε κάθε δράση που αναλαμβάνουν οι χώρες (…) θα συνεχίζουν να του ασκούν πιέσεις, έως ότου φύγει. Θα το καταλάβει αυτό; Δεν ξέρω» πρόσθεσε ο Mullen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός ναύαρχος σημείωσε παράλληλα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μία αντιπροσώπευση της αλ Κάιντα στους κόλπους των Λίβυων αντικαθεστωτικών, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες για μια οποιαδήποτε παρείσφρηση οργανώσεων αυτού του είδους στη σύγκρουση στη Λιβύη.

«Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι είτε στη Λιβύη είτε σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν ηγετικά στελέχη σε τρομοκρατικές οργανώσεις που προσπαθούν να επωφεληθούν αυτού του πράγματος» υπογράμμισε.

«Αλλά επαγρυπνούμε για αυτό, το προσέχουμε» είπε και κατέληξε: «Στην πραγματικότητα, δεν είδα καμία αντιπροσώπευση της αλ Κάιντα εκεί καθόλου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης