Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε δράση εναντίον της Συρίας που θα κριθεί αναγκαία, όμως η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνεται ακόμα -προς το παρόν- στην άσκηση μεγαλύτερης διεθνούς πίεσης στη Δαμασκό, για να επιτευχθεί η αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Αμερικανός υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ ταξίδευε προς τη Σιγκαπούρη για μια διεθνή σύνοδο ασφάλειας, απέφυγε να ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, πάντως υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να ενεργήσει πιο επιθετικά, για να επιτύχει την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, όσο υπάρχει χρόνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σημερινή κατάσταση είναι αφόρητη. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που συμβαίνει. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα για να εξασφαλίσει ότι ο Άσαντ θα παραιτηθεί» ανέφερε ο Πανέτα.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, ο Πανέτα είπε ότι «δεν μπορώ να το προβλέψω αυτό», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η Ουάσινγκτον να έχει «το είδος της υποστήριξης που χρειαζόμαστε, ώστε να επιτύχουμε την αποστολή».

Οι δηλώσεις Πανέτα σημειώθηκαν μία ημέρα αφού η Σούζαν Ράις, πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, είπε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης χωρίς την έγκριση του Οργανισμού μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητη, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει να συμφωνήσει για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση της συριακής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς εάν διαφωνεί με τη θέση της Ράις, ο Πανέτα είπε πως οι ΗΠΑ διατηρούν όλες τις επιλογές στο τραπέζι για το μέλλον, αλλά είναι «πολύ σημαντικό τώρα να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα, διότι μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους» στο ζήτημα αυτό.

Η Ρωσία, ο κύριος σύμμαχος της Συρίας, αντιτίθεται σε περαιτέρω ενέργειες του ΟΗΕ εναντίον της κυβέρνησης του Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου μάχονται εναντίον του αντάρτικου στο οποίο εξελίχθηκαν οι διαδηλώσεις που αποτέλεσαν τη συνέχεια της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» με αίτημα τον εκδημοκρατισμό.

Αλλά οι διπλωματικές προσπάθειες να σταματήσει η αιματοχυσία, περιλαμβανομένης της ειρηνευτικής συμφωνίας του περασμένου μήνα, δεν έχουν σταματήσει τις μάχες.

Οι τοποθετήσεις υπέρ του να αναληφθεί στρατιωτική δράση από τη διεθνή κοινότητα αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά τη σφαγή στη Χούλα και την εκτέλεση 13 ανθρώπων.

Ο Πανέτα υποστήριξε πως, όσο η κρίση στη Συρία συνεχίζεται, χώρες όπως το Ιράν και άλλες θα αναμειχθούν, καθιστώντας δυσκολότερη τη μετάβαση και την εγκαθίδρυση μιας σταθερής νέας κυβέρνησης.

«Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό, νομίζω ότι τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή η κατάσταση να χειροτερέψει σε ό,τι αφορά στο τι θα συμβεί, όταν ο Άσαντ πράγματι φύγει» είπε ο Πανέτα.

«Νομίζω ότι το κλειδί αυτή τη στιγμή, και νομίζω ότι έχουμε ακόμα την ευκαιρία, είναι να κάνουμε μια αποτελεσματική μετάβαση, να απαλλαγούμε από τον Άσαντ, αλλά να το κάνουμε με έναν τρόπο που συνεχίζει να παρέχει σταθερότητα για τη Συρία. Αυτός θα όφειλε να είναι ο στόχος που προσπαθούμε να επιτύχουμε» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης