Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα φέτος, στο πέρας συνάντησης που είχε στην Τζακάρτα με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Τσιάνγκ, ο οποίος του δήλωσε από την πλευρά του ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να επαναλάβει τις συναλλαγές με την Καμπέρα.

«Επιβεβαίωσα (…) την πρόσκληση του προέδρου Σι (…). Και ότι θα πραγματοποιήσω επίσκεψη στην Κίνα αργότερα φέτος», δήλωσε ο Αλμπανέζι σε δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον Λι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ανατολικής Ασίας στην Τζακάρτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη αυτή επίσκεψη Αυστραλού πρωθυπουργού στην Κίνα από το 2016 επιβεβαιώνει την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Καμπέρα, έπειτα από χρόνια εντάσεων σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ δήλωσε από την πλευρά του στον Αλμπανέζι ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να επαναλάβει τις διμερείς συναλλαγές σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), το οποίο δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους τομείς.

«Η πρόοδος που έχουμε κάνει στην επανάληψη του απρόσκοπτου εμπορίου είναι καλή και για τις δύο χώρες και θέλουμε να δούμε αυτήν την πρόοδο να συνεχίζεται», είχε δηλώσει ο Αλμπανέζι κατά την έναρξη της συνόδου στην Τζακάρτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Πεκίνου-Καμπέρας είχαν επιδεινωθεί κυρίως λόγω διαφορών για τις φερόμενες ως επιχειρήσεις άσκησης επιρροής της Κίνας στην Αυστραλία και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Το 2020 αίτημα της Αυστραλίας για τη διεξαγωγή έρευνας για την προέλευση της πανδημίας της COVID-19, το οποίο είχε σύμφωνα με το Πεκίνο πολιτικό κίνητρο, είχε επίσης ενοχλήσει την Κίνα, η οποία είχε τότε απαντήσει με εμπορικά αντίποινα.

Υγιείς και σταθερές σχέσεις θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, διαβεβαίωσε ο Λι τον Αυστραλό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν σήμερα θετική δυναμική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο ήρε πρόσφατα την υπερδασμολόγηση του αυστραλιανού κρασιού και οι συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στην Καμπέρα και το Πεκίνο επαναλαμβάνονται σταδιακά εδώ και μερικές εβδομάδες.

«(Η Κίνα) χαιρετίζει την ανακοίνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλμπανέζι κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ», δήλωσε από το Πεκίνο η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, προσθέτοντας ότι «μια σταθερή και υγιής σχέση ανάμεσα στην Κίνα και την Αυστραλία εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών».

Από την πλευρά του ο Αλμπανέζι ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την πρόσκληση αυτή και σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ ήταν “εποικοδομητικές” και “θετικές”, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες χρειάζονται περισσότερο διάλογο για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

«Η συνάντηση αυτή ήταν σημαντική. Δήλωσα στον πρωθυπουργό Λι ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, να διαφωνούμε όπου οφείλουμε και να δεσμευόμαστε για το εθνικό μας συμφέρον», υπογράμμισε ο Αλμπανέζι, η επίσκεψη του οποίου στο Πεκίνο θα σηματοδοτεί την 50η επέτειο της επίσκεψης στην Κίνα του Αυστραλού πρωθυπουργού Γκοφ Ουίτλαμ.

Ο Αλμπανέζι σημείωσε επίσης ότι αναφέρθηκε σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις συνομιλίες του, συμπεριλαμβανομένων αυτών δύο κρατούμενων Αυστραλών δημοσιογράφων, των Τσενγκ Λέι και Γιανγκ Χενγκτζούν, και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είπε πως οι Αυστραλοί “θέλουν να δουν την Τσένγκ Λέι να ξαναβρίσκεται με τα παιδιά της”.

Ο Αλμπανέζι θα επισκεφθεί στη συνέχεια τις Φιλιππίνες, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αυστραλός ηγέτης εδώ και 20 χρόνια στη χώρα, ύστερα από μια περίοδο αναβίωσης της έντασης ανάμεσα στις Φιλιππίνες και την Κίνα λόγω των διεκδικήσεων των δύο χωρών στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Αυστραλία διεξήγαγε τον περασμένο μήνα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στη Νότια Σινική Θάλασσα μαζί με τις Φιλιππίνες και έχει δηλώσει ότι προγραμματίζει κοινές ναυτικές περιπόλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης