«O κόσμος είναι ένα περίπλοκο μέρος» δήλωσε στο «The New Yorker» ο John McLaughlin, αναπληρωτής διευθυντής της C.I.A. επί πρόεδρων Βill Clinton και George W. Bush, για να συμπληρώσει: «και δεν πολυκαταλαβαίνει τα tweets». Με τον τρόπο αυτόν σχολίασε τη μορφή επικοινωνίας που προτιμά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε την καθιερωμένη «ανοχή» που παρέχεται στον εκάστοτε νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για 100 ημέρες.
Έτσι και εκείνος την Τετάρτη, δίπλα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάου στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ξεσπάθωσε βάζοντάς τα με τον Τύπο, τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας και τη Χίλαρι Κλίντον. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος: «O Μάικλ Φλιν, ο στρατηγός Φλιν, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Και θεωρώ πως τον αντιμετώπισαν πολύ άδικα τα μίντια εκείνα που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Και νομίζω πως είναι πολύ λυπηρό ότι τον αντιμετώπισαν με αυτόν τον τρόπο. Με έγγραφα που διέρρευσαν με εγκληματικό τρόπο».
Κι όμως, στο Bloomberg ο Eli Lake υποστήριξε πως «ο Λευκός Οίκος θυσίασε τον Φλιν, σε μια προσπάθεια να σιγάσει τον αυξανόμενο θόρυβο για τις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία».
Η πραγματικότητα είναι πως ο Φλιν δεν είχε πολλούς συμμάχους στη δυτική πτέρυγα. Υπάρχουν, επίσης, διαρροές ότι επικρατούσε ένταση ανάμεσα στον απελθόντα σύμβουλο Ασφάλειας και τον υπουργό Άμυνας James Mattis, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson.
Όσο για το ξέσπασμα Τραμπ εναντίον των μίντια, των υπηρεσιών αντικατασκοπείας και των Δημοκρατικών, προφανώς έγινε για λαϊκή κατανάλωση. Επειδή η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Gallup poll δείχνει πως το 40% εγκρίνει τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, ενώ το 55% τις αποδοκιμάζει.
Και αυτό αποδίδεται στο ότι, παρόλο που έχουν περάσει δεκαετίες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η προπαγάνδα τόσων χρόνων είναι πολύ δύσκολο να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες να αποδεχτούν στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.
Το πρωί της Τετάρτης έγραψε ο Τραμπ στο Τwitter: «Το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι απόρρητες πληροφορίες παράνομα διοχετεύθηκαν σαν καραμέλες. Πολύ αντιαμερικανικό!».
Όπως επισήμαιναν σχολιαστές, υπήρχε το μοτίβο της εποχής του Μακαρθισμού: «Οι υπάλληλοι της αντικατασκοπείας που υπηρετούν κάτω από όρκο έχουν πρωταρχικό καθήκον να υπερασπίζονται το Σύνταγμα των ΗΠΑ εναντίον όλων των εχθρών, ξένων και ντόπιων».
Με άλλα λόγια δηλαδή, όσοι έκαναν τις διαρροές είχαν πατριωτικά κίνητρα κι όχι πολιτικά.
Με το «βραχυκύκλωμα» που επικρατεί στην Ουάσινγκτον, εκκρεμεί ακόμη η επικύρωση από τη Γερουσία, πότε θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων και οι βοηθοί υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος Ευρωπαϊκών Σχέσεων. Όλα τα παραπάνω είναι πόστα βαρύνουσας σημασίας για να «τρέχει» καθημερινά η εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης. Ακόμη δεν έχουν καν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι για τις κρίσιμες αυτές θέσεις.
Έτσι, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη το Σαββατοκύριακο. Προφανής στόχος είναι να διαβεβαιώσει για την τήρηση των αμερικανικών δεσμεύσεων, αλλά και να δώσει έμφαση στη συνεργασία με την Ευρώπη, όπως υποστήριξε υψηλόβαθμος σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο.
Σε μια απόπειρα βελτίωσης του ψυχρού κλίματος με τη Γερμανία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα έχει διμερείς συνομιλίες το Σάββατο στο Μόναχο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Αλλαγές και στη FED με τον Τραμπ
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ατενίζει το μέλλον υπό την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ με αβεβαιότητα. Οι μέρες της επικεφαλής της, Τζάνετ Γέλεν, μοιάζουν μετρημένες και η νομισματική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απρόβλεπτη.
Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED δεν είναι οι καλύτερες.
Ο Τραμπ είχε ήδη καταστήσει σαφείς τις διαθέσεις του απέναντι στη Γέλεν, η τρέχουσα θητεία της οποίας εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2018.
Θα έπρεπε «να ντρέπεται» για τη ζημιά που κάνει στη χώρα η νομισματική της πολιτική, τόνιζε σε προεκλογικές συνεντεύξεις του ο τωρινός ένοικος του Λευκού Οίκου.
Της επέρριπτε τότε ότι με τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια η FED συνέβαλε σε τεχνητά αυξημένα επίπεδα τιμών στη χρηματιστηριακή αγορά, δημιουργώντας έτσι επικίνδυνες κερδοσκοπικές «φούσκες». Αυτό προεκλογικά. Διότι μετά την εκλογή του το σκηνικό έχει αλλάξει, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξαρτάται καθοριστικά από την πολιτική της FED.
Η υλοποίηση των στόχων του Τραμπ εξαρτάται από τη FED
Άλλωστε, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ένα εργασιακό θαύμα μέσω ενός επενδυτικού πακέτου και δραστικών φορο-ελαφρύνσεων, ενώ δεσμεύτηκε για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4%. Να σημειωθεί ότι η τελευταία καταγραφή της αμερικανικής ανάπτυξης για το 2016 δεν ξεπέρασε το 1,9%.
Πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν τη ρεαλιστικότητα των υπερφιλόδοξων στόχων του Τραμπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χωρίς τη στήριξη της FED, η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη αυξάνοντας τα επιτόκια, η επίτευξη των προεδρικών στόχων είναι μάλλον αδύνατη. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η FED, ωστόσο είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν ο Ντ. Τραμπ μπορεί να βασιστεί στη Γέλεν.
Η ίδια φάνηκε να μη θέλει να καθυστερήσει περισσότερο τη σχεδιαζόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων.
Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας δεν είναι δυνατόν να αρέσουν στον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε ετών. Με τη FED να επιδιώκει πληθωρισμό της τάξεως του 2%, η τελευταία αύξηση-ρεκόρ την πιέζει ακόμη περισσότερο να χαλιναγωγήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική.
Πάντως, το αν και κατά πόσο η επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την ανεξαρτησία της FED δεν μπορεί να το πει ακόμη κάποιος με απόλυτη σιγουριά.
Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι στη Wall Street επικρατούν ήδη διαθέσεις που θυμίζουν χρυσωρυχείο. Οι μετοχές της Goldman Sachs έχουν αυξηθεί κατά 37% από την ημέρα της εκλογής του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Dpa | Deutsche Welle | SPIEGEL | informationclearinghouse.info/
Σημείωση: Στη σύνθεση της κεντρικής φωτογραφίας περιλαμβάνεται σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Διαβάστε επίσης: