Εξαιρετικά κρίσιμες για την επίλυση σειράς θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό χαρακτηρίζονται οι πρώτες κυβερνητικές διαβουλεύσεις Γερμανίας – Τουρκίας στο Βερολίνο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου που επισκέπτεται το Βερολίνο έχει τις πρώτες γερμανο-τουρκικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, με κύριο θέμα της ατζέντας την προσφυγική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται υπό την πίεση τετελεσμένων από την Αυστρία, που επέβαλε ετήσιο όριο εισδοχής προσφύγων, αλλά κυρίως της εξέγερσης από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (της Βαυαρίας) για την ανοιχτή πολιτική της έναντι στους πρόσφυγες, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην Τουρκία και την ενεργή συνεργασία της στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος.

Σε συνέντευξη στο Spiegel Online από το Νταβός ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει άμεσα πολλά δισεκατομμύρια για την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής. Αυτό είναι και το τουρκικό αίτημα.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αμφισβήτησε κατά πόσο επαρκούν τα 3 δις ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ στη χώρα του για τους πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: στο Βερολίνο έρχεται ένας Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος εκτιμά ότι η χώρα του διαδραματίζει ρόλο-κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όπως δηλώνει δεν «έρχεται για να ζητιανέψει». Τα τρία δις ευρώ που έχει υποσχεθεί η ΕΕ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες εκφράζουν μόνον την «πολιτική βούληση» για την κατανομή των βαρών. «Δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει πόσο διάστημα θα διαρκέσει η κρίση, θα πρέπει- υποστηρίζει ο Νταβούτογλου΄- να επανεξετάζονται οι ανάγκες διαρκώς».

Αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα

Διαφορετική είναι στο συγκεκριμένο ζήτημα η οπτική γωνία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς. Τη δυσαρέσκεια του για την ως τώρα πορεία της συνεργασίας με την Τουρκία στο προσφυγικό εκφράζει ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η Άγκυρα είχε υποσχεθεί τον έλεγχο των συνόρων της και την καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Τίποτα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί δεν λειτουργεί, δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ. Όπως προειδοποιεί, το ποσό των 3 δις ευρώ βοήθειας θα εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με τις προόδους που θα σημειώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους Πράσινους, ο πρόεδρος του κόμματος Τζεμ Έζντεμιρ ζητά από την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει στον Τούρκο ομόλογο της το θέμα της κατάστασης των μειονοτήτων στην Τουρκία και τονίζει ότι θα πρέπει να επισημανθεί στον κ. Νταβούτογλου ότι η βοήθεια των τριών δις ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί χωρίς ανταλλάγματα. Όπως υπογράμμισε, η Τουρκία θα πρέπει να «επιστρέψει» στις αρχές που διέπουν το κράτος δικαίου.

Ο πρόεδρος της Αριστεράς Μπερτ Ρίξινγκερ προειδοποιεί τη γερμανική κυβέρνηση να μην κλείσει «βρώμικες συμφωνίες». Τα χρήματα της ΕΕ θα πρέπει να διατεθούν για τις ανάγκες των προσφύγων και όχι για τον εξοπλισμό του τουρκικού στρατού, τόνισε.

Αισιοδοξία Νταβούτογλου για το κυπριακό

Ανάμεσα στα άλλα θέματα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του Βερολίνου είναι και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό, μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την επιθυμία της χώρας για πλήρη ένταξη σημειώνοντας ότι πρόκειται και για έναν στρατηγικό στόχο για την Τουρκία. «Φυσικά γνωρίζουμε τις δυσκολίες στο κυπριακό, αλλά θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το θέμα για να εξευρεθεί τελική λύση, τους τρεις τελευταίους μήνες σημειώθηκε ένα πολύ θετικό μομέντουμ είπε ο Νταβούτογλου.

Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης