Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιρ, και ο αντίπαλός του ηγέτης των ανταρτών, Ρικ Μάκαρ, στέλνουν την Τρίτη αντιπροσωπείες για συνομιλίες στην Αντίς Αμπέμπα, ανακοίνωσε το αιθιοπικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αντάρτες κατέλαβαν την Τρίτη μέρος της πόλης-κλειδί Μπορ, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας που έχουν θέσει αφρικανικές χώρες στις δύο πλευρές για κατάπαυση του πυρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης των ανταρτών, Ρικ Μάκαρ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν τον έλεγχο του Μπορ, ενώ ο στρατός δηλώνει ότι εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό του τμήματα της πόλης. «Σήμερα το πρωί οι αντάρτες προήλασαν στο κέντρο της Μπορ. Διεξάγονται μάχες. Η επίθεση αυτή συνιστά πλήγμα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίκαελ Μακούι και πρόσθεσε ότι αναμένει πλέον την αντίδραση των γειτονικών χωρών.

Αντάρτες πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ είχαν ήδη πάρει τον έλεγχο της Μπορ στις 19 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα. Ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης στις 24 Δεκεμβρίου αλλά παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα από το Σάββατο για να αντιμετωπίσει την προέλαση στη πόλη των νεαρών μελών του «Λευκού Στρατού», μιας οργάνωσης που έχει γίνει συνώνυμη της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Οι αφρικανικές χώρες έχουν προειδοποιήσει τις δύο εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν οι μάχες και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Στο Ναϊρόμπι, το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης με ανακοίνωσή του απείλησε σήμερα με στοχευμένες κυρώσεις όσους υποκινούν τη βία στο Νότιο Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο προτίθεται, επίσης, να επιβάλει κυρώσεις σε όσους «συνεχίσουν τις εχθροπραξίες, υπονομεύσουν τον προβλεπόμενο συλλογικό διάλογο, εμποδίσουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, πλήξουν την αποστολή προστασίας της Minuss (σ.σ. της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν) και διαπράξουν βίαιες ενέργειες σε βάρος αμάχων και αφοπλισμένων μαχητών».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουγκάντα έχει προειδοποιήσει τους αντάρτες με στρατιωτική δράση εάν δεν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός μέχρι το τέλος της ημέρας. Ο Ρικ Μάκαρ απαίτησε να απελευθερωθούν πριν από την έναρξη των συνομιλιών 11 κρατούμενοι που κατηγορούνται ως συνωμότες σε πραξικόπημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιρ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνήσει να μοιραστεί την εξουσία με τους αντάρτες προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις. Σε συνέντευξή του στο BBC, o Σάλβα Κιρ είπε ότι επιθυμεί η κρίση να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα.

Το Νότιο Σουδάν έχει βυθιστεί στο χάος από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν ο Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Ρικ Μάκαρ ότι υποκίνησε πραξικόπημα. Έκτοτε αιματηρά βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία έχει και εθνοτική διάσταση: το κεντρικό στοιχείο της είναι η αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, και του αποπεμφθέντος τον Ιούλιο πρώην αντιπροέδρου Μάκαρ, που ανήκει στη φυλή Λου Νουέρ.

«Ποιος επιμερισμός της εξουσίας; Αυτό δεν είναι επιλογή. Ο άνδρας αυτός είναι αντάρτης. Αν θέλετε την εξουσία, δεν εξεγείρεστε για να πάρετε την εξουσία. Όταν ανέλαβα την εξουσία, δεν το έκανα με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ήρθα στην εξουσία εκλεγμένος από τον λαό» είπε ο Σάλβα Κιρ. «Οι εκλογές πλησιάζουν, το 2015. Γιατί δεν περίμενε να περάσει την ίδια διαδικασία; Αν κερδίσει τις εκλογές, τότε θα αναλάβει τα ηνία» δήλωσε ο Κιρ. «Δεν μπορεί να υπάρχουν (μόνο) στρατιωτικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση, επιδιώκονται ταυτόχρονα στρατιωτικές και πολιτικές λύσεις. Από την πρώτη ημέρα είπα ότι ήθελα μια διευθέτηση με ειρηνικά μέσα» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης