Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα απαίτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, κατηγορώντας τον αρχηγό του κράτους για «εξέγερση» διότι επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα, προτού αποφασίσει την άρση του.
«Μολονότι ο στρατιωτικός νόμος ήρθη, είναι αδύνατο να αποφύγει τις κατηγορίες για εξέγερση» σε βάρος του, τόνισε σε δελτίο Τύπου ο Παρκ Τσαν-ντε, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Γιουν «πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Γιουν πρέπει να «λογοδοτήσει», δηλώνει ο αρχηγός του κόμματός του
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη Νότια Κορέα έκρινε σήμερα ότι ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σοκ-γελ, που ανήκει στην παράταξη, πρέπει να λογοδοτήσει για την απόφαση να επιβάλει στρατιωτικό νόμο τη νύχτα, που μερικές ώρες αργότερα ανακοινώθηκε πως αίρεται.
«Ο πρόεδρος οφείλει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την τραγική κατάσταση αμέσως και λεπτομερώς», δήλωσε σε κορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο επικεφαλής του Κόμματος της Εξουσίας του Λαού, ο Χανγκ Ντονγκ-χουν, προσθέτοντας πως «όλοι όσοι ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν».
«Ανακούφιση» στην προεδρία των ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «ανακούφιση» για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Γιουν Σοκ-γελ, προχώρησε στην άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε μερικές ώρες νωρίτερα.
«Είμαστε ανακουφισμένοι που ο πρόεδρος Γιουν ανέκρουσε πρύμνα» μετά την «ανησυχητική» απόφασή του «να κηρύξει στρατιωτικό νόμο» κι ότι «σεβάστηκε την ψήφο του κοινοβουλίου (της Νότιας Κορέας) για τον τερματισμό της», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων προκηρύσσει «γενική απεργία» ωσότου παραιτηθεί ο πρόεδρος Γιουν
Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως προκηρύσσει «γενική απεργία επ’ αόριστον» ώσπου να υποβληθεί παραίτηση από τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ, μετά την απόφασή του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου μέσα στη νύχτα, μέτρο που ήρθη μερικές ώρες αργότερα.
Η συνομοσπονδία κορεατικών συνδικάτων, η οποία μετρά όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε «παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο» την κίνηση που αποπειράθηκε ο κ. Γιουν, προσθέτοντας πως με αυτήν «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του.