Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, τη σύλληψη ενός ακόμη Ρώσου, τον οποίο κατηγορεί ότι έστειλε ένα drone να πετάξει πάνω από νορβηγικό έδαφος, αυτή τη φορά στο στρατηγικής σημασίας αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.
Η ταυτότητα του υπόπτου δεν έχει αποκαλυφθεί, όμως σύμφωνα με τον ιστότοπο The Barents Observer, πρόκειται για τον γιο ενός «γνωστού Ρώσου επιχειρηματία», ο οποίος «συνδέεται στενά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
Πρόκειται για την έβδομη σύλληψη, μέσα σε μερικές ημέρες, Ρώσων πολιτών οι οποίοι φέρονται να έστειλαν μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από τη νορβηγική επικράτεια ή παραβίασαν τις απαγορεύσεις φωτογράφισης στη σκανδιναβική χώρα, που συνορεύει με τη Ρωσία και είναι πλέον ο κύριος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης.
Η σύλληψη, που έλαβε χώρα στο Χάμερφεστ στη βόρεια Νορβηγία, αφορά έναν άνδρα 47 ετών με διπλή ρωσική και βρετανική υπηκοότητα, δήλωσε η περιφερειακή αστυνομία του Φίνμαρκ.
«Ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι έστειλε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος στο Σβάλμπαρντ», διευκρίνισε η αξιωματούχος της αστυνομίας Άνια Μίκελσεν.
Το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στα μισά της απόστασης από τη Νορβηγία στον Βόρειο Πόλο, είναι νορβηγικό έδαφος, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Αρκτική και στεγάζει μια σχετικά σημαντική ρωσική κοινότητα, με το νομικό καθεστώς της να επιτρέπει την εκμετάλλευση ορισμένων πόρων από ξένους υπηκόους.
Ο ύποπτος προφυλακίστηκε για δύο εβδομάδες, ενώ κατασχέθηκαν μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και ηλεκτρονικό υλικό, πρόσθεσε η αστυνομία.
Μικρό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος εντοπίστηκε επίσης το πρωί της 19ης Οκτωβρίου, κοντά στο αεροδρόμιο του Μπέργκεν με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Όσλο επέκρινε από την πλευρά της την «ψύχωση» που, όπως είπε, έχει κυριεύσει τη σκανδιναβική χώρα σε βάρος «απλών Ρώσων τουριστών», θυμάτων μιας «αδικαιολόγητης» και «μεροληπτικής» απαγόρευσης.
Μετά τη δολιοφθορά που φέρεται να διαπράχθηκε στους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική θάλασσα, η Νορβηγία ενίσχυσε την ασφάλεια γύρω από τις υποδομές της, κυρίως τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου.
Το Όσλο απαγόρευσε επίσης από τον Φεβρουάριο, όπως και πολλές άλλες δυτικές χώρες, την υπερπτήση του εδάφους της στους Ρώσους είτε με αεροπλάνα είτε από μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη.
Κάθε παραβίαση τιμωρείται ποινή φυλάκισης τριών ετών.