Η Νορβηγία επιπλήχθηκε σήμερα από ευρωπαϊκό όργανο λόγω των πολύ αυστηρών περιορισμών που επέβαλε στην ελεύθερη κυκλοφορία προκειμένου να αναχαιτίσει την πανδημία Covid-19.
Παρότι η σκανδιναβική χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) στον οποίο μετέχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) -εκτός από την Ελβετία- και όπου η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι ο κανόνας.
Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (ESA), υπεύθυνη για τη διασφάλιση της τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον ΕΟΧ, θεωρεί ότι οι περιορισμοί που επέβαλε το Όσλο στις εισόδους στο νορβηγικό έδαφος κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης υγείας ήταν υπερβολικοί.
«Τα κράτη του ΕΟΧ έχουν το δικαίωμα να περιορίσουν την κυκλοφορία των πολιτών του ΕΟΧ στις προσπάθειές τους να περιορίσουν την πανδημία Covid-19», σημείωσε η Αρχή σε ανακοίνωση.
«Όμως αυτοί οι περιορισμοί δεν πρέπει να υπερβαίνουν ό,τι είναι απαραίτητο, πρέπει να είναι ομοιογενείς και να μην εισάγουν διακρίσεις», πρόσθεσε.
Στην πράξη, η Νορβηγία έκλεισε τα σύνορά της στις 29 Ιανουαρίου, εκτός σπάνιων εξαιρέσεων.
Έκτοτε οι κανόνες χαλάρωσαν, αλλά μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν ακόμη αδύνατο για τους ξένους που διαμένουν νόμιμα στη χώρα να επιστρέψουν στο νορβηγικό έδαφος εάν δεν είχαν εγγραφεί στο εθνικό μητρώο.
«Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή σημείωσε τους τελευταίους μήνες σημαντικό αριθμό ανθρώπων που επηρεάζονται αρνητικά από τους περιορισμούς εισόδου στη Νορβηγία», επισήμανε.
«Αυτό περιλαμβάνει πρόσωπα που εμποδίζονται να επιστρέψουν στο σπίτι τους, να ξεκινήσουν σε μια νέα δουλειά ή να επιστρέψουν στην υπάρχουσα δουλειά τους, ή να δουν τον σύντροφό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους», διευκρίνισε.
Η Αρχή έστειλε προειδοποιητική επιστολή στο Όσλο, πρώτο βήμα μιας διαδικασίας επί παραβάσει. Η νορβηγική κυβέρνηση διαθέτει περίοδο έξι εβδομάδων για να υποστηρίξει τη θέση της.
«Οι αυστηροί μας κανόνες εισόδου είναι ένας μείζων λόγος που εξηγεί ότι, σε όλη την πανδημία, είχαμε χαμηλότερο επίπεδο μόλυνσης σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες παγκοσμίως», αντέδρασε η υπουργός Δικαιοσύνης Μόνικα Μάλαντ, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Dagbladet.
«Ωστόσο, οι κανόνες πρέπει φυσικά να είναι σύμφωνοι με τις νομικές μας υποχρεώσεις του ΕΟΧ», πρόσθεσε.
Από την αρχή της πανδημίας, η χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει λιγότερα από 124.000 κρούσματα Covid, από τα οποία τα 783 ήταν θανατηφόρα.