Η Νορβηγία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χερσαία επίθεση που άρχισε χθες το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας πως οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός δεν είχαν εξαντληθεί, ενώ η Ισπανία εξέφρασε τη λύπη της για την ισραηλινή επιχείρηση και κάλεσε να επιδειχθεί «αυστηρός σεβασμός για τις ζωές των αμάχων και τις δημόσιες εγκαταστάσεις όπως τα σχολεία και τα κέντρα υγείας».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε επιστολή στην Ελβετία, ως κράτος εγγυητή των Συνθηκών της Γενεύης -θεμελιωδών κειμένων του ανθρωπιστικού δικαίου-, με την οποία την καλεί να οργανώσει μια επείγουσα διάσκεψη για την κατάσταση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη, γράφει σήμερα η εφημερίδα της Ζυρίχης «Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ».

«Η Ισπανία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μετά την επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση για μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα», που άρχισε χθες τη νύχτα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Μαδρίτη από το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ισπανία εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση και καλεί μετ’ επιμονής να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αυστηρός σεβασμός για τη ζωή των αμάχων και τις δημόσιες εγκαταστάσεις όπως τα σχολεία και τα κέντρα υγείας» προσθέτει το υπουργείο.

Η Μαδρίτη «επαναλαμβάνει την έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός προς όλα τα μέρη της σύγκρουσης και υπογραμμίζει και πάλι την ανάγκη για επιστροφή στην ηρεμία ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων προς την κατεύθυνση μιας λύσης βασισμένης σε δύο κράτη (σ.σ.: παλαιστινιακό και ισραηλινό), την οποία τα τρέχοντα γεγονότα έχουν σοβαρά δυσχεράνει».

Χθες το βράδυ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης, έπειτα από έκκληση συνδικάτων και πολλών ενώσεων, πίσω από ένα πανό που έγραφε «Ας σταματήσουμε την παλαιστινιακή γενοκτονία».

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, αυτό είναι γενοκτονία», «ζήτω ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού» φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες.

Στο μεταξύ, στο Όσλο, ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Μπέργκε Μπρέντε δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 πως «ήταν απαράδεκτο το ότι άρχισε μια χερσαία επιχείρηση, κυρίως αν σκεφτεί κανείς πως ήταν δυνατό να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός (με τη Χαμάς)».

Ο Μπρέντε, έχοντας μόλις επιστρέψει από μια επίσκεψη στην περιοχή στη διάρκεια της οποίας είπε πως προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον μιας «χερσαίας εισβολής», εκτιμά πως η χερσαία εισβολή «δημιουργεί μια ακόμη δυσκολότερη κατάσταση».

Ο Νορβηγός υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «σπαρακτικό» τον θάνατο παιδιών Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών, εξέφρασε τον φόβο ότι η επίθεση θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο και άλλων αμάχων.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και αεροπορίας, μάχονται από χθες, Πέμπτη, το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας για να καταστρέψουν τις υποδομές της Χαμάς. Δεκαεννέα Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχουν σκοτωθεί μέσα σε μερικές ώρες.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα της Ζυρίχης «Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ» αναφέρεται σήμερα σε επιστολή που έστειλε στις 9 Ιουλίου ο πρόεδρος Αμπάς στον προεδρεύοντα και υπουργό Εξωτερικών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ζητώντας του να οργανώσει επειγόντως μια διάσκεψη για την κατάσταση στα κατεχόμενα με την ιδιότητα της Ελβετίας ως θεματοφύλακα των Συνθηκών της Γενεύης.

Η Ελβετία, προσθέτει η εφημερίδα, διαμορφώνει αυτή τη στιγμή την απάντησή της στο αίτημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια τέτοια επείγουσα σύνοδος των χωρών που έχουν υπογράψει τις Συνθήκες της Γενεύης θα επέτρεπε στον Αμπάς να ασκήσει πίεση στο Ισράηλ.

Οι Συνθήκες της Γενεύης έχουν στόχο την προστασία των προσώπων που δεν μετέχουν σε ένοπλες επιχειρήσεις στη διάρκεια συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, η 4η Σύμβαση της Γενεύης, που έχει στόχο την προστασία «των αμάχων σε καιρό πολέμου», παραβιάζεται από τις ενέργειες του Ισραήλ.

.