Οι σχέσεις της πολιτικής με τη στρατιωτική εξουσία παίρνουν τον δρόμο που έχει καθοριστεί εδώ και χρόνια στις δημοκρατικές χώρες.

Η συνταγματική επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επεξεργάζεται σημαντικά νομοσχέδια, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις και των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Ένα από τα νομοσχέδια, όπως τονίζεται σε άρθρο στη «Hürriyet Daily News», αφορά «στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα τουρκικά κόμματα πλέον συμφωνούν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ώστε να διασφαλίσουν τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας επί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες τελικά θα τεθούν έπειτα από πολλές δεκαετίες υπό τον έλεγχο του υπουργού Άμυνας, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική χώρα της Δύσης.

Το κυβερνών κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό» (CHP), το «Εθνικιστικό Κίνημα» (MHP) και το κόμμα «Ειρήνης και Δημοκρατίας» (BDP) συμφωνούν ότι πλέον το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να δίνει αναφορά στο Υπουργείο Άμυνας. Επίσης, θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από το έως τώρα πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK).

Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου θα πρέπει να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για την άσκηση των καθηκόντων του και η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώνει την Τουρκική Εθνοσυνέλευση για τις προετοιμασίες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα που αφορούν στην άμυνα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου θα διορίζεται από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας έπειτα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.

Για τους Ευρωπαίους πολιτικούς αναλυτές, τα νομοσχέδια ομαλοποίησης των σχέσεων πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας στην Τουρκία εντάσσονται στην ανανεωμένη «τουρκική επίθεση», με στόχο την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL» επισημαίνει τη δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα ενέργειας Günther Oettinger ότι «Γερμανία και Γαλλία, κάποια ημέρα, θα παρακαλούν γονατιστές την Τουρκία να ενταχθεί στην Ε.Ε.».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν δείχνει ενθουσιασμένη με τις δηλώσεις του Γερμανού επίτροπου – μέλους του Χριστιανοδημοκρατικού της κόμματος. Πάντως, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένταση, ενώ προετοιμάζεται η διήμερη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Τουρκία, από την Κυριακή.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται να επισημάνουν τις δηλώσεις του Γερμανού επιτρόπου στη φράου Μέρκελ και σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Egemin Bagis, αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχουν βαλτώσει εδώ και δύο χρόνια.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης