Ο Τζορτζ Όργουελ για να γράψει το «1984» διακινδύνευσε τη ζωή του πολεμώντας στον Ισπανικό Εμφύλιο στις τάξεις του POUM. Παρέα με τις διεθνείς ταξιαρχίες του Κομμουνιστικού Κόμματος, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, και τους ξένους μαχητές στις μπριγκάντες των αναρχοσυνδικαλιστών της CNT-FAI, ο Τζορτζ Όργουελ ήξερε πολύ καλά γιατί πολεμούσε τους φασίστες του Φράνκο.
Καταλαβαίνει, λοιπόν, ο κάθε πολίτης του δυτικού κόσμου πως ούτε η «Φάρμα των Ζώων», ούτε το «1984» γράφτηκαν χωρίς λόγο. Κάποιοι κάγχασαν όταν έφθασε η περίφημη ημερομηνία «1984» χωρίς να συμβεί τίποτα από αυτά που προέβλεπαν το βιβλίο και ο Εγγλέζος κρυπτοτροτσκιστής.
Έπρεπε να περάσουν μερικές δεκάδες χρόνια ακόμη για να φθάσουμε στο σημείο να φοβηθούμε τόσο πολύ μία πανδημία ώστε οι θεσμοί της Δημοκρατίας να πούνε «ναι» στην εφαρμογή ενός «ιχνηλάτη» στο ταπεινό smartphone του κάθε πολίτη-καταναλωτή σε αυτόν τον πλανήτη.
Ο «ιχνηλάτης» αυτός στην παρούσα φάση θα ανιχνεύει τον απόλυτο εχθρό, δηλαδή τον ξενιστή που μπορεί να μεταφέρει τον Covid-19. Η ίδια εφαρμογή, με μία απλή αλλαγή του αλγορίθμου, που μπορεί να συμβεί και χωρίς να προειδοποιηθεί ο καταναλωτής, θα ιχνηλατεί εφεξής όποια δραστηριότητα του ανθρώπου αντιμάχεται την κοινώς αποδεκτή πραγματικότητα.
Σε αυτή τη φάση η εφαρμογή ονομάζεται «STOPCOVID». Θα είναι έτοιμη για να ανέβει στα κινητά στις 2 Ιουνίου, δηλαδή σε μερικές ημέρες. Είναι γαλλικής καταγωγής και γαλατικής νοοτροπίας, διότι, αν και η Apple και η Google ειδοποιήθηκαν εγκαίρως από τους Γάλλους, δεν φάνηκαν έτοιμες να συνεισφέρουν άμεσα και αποτελεσματικά στην εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι Γαλάτες να αποφασίσουν να προχωρήσουν χωρίς τους δύο αυτούς κολοσσούς.
Ευρωπαϊκός, λοιπόν, «ιχνηλάτης» με πρώτη εφαρμογή τη Γαλλία και στη συνέχεια, προφανώς, την υπόλοιπη Ευρώπη και με στόχο να εντοπίζει αμέσως και χωρίς λάθη τον Covid-19 που καραδοκεί σε κάθε άνθρωπο που πλησιάζει την ακτίνα δράσης του smartphone. «Απίθανα πράγματα» θα πει ο αφελής παρατηρητής του πρώτου τέταρτου του 21ου αιώνα. «Καθόλου απίθανα» θα απαντήσει ο επιστήμονας, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται απνευστί στα εργαστήρια της Αμερικής και της Ευρώπης αναλύοντας τα δεδομένα της τεχνητής νοημοσύνης. Διότι αυτή η εφαρμογή «STOPCOVID» στο smartphone δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μεταφορά στην πραγματική ζωή της επιστημονικής φαντασίωσης που αποκαλείται «τεχνητή νοημοσύνη».
Είναι μία έμπρακτη απόδειξη ότι ο κόσμος άλλαξε για τα καλά και πως εφεξής αυτές οι «ανώδυνες» εφαρμογές «ιχνηλασίας» στο smartphone θα είναι μία πραγματικότητα που θα μας ακολουθεί καθημερινά σε όλα μας τα βήματα.
Παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν ακριβώς λόγω της επιχειρηματολογίας που προαναφέρθηκε, η συντεταγμένη πολιτεία στη Γαλλία, στο λίκνο της σύγχρονης Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφάσισε μέσω της «Εθνικής Επιτροπής Πληροφορικής και Ελευθεριών», δηλαδή της ανεξάρτητης Αρχής CNIL, να επιτρέψει την εφαρμογή στα smartphones των Γάλλων πολιτών του προγράμματος ιχνηλάτησης «STOPCOVID».
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 26 Μαΐου και που κατά τα φαινόμενα θα αποτελέσει ορόσημο τόσο για το διεθνές δίκαιο όσο και για τα εθνικά δίκαια των χωρών σε πρώτη φάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εφαρμογή «STOPCOVID» σέβεται τα διάφορα νομικά πλαίσια σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας, καθώς και των προσωπικών δεδομένων, και ως εκ τούτου δίνεται η άδεια για την πρακτική εφαρμογή του συστήματος.
Σύμφωνα με τις τεχνικές λεπτομέρειες που ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας Cedric O στην εφημερίδα Le Figaro, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη τεχνικά μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο και άρα θα μπορεί να ανέβει στα κινητά τηλέφωνα τη Δευτέρα που μας έρχεται.
«Κρίμα για την Apple και την Google» είπε ο υπουργός Cedric O, ο οποίος, όπως λένε οι κακές γλώσσες στο Παρίσι, ήταν έτοιμος από καιρό να πάρει την εκδίκησή του από τους δύο αμερικανικούς κολοσσούς. Η εφαρμογή «STOPCOVID», η οποία θα επιτρέπει την ιχνηλάτηση των επαφών με πρόσωπα για τα οποία υπάρχει ήδη θετική διάγνωση για τον κορωνοϊό, θα συνοδεύει στην τελική αυτή φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή.
Με λίγα λόγια, όσοι στη Γαλλία έχουν νοσήσει και η νόσος έχει επιβεβαιωθεί με τα ειδικά τεστ και είναι καταγεγραμμένοι σε μία database θα αναγνωρίζονται αυτόματα από την εφαρμογή και σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ του πολίτη που έχει νοσήσει και του πολίτη που επιθυμεί να προστατευτεί. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι ακριβώς σημαίνει για το μέλλον η εφαρμογή αυτή. Με τον ίδιο αλγόριθμο αλλά όχι την ίδια λογική, της προστασίας δηλαδή από έναν θανάσιμο και αόρατο εχθρό όπως τον Covid-19, θα μπορούσε η εφαρμογή αυτή στο μέλλον να ιχνηλατεί όποιον είναι διαφορετικός και έχει καταχωριστεί από υπηρεσίες πληροφοριών σε διάφορους καταλόγους, τις σύγχρονες λίστες Σίντλερ. Καταλόγους με πολίτες που είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι, Εβραίοι ή βουδιστές, ομοφυλόφιλοι ή straight, καρδιοπαθείς ή υγιείς.