Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη έληξε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ήταν σαφής για το πού πηγαίνουν οι συνομιλίες για το ονοματολογικό της FYROM.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» οποιαδήποτε λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου «Μακεδονία», σε κάποια μορφή, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ο κ. Νίμιτς είχε προϊδεάσει για την στάση του αυτή, όταν δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» οποιαδήποτε λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου «Μακεδονία»Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του για πρόοδο στο ονοματολογικό. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης. «Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι. Πλέον οι δύο πλευρές πρέπει να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τις προτάσεις για να τις μελετήσουν», σημείωσε.
Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο χώρες, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι αποτελούν μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και γι’ αυτό πρέπει και η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για δύσκολα θέματα, τα οποία «συζητάμε εδώ και 25 χρόνια».

Αντιδράσεις σε Αθήνα και Σκόπια

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις της ονομασίας, Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε πριν από λίγο ότι οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας»«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του «μακεδονικού» λαού και της «μακεδονικής» γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Sitel».

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι: «Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό, και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο «Μακεδονία» – αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου».

«Ουσιαστικά η λύση πρέπει να καλύψει πολλά στοιχεία, έτσι ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάψει την ταυτότητά μας, και να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει σαφέστερη διάκριση μεταξύ της χώρας της «Μακεδονίας» και της περιοχής της Μακεδονίας», εξηγεί.

Σημείωσε όμως ότι παρά την αισιοδοξία «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει». Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητη μία λύση, «για να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

Αν βρεθεί συμβιβασμός, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Στην ερώτηση αν τον τρομάζει το δημοψήφισμα, απάντησε: «Είναι περίεργο αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι «υπερασπιστές» του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται», αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρει ότι: «Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Τίποτα δεν έχει δοθεί…», διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο τη φημολογία περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την ονομασία του γειτονικού κράτους και μάλιστα με αποδοχή από την ελληνική πλευρά του όρου «Μακεδονία», κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση των δηλώσεων του Μάθιου Νίμιτς».