Ακόμη ένας – ο έβδομος κατά σειρά – επίδοξος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα, ο Νοέλ Βιδάουρε, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση χθες Σάββατο, καθώς κατηγορείται για «υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ανακοίνωσε η αστυνομία, αυξάνοντας σε 28 τον συνολικό αριθμό των αντιπολιτευόμενων οι οποίοι κρατούνται.

Οι συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης πολλαπλασιάζονται καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα θα διεκδικήσει, σύμφωνα με το κόμμα του, τέταρτη συναπτή θητεία.

Επτά πρόσωπα που σκόπευαν να θέσουν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές έχουν πλέον συλληφθεί ή έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση: ο Νοέλ Βιδάουρε, η Κριστιάνα Τσαμόρο – κατά πολλούς η σοβαρότερη αντίπαλος του αρχηγού του κράτους –, ο Αρτούρο Κρους, ο Φέλιξ Μαραδιάγα, ο Μιγκέλ Μοράλ, ο Χουάν Σεμπαστιάν Τσαμόρο και ο Μεδάρδο Μαϊρένα.

Πέραν του κ. Βιδάουρε, 66 ετών, ο σχολιαστής Χάιμε Αρεγιάνο τέθηκε επίσης σε κατ’ οίκον κράτηση. Αμφότεροι κατηγορούνται για «υπονόμευση της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας, της αυτοδιάθεσης» της Νικαράγουας και «υποκίνηση ξένης επέμβασης», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αστυνομίας.

Ο Νοέλ Βιδάουρε θέλει να θέσει υποψηφιότητα με τα χρώματα της Συμμαχίας Πολιτών για την Ελευθερία (Alianza Ciudadanos por la Libertad, CxL).

Η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα λάβει χώρα από την 28η Ιουλίου ως τη 2η Αυγούστου. Όμως στη Νικαράγουα όσοι τελούν υπό έρευνα της δικαιοσύνης ή έχουν συλληφθεί δεν μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα σε εκλογές.

Επικεφαλής της επαναστατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε το 1979, μετά την επικράτηση των Σαντινίστας στον αγώνα κατά της στρατιωτικής χούντας, ο κ. Ορτέγα εξελέγη πρόεδρος το 1984. Εξελέγη ξανά το 2007, και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς.

Το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε εναντίον της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Ο κ. Ορτέγα κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το πεδίο ώστε να είναι βέβαιη η επανεκλογή του για 4η συναπτή θητεία παρά την αντιδημοτικότητά του.

Ο αρχηγός του κράτους, 75 ετών, αντιτείνει πως τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί δεν είναι ούτε «υποψήφιοι», ούτε «πολιτικοί», αλλά «εγκληματίες», οι οποίοι απειλούν «την ασφάλεια της χώρας» συνωμοτώντας για να οργανώσουν «πραξικόπημα» προκειμένου να τον ανατρέψουν με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ.