Το κοινοβούλιο της Νικαράγουας, στο οποίο κυριαρχεί η παράταξη του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, ενέκρινε χθες Σάββατο νόμο με τον οποίο χορηγείται αμνηστία τόσο στους φυλακισμένους αντιπολιτευόμενους, όσο και στις δυνάμεις που ενεπλάκησαν στην καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων που ξέσπασαν τον Απρίλιο του 2018.

«Ο νόμος περί αμνηστίας εγκρίθηκε», ανήγγειλε ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης μετά την ψηφοφορία. Υπέρ του κειμένου τάχθηκαν οι 70 βουλευτές του Σαντινιστικού Μετώπου για την Εθνική Απελευθέρωση (FSLN, το κυβερνών κόμμα), ενώ το καταψήφισαν οι 15 κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης.

Ο νόμος χορηγεί αμνηστία «σε όλα τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν τα γεγονότα που σημειώθηκαν από την 18η Απριλίου 2018», όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Ορτέγα και της αντιπροέδρου και συζύγου της Ροσάριο Μουρίγιο, «συμπεριλαμβανομένων εκείνων τα οποία στερούνται την ελευθερία τους το τρέχον διάστημα».

Σύμφωνα με τον νόμο, οι αντιπολιτευόμενοι που φυλακίστηκαν εξαιτίας της συμμετοχής τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις θα απελευθερωθούν «αμέσως» μετά τη δημοσίευση του κειμένου στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί στους οποίους χορηγείται αμνηστία υποχρεούνται να «απόσχουν» από το να επαναλάβουν τις πράξεις που οδήγησαν στη φυλάκισή τους, δηλαδή να συμμετάσχουν εκ νέου σε κινητοποιήσεις ή να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση.

Χορηγείται ταυτόχρονα γενική αμνηστία σε όλους όσοι έγιναν αντικείμενο ερευνών ή θα μπορούσαν να γίνουν, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της αστυνομίας και μελών φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Ο δρόμος προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση δεν μπορεί παρά να περάσει από τη συγχώρεση, και μας θλίβει το ότι καλούμαστε να δώσουμε αμνηστία σε ομολογημένους δολοφόνους αστυνομικών και βασανιστές», αλλά «η πατρίδα είναι πάνω από κάθε μικροπρεπές συναίσθημα», τόνισε ο Έντουιν Κάστρο, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FSLN, που ήταν εισηγητής του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά της, η Εθνική Κυανόλευκη Συμμαχία (UNAB, συμμετέχουν σε αυτή πάνω από 70 οργανώσεις της αντιπολίτευσης) κατήγγειλε ότι ο νόμος περί αμνηστίας έχει «σκοπό να συγκαλυφθούν τα εγκλήματα που διέπραξε [η κυβέρνηση] με τους θεσμούς της, τις κομματικές δομές της και τις παραστρατιωτικές ομάδες της». Άλλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης θεωρούν επίσης ότι σκοπός του νόμου είναι να υπάρξει «ατιμωρησία».

Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, αρχικά εναντίον της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που περιλάμβανε τη μείωση των συντάξεων — τα μέτρα μπήκαν στο συρτάρι μέσα σε λίγες ημέρες — μεταμορφώθηκαν σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης του άλλοτε επικεφαλής των σαντινιστών ανταρτών που ανέτρεψαν τη δικτατορία των Σομόσα. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την αποχώρηση του Ορτέγα από την προεδρία, που ασκεί από το 2007, και πρόωρες εκλογές. Οι κινητοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι η κρίση στη Νικαράγουα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 325 ανθρώπους και προκάλεσε τους τραυματισμούς άλλων 2.000. Η κυβέρνηση μιλά για 199 νεκρούς, οργανώσεις της αντιπολίτευσης για 550.

Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ως και 800 αντιπολιτευόμενοι οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Περίπου 62.000 άνθρωποι μετατράπηκαν εξάλλου σε πρόσφυγες εξαιτίας του κύματος βίας, κατά στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ