Τουλάχιστον 43 αγρότες δολοφονήθηκαν από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στην πολιτεία Μπόρνο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, όπου διεξήχθησαν χθες οι πρώτες τοπικές εκλογές που οργανώθηκαν μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στην περιοχή, το 2009.

«Βρήκαμε 43 πτώματα», με όλα τα θύματα να έχουν υποστεί «στραγγαλισμό» και «έξι βαριά τραυματισμένους» πολίτες, δήλωσε ο Μπαμπακούρα Κολό, επικεφαλής παραστρατιωτικής φιλοκυβερνητικής οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται αναμφίβολα για έργο της Μπόκο Χαράμ, η οποία δρα στην περιοχή και επιτίθεται συχνά σε γεωργούς», πρόσθεσε ο Κολό, ο οποίος συμμετείχε στην περισυλλογή των πτωμάτων.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι «καταδίκασε» τη σφαγή «των αφοσιωμένων στη δουλειά τους αγροτών από τρομοκράτες», τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του χθες βράδυ. «Όλη η χώρα πληγώνεται από αυτές τις παράλογες δολοφονίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η επίθεση διαπράχθηκε σε ορυζώνα που απέχει λιγότερα από δέκα χιλιόμετρα από την Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο. Τον περασμένο μήνα, 22 γεωργοί είχαν δολοφονηθεί στα χωράφια της, όχι μακριά από την πόλη αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξήντα εργάτες γης είχαν πάει για τη συγκομιδή του ρυζιού σε αυτό το χωράφι. Σαράντα τρεις δολοφονήθηκαν και έξι τραυματίστηκαν», επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλος παραστρατιωτικός, ο Ιμπραήμ Λιμάν.

Οκτώ αγρότες αγνοούνται και θεωρείται ότι απήχθησαν από τους τζιχαντιστές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο χωριό Ζαμπαρμάρι, δυο χιλιόμετρα από τον ορυζώνα. Τα θύματα θα κηδευτούν σήμερα, σύμφωνα με έναν κάτοικο, τον Μάλα Μπούνου, ο οποίος πήρε μέρος στην επιχείρηση έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση διαπράχθηκε την ημέρα των τοπικών εκλογών για την ανάδειξη τοπικών και περιφερειακών αιρετών σε 27 εκλογικές περιφέρειες της πολιτείας Μπόρνο.

Η εκλογική διαδικασία αυτή έχει αναβληθεί αναρίθμητες φορές από το 2008, καθώς η Μπόκο Χαράμ και η ανταγωνιστική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους κι απέσπασαν τον έλεγχο εδαφών.

Για πέντε περιφέρειες γύρω από τη λίμνη Τσαντ, περιοχή που λυμαίνεται το ΙΚΔΑ, οι κάτοικοι ψήφισαν χθες μακριά από τα σπίτια τους, στη Μαϊντουγκούρι.

Σε αυτή την πόλη και την περιφέρειά της έχουν βρει καταφύγιο, στήνοντας πρόχειρους καταυλισμούς, χιλιάδες άνθρωποι τα χωριά των οποίων υπέστησαν επιθέσεις από τους τζιχαντιστές.

Περίπου 2 εκατομμύρια Νιγηριανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το ξέσπασμα της σύρραξης, το 2009. Πάνω από 36.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Εδώ και μήνες, οι αρχές ενθαρρύνουν τους εσωτερικά εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα χωριά τους, εξηγώντας πως δεν είναι πλέον σε θέση να τους ενισχύουν με χρηματοδότηση, καθώς εξαρτώνται σχεδόν εντελώς από την ανθρωπιστική βοήθεια, αφού δεν έχουν πλέον πρόσβαση στη γη τους. Αρκετοί το έκαναν πράγματι, παρότι τα χωριά τους είναι ρημαγμένα από τον πόλεμο.

Επιθέσεις βάζουν όλο και πιο συχνά στο στόχαστρο υλοτόμους, κτηνοτρόφους και αλιείς. Τζιχαντιστές τους κατηγορούν συχνά πως ενημερώνουν για τις κινήσεις τους τον στρατό και παραστρατιωτικούς που μάχονται εναντίον τους.

Η σύρραξη, η οποία διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια, έχει δημιουργήσει δραματική ανθρωπιστική κρίση, που επιδεινώθηκε τελευταία εξαιτίας των άσχημων σοδειών και των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Καταγράψαμε επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας παρόμοια με εκείνα του 2016 και του 2017, στην κορύφωση της ανθρωπιστικής κρίσης, όταν ο κίνδυνος λιμού απειλούσε» τη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσε αυτόν τον μήνα ο συντονιστής του ΟΗΕ στη χώρα για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Έντουαρντ Κάλον.

Περίπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν διατροφική ανασφάλεια τον Ιούνιο του 2020, την περίοδο της έλλειψης τροφής. Ο ΟΗΕ προβλέπει ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 20% την αντίστοιχη περίοδο της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης