Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας ανακοίνωσαν χθες ότι ο αεροπορικός βομβαρδισμός που έγινε κατά λάθος τον Ιανουάριο και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 112 άμαχοι σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας οφειλόταν στην έλλειψη «σήμανσης» και ένα σφάλμα αναγνώρισης, στο ότι δηλαδή δεν πιστευόταν πως στο σημείο που επλήγη βρίσκονταν πολίτες, αλλά αντιθέτως πως συγκεντρώνονταν εκεί τζιχαντιστές.
Τη 17η Ιανουαρίου, η Πολεμική Αεροπορία της Νιγηρίας έπληξε τμήμα του καταυλισμού Ραν, στη βορειοανατολική Νιγηρία, την ώρα που ανθρωπιστικές οργανώσεις διένειμαν τρόφιμα σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν από τη βία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Η στρατιωτική ιεραρχία χαρακτήρισε τότε «αθέλητο» τον πολύνεκρο βομβαρδισμό, στον οποίο τραυματίστηκαν άλλοι 100 άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα.
Μια επιτροπή της νιγηριανής ΠΑ στην οποία ανατέθηκε να ερευνήσει την τραγωδία θεωρητικά θα δημοσιοποιούσε το πόρισμά της τον Φεβρουάριο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο υποστράτηγος Τζον Ενέντσε, δεν έδωσε καμιά εξήγηση για την εξάμηνη καθυστέρηση. Σε σύντομες δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός οφειλόταν στην «έλλειψη της προσήκουσας σήμανσης της περιοχής».
«Η θέση αυτή δεν συμπεριλαμβανόταν στον επιχειρησιακό χάρτη (σ.σ. των ένοπλων δυνάμεων) ως ανθρωπιστική εγκατάσταση», είπε, αναφερόμενος στον καταυλισμό — τον οποίο μολαταύτα διαχειρίζεται ο στρατός, και στον οποίο φιλοξενούνται 20.000 ως 40.000 άνθρωποι.
«Δεν θεωρείτο ότι συγκεντρώνονταν άμαχοι σε αυτή την θέση», επέμεινε ο υποστράτηγος Ενέντσε, υποστηρίζοντας ότι ο βομβαρδισμός έγινε «κοντά» στον καταυλισμό, όχι μέσα σε αυτόν.
Όμως πηγές προσκείμενες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν δηλώσει τον Ιανουάριο ότι η πρώτη βόμβα έπεσε μερικά μέτρα από το γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στο εσωτερικό του καταυλισμού. Έξι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού της Νιγηρίας σκοτώθηκαν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ, που δρουν σε αυτή την περιοχή, στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Μπόρνο, συγκεντρώνονται με παρόμοιο τρόπο πριν εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμάχων.
«Φαινόταν σαν αυτή η θέση να χρησιμοποιείτο για δραστηριότητα του εχθρού», ανέφερε. «Όταν εντοπίστηκε μια μαζική μετακίνηση από δορυφόρο, φαινόταν σαν να πρόκειται για τρομοκρατική δραστηριότητα της Μπόκο Χαράμ που έπρεπε να αντιμετωπιστεί τάχιστα», συμπλήρωσε ο Ενέντσε.
Ο στρατός ελέγχει την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στους καταυλισμούς εκτοπισμένων στην Πολιτεία Μπόρνο και προσφέρει βοήθεια σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν εκεί. Στους δημοσιογράφους έχει δοθεί άδεια να επισκεφθούν διάφορους καταυλισμούς στην Πολιτεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει επιτραπεί καμιά επίσκεψη στον καταυλισμό Ραν.
Σε μια ανακοίνωσή της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες βράδυ, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), τόνισε ότι της προκαλεί «βαθιά ανησυχία η ανακοίνωση του νιγηριανού στρατού».
«Παραμένει ακόμη άγνωστο το γιατί οι αρχές (…) του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραβιάστηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολύ βαριές απώλειες μεταξύ αμάχων, στην πλειονότητά τους γυναικών και παιδιών», σημείωσε η ΜΚΟ.
«Αυτή η επίθεση σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου λάμβαναν χώρα ανθρωπιστικές
δραστηριότητες και βρισκόταν σε εξέλιξη διανομή βοήθειας, εγείρει πολλά ερωτήματα», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Ο καταυλισμός για τους εκτοπισμένους ελεγχόταν από τον στρατό στην Πολιτεία Μπόρνο και ο καταυλισμός ήταν καταγεγραμμένος» από αυτόν, ενώ «η διανομή (βοήθειας) που είχε οργανώσει η MSF γινόταν εν γνώσει της μονάδας του νιγηριανού στρατού στο πεδίο, περίπου 400 μέτρα από το σημείο όπου έγινε ο βομβαρδισμός», προσέθεσε η MSF.
Η MSF κάλεσε τις αρχές της Νιγηρίας «να εγγυηθούν» ότι ο τρόπος που διεξάγει επιχειρήσεις ο στρατός εναντίον της Μπόκο Χαράμ δεν απειλεί την ασφάλεια των αμάχων και «να αποζημιώσει τα θύματα της επίθεσης» αυτής.