Μια ειδικός του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψε τη Δευτέρα τις Αρχές της Νιγηρίας να βάλουν τέλος στις εξωδικαστικές εκτελέσεις που διαπράττονται από στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας.
Η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, ζήτησε από τις νιγηριανές Αρχές να εγγυηθούν ότι οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων θα δίνουν λόγο στη Δικαιοσύνη, δίνοντας στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεσή της έπειτα από τη δωδεκαήμερη επίσκεψη που έκανε στη Νιγηρία.
«Κάθε φορά που κάποιος πεθαίνει ή τραυματίζεται σοβαρά ενώ κρατείται από την αστυνομία, κάθε εξωδικαστική εκτέλεση πρέπει να γίνεται έπειτα από αμερόληπτη έρευνα από έναν ανεξάρτητο οργανισμό» υποστήριξε η ειδική εισηγήτρια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αμπούτζα.
Τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τα οποία βαρύνουν υποψίες για την τέλεση τέτοιων αξιόποινων πράξεων πρέπει να τίθενται σε διαθεσιμότητα για τη διάρκεια των ερευνών που διενεργούνται και όσοι αποδεικνύεται ότι διέπραξαν εγκλήματα πρέπει να αποτάσσονται και να παραπέμπονται για να δικαστούν σε αστικά δικαστήρια, συνέχισε.
Η κυβέρνηση της Νιγηρίας «πρέπει να καταδικάζει δημόσια όλες τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών φερόμενων ως οπλισμένων ληστών, και να ανακοινώνει ότι οι δράστες τους θα προσάγονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, εντός των ορίων δίκαιων διαδικασιών, σε αστικά δικαστήρια, και χωρίς καταφυγή στην ποινή του θανάτου», έκρινε η ειδικός του ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στη Νιγηρία, η Καλαμάρ συναντήθηκε με στελέχη της κυβέρνησης και των Αρχών, αντιπροσώπους οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μέλη οικογενειών θυμάτων της βίας.
Τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός της Νιγηρίας κατηγορούνται συχνά από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ακρότητες, ειδικά στις επιχειρήσεις τους εναντίον των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.
Ένοπλες συμμορίες σπέρνουν τον τρόπο, κλέβοντας βοοειδή, πυρπολώντας σπίτια, λεηλατώντας τρόφιμα, προχωρώντας σε απαγωγές για λύτρα.
Αρκετές επαρχιακές κοινότητες έχουν σχηματίσει ομάδες αυτοάμυνας, για να αντιπαρέλθουν την έλλειψη αστυνομικών ή στρατιωτικών σε δυσπρόσιτες ή απομονωμένες ζώνες. Αλλά και οι παραστρατιωτικοί κατηγορούνται επίσης για εξωδικαστικές εκτελέσεις φερόμενων ως κακοποιών και ότι επιτείνουν τη βία.
Οι Αρχές της Νιγηρίας επικρίνονται επίσης για τη βάρβαρη καταστολή του λεγόμενου Ισλαμικού Κινήματος της Νιγηρίας (ΙΚΝ, σιιτική οργάνωση προσκείμενη στο Ιράν) και τους αυτονομιστές του Κινήματος των Αυτοχθόνων Λαών της Μπιάφρας.
Τα πολλαπλά προβλήματα ασφαλείας δημιουργούν μια «κρίση» που απαιτεί μεγάλη προσοχή, διότι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει και άλλες χώρες της Αφρικής, προειδοποίησε η Καλαμάρ, για την οποία η Νιγηρία μοιάζει με «χύτρα ταχύτητας» της βίας.
«Η συνολική κατάσταση προκαλεί τεράστια ανησυχία» είπε.
Εκπρόσωποι των Υπουργείων Δικαιοσύνης, του στρατού και της αστυνομίας δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τα ευρήματα και τις προτροπές της εισηγήτριας.
Πηγή: ΑΠΕ