Όταν ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μοχαμάντου Μπουχάρι ορκίστηκε πριν από τρία χρόνια, μεταξύ των βασικών του δεσμεύσεων ήταν να εξαλείψει τους «απερίσκεπτους και αθεόφοβους» αντάρτες της Μπόκο Χαράμ και να σώσει τις εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που έχουν απαγάγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η μαζική απαγωγή μαθητριών στη βορειανατολική Νιγηρία αποκάλυψε τη μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Επίσης καταδεικνύει ότι η ασφάλεια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία της κυβέρνησης Μπουχάρι, η οποία έχει μπροστά της λιγότερο από ένα χρόνο ως τις εκλογές.

Η απαγωγή 110 κοριτσιών, ηλικίας 11 με 19 ετών, στην πόλη Ντάπτσι πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες έχει πολλές ομοιότητες με την απαγωγή το 2014 από τη Μπόκο Χαράμ περισσότερων από 270 κοριτσιών από το Τσιμπόκ, περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή εναντίον της Μπόκο Χαράμ, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει ισλαμικό χαλιφάτο στη βορειοανατολική Νιγηρία. Η χλιαρή απάντηση του τότε προέδρου Γκουντλάκ Τζόναθαν ήταν ένας από τους λόγους που το 2014 κέρδισε την προεδρία ο Μπουχάρι, δεσμευόμενος να εξοντώσει τους αντάρτες.

«Η απαγωγή των κοριτσιών του Τσιμπόκ έφτασε να συμβολίζει όλα τα κακά της κυβέρνησης του Γκουντλάκ Τζόναθαν και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα ο Μπουχάρι είναι ότι αυτή η μαζική απαγωγή θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις και για εκείνον», σχολιάζει ο Άντονι Γκόλντμαν της PM Consulting.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπουχάρι χαρακτήρισε την απαγωγή στο Ντάπτσι «εθνική καταστροφή» και έστειλε τον στρατό να συνδράμει στις έρευνες για τον εντοπισμό των κοριτσιών, ενώ ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας εγκαταστάθηκε προσωρινά στην περιοχή και διέταξε περισσότερες από 100 αναγνωριστικές πτήσεις.

Σειρά λαθών αποκάλυψε την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας της Νιγηρίας και των κυβερνήσεων των Πολιτειών και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές σημειώνουν προόδους στις έρευνες.

Οι κάτοικοι του Ντάπτσι γιόρτασαν στους δρόμους, όταν ο κυβερνήτης της Πολιτείας τους ανακοίνωσε πως ο στρατός διέσωσε τα περισσότερα κορίτσια τρεις ημέρες μετά την απαγωγή τους. Ωστόσο μία ημέρα αργότερα ο εκπρόσωπός του αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν ισχύει η πληροφορία.

Ο στρατός και η αστυνομία αλληλοκατηγορούνται για τα μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν την ώρα της επίθεσης, εγείροντας ερωτήματα για την ικανότητά τους να πολεμήσουν την Μπόκο Χαράμ.

Ο 75χρονος Μπουχάρι δεν έχει διευκρινίσει αν θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, αν και ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος APC έχουν δηλώσει ότι τον στηρίζουν.

Όμως τρεις πηγές από το APC δήλωσαν ότι κάποιοι στο κόμμα ανησυχούν ότι αν τα κορίτσια του Ντάπτσι δεν βρεθούν σύντομα, οι απαγωγές θα υπονομεύσουν τον Μπουχάρι με τον ίδιο τρόπο που οι υποστηρικτές του χρησιμοποίησαν την επίθεση στο Τσιμπόκ για να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη ενάντια στον Τζόναθαν.

Η Μπάκι Σονιμπάρε, ακτιβίστρια της εκστρατείας «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» η οποία είχε στόχο να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την απαγωγή στο Τσιμπόκ, εκτιμά ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Η κυβέρνηση Μπουχάρι θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από τα λάθη της προηγούμενης υιοθετώντας καλύτερα μέτρα ασφαλείας και δημιουργώντας πιο γρήγορα διαύλους επικοινωνίας μετά το συμβάν,

«Η απάντηση (στην απαγωγή στο Ντάπτσι) είναι πολύ απογοητευτική και όχι αυτό που περιμένει κανείς από μια προετοιμασμένη κυβέρνηση», τόνισε η Σονιμπάρε.

«Είχαν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια για να αποτρέψουν ένα συμβάν σαν αυτό του Τσιμπόκ. Κι όμως τέσσερα χρόνια αργότερα, έχουμε το Ντάπτσι», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης