Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξή της στον Νίγηρα για να αντιμετωπίσει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, ειδικά στις περιοχές των συνόρων με το Μαλί και με την Μπουρκίνα Φάσο, ανήγγειλε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Ο Νίγηρας θα είναι «η πρώτη αφρικανική χώρα» που θα ωφεληθεί από ευρωπαϊκή βοήθεια με σκοπό να αποκτήσουν οι ένοπλες δυνάμεις του «φονικό εξοπλισμό», κυρίως «εξελεγμένα πυρομαχικά για επιθετικά ελικόπτερα», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Νιαμέ ότι από τα περίπου «εκατό εκατομμύρια ευρώ» που προορίζονται για να βοηθηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους αυτού, τα πέντε εκατομμύρια θα διατεθούν για την αγορά πυρομαχικών και θα εκταμιευθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ), που δημιουργήθηκε για να υποστηριχθεί κυρίως η Ουκρανία.

Ο κ. Μπορέλ υπενθύμισε πως στην αφρικανική χώρα έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές «αποστολές» προκειμένου «να υποστηρίξουν την εκπαίδευση του προσωπικού», τη «σύνδεση» περιοχών, την «κατασκευή στρατοπέδων» κ.ά..

Κατ’ αυτόν, η ΕΕ «υποστηρίζει» τον Νίγηρα στο «πρόγραμμα δημοκρατικής σταθεροποίησης», ως προς την «καλή διακυβέρνηση» και θέλει να αυξήσει τη «δυναμικότητα» του στρατού του ώστε «να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επέμεινε στον «σταθεροποιητικό» ρόλο της Νιαμέ στην «ευάλωτη», «πολύ ασταθή» περιοχή.

Στο Σαχέλ, το Μαλί και τη Μπουρκίνα Φάσο κυβερνούν στρατιωτικά καθεστώτα, έπειτα από πραξικοπήματα –των οποίων ηγήθηκαν αντίστοιχα οι Ασιμί Γκοϊτά και Ιμπραήμ Τραορέ–, ενώ και οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες με ολοένα συχνότερες και πιο αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών.

Ο Τζουζέπ Μπορέλ εξέφρασε την «τεράστια λύπη» του για την απόφαση της κυβέρνησης του Μαλί να ζητήσει την «απόσυρση της MINUSMA» από την επικράτεια της χώρας, δηλώνοντας ανήσυχος για την προοπτική αύξησης της «ανασφάλειας» κι εξάπλωσης της «τρομοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποσυρόμαστε από το Μαλί, μειώνουμε τις δραστηριότητές μας στο Μαλί», όμως «ξεκινάμε νέα αποστολή εταιρικής συνεργασίας με τον Νίγηρα», πρόσθεσε.

Χθες ο κ. Μπορέλ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Νίγηρα, τον Μοαμέντ Μπαζούμ.

Σήμερα αναμένεται στην Αγκαντέζ (βόρεια), θα επισκεφθεί έργα «αρωγής ασφαλείας» χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Ο Νίγηρας, από τα φτωχότερα κράτη στον πλανήτη, είναι αντιμέτωπος σε έξι από τις επτά παραμεθόριες περιοχές του με συμμορίες βαριά οπλισμένων κακοποιών ή οργανώσεις τζιχαντιστών, όπως η Μπόκο Χαράμ, που ιδρύθηκε στη Νιγηρία, στο ανατολικό του τμήμα, άλλες οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα, και το Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ), στα δυτικά.

Στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων οι αρχές υποστηρίζονται από δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που έχουν εγκαταστήσει στο έδαφός του στρατιωτικές βάσεις.

Στη χώρα είναι παρόντες κάπου 1.500 γάλλοι στρατιωτικοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης