Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν χθες Τετάρτη τηλεφωνικά για την «ιρανική απειλή», μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου στις εκλογές, η οποία χαιρετίστηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως «νέα δέσμευση στη μεγάλη συμμαχία» των δύο χωρών.
Προηγουμένως, ο Ναΐμ Κάσεμ, ο νέος ηγέτης του κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισραήλ, παρά τα πλήγματα που υπέστη η οργάνωσή του αφού ο ισραηλινός στρατός ανακατεύθυνε τον πόλεμο εναντίον της, έπειτα από έναν χρόνο και πλέον καταστροφικών, ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς.
Η συνδιάλεξη ανάμεσα στους Τραμπ και Νετανιάχου ήταν «φιλική και εγκάρδια», οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ασφάλεια του Ισραήλ» και «συζήτησαν για την απειλή του Ιράν», που υποστηρίζει επίσης τη Χαμάς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ο Νετανιάχου εξήρε «την ιστορική επιστροφή στον Λευκό Οίκο» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε προχωρήσει σε σειρά κινήματος υπέρ του Ισραήλ και ήταν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος που προτιμούσε η πλειονότητα των Ισραηλινών πολιτών.
«Μαζί, θα ενισχύσουμε την αμερικανοϊσραηλινή συμμαχία, θα ξαναφέρουμε τους ομήρους σπίτια τους» —από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου οδηγήθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου 2023— και «θα συνεχίσουμε με δύναμη για να νικήσουμε τον άξονα του κακού υπό την ηγεσία του Ιράν», ανέφερε μέσω X ο Ισραηλινός νέος υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς.
Ο Τραμπ «πιθανόν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Νετανιάχου» στους πολέμους που διεξάγει ο στρατός του στη Γάζα και στον Λίβανο, αλλά «χωρίς να του επιτρέψει να εμπλακεί σε αληθινό πόλεμο με το Ιράν», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Παλαιστίνιος πρώην υπουργός Γάσαν Χατίμπ, καθηγητής πανεπιστημίου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Έχουμε ανάγκη» ο μελλοντικός πρόεδρος «να μας δώσει όπλα» για να «τελειώσουμε τον πόλεμο», αντέδρασε χθες το πρωί ο Γιόσι Μιζράχι, πωλητής φρούτων σε αγορά στην Ιερουσαλήμ.
«Χρειαζόμαστε κάποιον δυνατό όπως ο Τραμπ για να τελειώσει ο πόλεμος», είπε στην πόλη της Γάζας ο Μαμντού αλ Τζάντμπα, εκτοπισμένος 60 ετών.
Ο Ναΐμ Κάσεμ, ο οποίος εκφράστηκε πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, υπογράμμισε από την πλευρά του πως το κίνημά του θα συνεχίσει τη σύγκρουση το Ισραήλ.
Λίγη ώρα μετά τη μετάδοση της μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή, έπειτα από προειδοποίηση στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα, σε νότια προάστια της Βηρυτού, όπου σκότωσε τον προκάτοχό του, τον Χασάν Νασράλα, την 27η Σεπτεμβρίου. Ο ισραηλινός στρατός καταμέτρησε εξάλλου 120 βλήματα που εξαπολύθηκαν χθες από τη Χεζμπολάχ εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
«Έχουμε δεκάδες χιλιάδες μαχητές της αντίστασης» έτοιμους να «αναμετρηθούν» με το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο Ναΐμ Κάσεμ.
Το Ισραήλ, που από την 23η Σεπτεμβρίου εξαπολύει μαζικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και από την 30ή Σεπτεμβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας, θα «κλάψει» από τα πλήγματα των πυραύλων και των drones του κινήματος, πρόσθεσε, «καμιά τοποθεσία στην ισραηλινή οντότητα δεν είναι απρόσιτη».
Το σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε νωρίτερα πως έβαλε στο στόχαστρο με πυραύλους στρατιωτική βάση κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, νότια του Τελ Αβίβ, χωρίς πάντως, σύμφωνα με την ισραηλινή αρχή αερολιμένων, να προκληθούν ζημιές ή να διακοπεί η κίνηση των αεροσκαφών.
Η Χεζμπολάχ, η ηγεσία της οποίας έχει μπει στο στόχαστρο και δεχτεί επανειλημμένα φονικά χτυπήματα, διαβεβαιώνει από την πλευρά της πως απωθεί εισβολές του ισραηλινού στρατού και ότι πλήττει καθημερινά το Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε χθες τον βόρειο και τον νότιο Λίβανο, τομείς που θεωρούνται οχυρά της Χεζμπολάχ.
Στην κοιλάδα Μπεκάα και στην πρωτεύουσα της περιοχής Μπααλμπέκ, ανατολικά, σκοτώθηκαν «40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν (άλλοι) 53», ανέφερε το λιβανικό υπουργείο Υγείας χθες το βράδυ.
Έγιναν νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί αργά το βράδυ σε νότια προάστια της Βηρυτού —τουλάχιστον τέσσερις, μετέδωσε λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο—, έπειτα από προειδοποιήσεις εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα.
Ο ισραηλινός στρατός ρίχτηκε στη μάχη εναντίον της Χεζμπολάχ έπειτα από έναν χρόνο και πλέον ανταλλαγών πυρών, που ανάγκασαν κάπου 60.000 κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 8η Οκτωβρίου, για να υποστηρίξει την παλαιστινιακή οργάνωση, σύμμαχό της.
Πάνω από 2.600 άνθρωποι, «στην πλειονότητά τους άμαχοι» έχουν σκοτωθεί σε όλο τον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φίρας Αμπιάντ, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου.
Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στον βορρά, όπου διεξάγει για πάνω από έναν μήνα πολύνεκρη επιχείρηση. Ανακοίνωσε χθες πως αναχαιτίστηκε βλήμα που εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του νότιου Ισραήλ.
Το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς μετά την έφοδό της την 7η Οκτωβρίου 2023, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους οι οποίοι σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκειά της, 97 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι ευρείας κλίμακας, καταστροφικές ισραηλινές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.391 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, κι έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.
Εν μέσω πολέμου σε δύο μέτωπα, ο Νετανιάχου εξέπληξε πολλούς προχθές αποπέμποντας τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο είχε τεταμένες σχέσεις, εξαιτίας ζητημάτων όπως η στρατολόγηση υπερορθόδοξων Εβραίων —κάτι που απορρίπτουν ακροδεξιοί υπουργοί του— και η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς για να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters