Σε ιδιαίτερα απειλητικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σε δημάρχους μεθοριακών πόλεων του νότιου Ισραήλ που επλήγησαν από την επίθεση η οποία ξεκίνησε προχθές, Σάββατο, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα και τρομερά! Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της εκστρατείας και μόλις την έχουμε ξεκινήσει. Η ηγεσία σας είναι πολύ ισχυρή σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται ισχυρή στάση στις επόμενες δύσκολες μέρες».

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι «το κράτος θα γυρίσει κάθε πέτρα για να σας βοηθήσει όλους» και πρόσθεσε ότι «σας ζητά να μείνετε δυνατοί γιατί θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή. Αγκαλιάζω εσάς και τους κατοίκους, είμαστε όλοι μαζί και θα τους νικήσουμε με δύναμη, με πολλή δύναμη».

Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αναφέρει η Χααρέτζ, επιθετικά ελικόπτερα του Ισραήλ πραγματοποιούν επιθέσεις στο έδαφος του Λιβάνου για να αποτρέψουν προσπάθεια εισόδου ομάδων της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό έδαφος.

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας επιστρατευμένοι πολίτες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στη συνοριακή γραμμή μεταξύ ισραηλινών εδαφών και της Γάζας, αναφέρουν με προσωπικά μηνύματα στις οικογένειες τους πως οι μονάδες τους έχουν λάβει εντολές να βαδίσουν εντός του παλαιστινιακού θύλακα. Το πρωί της Δευτέρας, 9 Οκτωβρίου, ο επίσημος εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) αποκάλυψε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η επιστράτευση 300.000 εφέδρων για τη διεξαγωγή του πολέμου με τη HAMAS.

Δείτε Live εικόνα από την περιοχή:

Η επίσημη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού

«Το Ισραήλ ελέγχει όλα τα νότια εδάφη του, αλλά η HAMAS μπορεί να εξακολουθεί να είναι παρούσα σε θύλακες εντός του ισραηλινού εδάφους», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), Daniel Hagari, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι το Ισραήλ «ελέγχει» όλες τις κοινότητες και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μάχες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη μαχητές της HAMAS στο ισραηλινό έδαφος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εκκένωση όλων των κοινοτήτων κοντά στον συνοριακό φράχτη. Το Ισραήλ βρίσκεται επίσης σε κατάσταση συναγερμού στα βόρεια σύνορα του, όπου την Κυριακή σημειώθηκαν κάποια τοπικά επεισόδια, αλλά δεν υπάρχουν μάχες σε εξέλιξη.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις βρίσκονται σε διαδικασία εκτέλεσης συνεχών αεροπορικών επιδρομών, ανά τέσσερις ώρες συγκεκριμένα, στη Λωρίδα της Γάζας. Εκατοντάδες στόχοι δέχονται επίθεση και το Ισραήλ στοχεύει μόνο μέρη όπου υπάρχουν τρομοκράτες, είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

 

Υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί τρομοκράτες, είπε ο Χάγκαρι. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στη Λωρίδα της Γάζας και κανείς δεν μπαίνει ούτε μπορεί να εξέλθει, πρόσθεσε. Το Ισραήλ έχει καλέσει μέχρι στιγμής 300.000 έφεδρους.

Απαντώντας σε καταγγελίες για ελλείψεις σε εξοπλισμό, ο εκπρόσωπος επέμεινε ότι υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και τρόφιμα για τους εφέδρους.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ υπολογίζεται σε 700, με επιβεβαιωμένους 73 θανάτους στρατιωτών. Αναφερόμενος στο θέμα των ομήρων, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι Αρχές άρχισαν να ενημερώνουν τις οικογένειες και θα μοιραστούν με το κοινό πληροφορίες μόνον εφόσον υπάρξει προηγούμενη επικοινωνία με τους συγγενείς.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό ομήρων που έχουν απαχθεί από την HAMAS.

Σε πλήρη πολιορκία η Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Galant, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εγκαθίδρυση «πλήρους πολιορκίας» της Λωρίδας της Γάζας, την τρίτη ημέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ από αυτό το παλαιστινιακό έδαφος το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», είπε ο κ. Galant σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του. «Χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς αέριο», πρόσθεσε.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη και φτωχή περιοχή υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007.

«Θα στοχεύσουμε κάθε γωνιά μέσα στη Λωρίδα»

Οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του Ισραήλ γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως μία χερσαία εισβολή σε μία ακραία πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου ζουν σε συνθήκες τριτοκοσμικές 2.300.000 πολίτες Παλαιστίνιοι, με χαρακτηριστικά διαβίωσης ακραίας φτώχειας, μία λοιπόν τέτοια επιχείρηση είναι από στρατηγικής και τακτικής απόψεως το πλέον δύσκολο εγχείρημα. Θα υπάρξουν εκτεταμένες απώλειες εκατέρωθεν. Το Ισραήλ θα θρηνήσει πολύ περισσότερα θύματα από όσα θρήνησε σε τακτικούς πολέμους του παρελθόντος και η Παλαιστίνη για άλλη μία φορά θα θρηνήσει εκατόμβες νεκρών, κυρίως αμάχων, αλλά και μαχητών.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ήταν απολύτως σαφής στο διάγγελμά του το Σάββατο αργά το απόγευμα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κατανόησης των φράσεων του στην επίσημη μετάφραση των λεγομένων στην αγγλική γλώσσα:

Η μετάφραση στα ελληνικά έχει ως εξής: «Θα υπάρξει ισχυρότατη εκδίκηση για αυτήν τη μαύρη ημέρα. Θα εκδικηθούμε για όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους που απώλεσαν τη ζωή τους. Θα στοχεύσουμε όλες τις θέσεις της HAMAS. Θα μετατρέψουμε τη Γάζα σε ερημικό νησί. Στους κατοίκους της Γάζας τους λέω: Πρέπει να φύγετε τώρα. Θα στοχεύσουμε κάθε γωνιά μέσα στη Λωρίδα».

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία. Πολιτικά στριμωγμένος από την αποτυχία της κυβέρνησης του και των Υπηρεσιών Ασφαλείας των οποίων προΐσταται, αλλά και του Στρατού που τον γνωρίζει άριστα, αφού υπήρξε μέλος της ιεραρχίας του και συμμετείχε σε ειδικές αποστολές, όπως σε αυτήν στο Εντέμπε της Ουγκάντας, ο Νετανιάχου είναι υποχρεωμένος σε αυτήν την πρώτη φάση να εξιλεωθεί για αυτό το «Περλ Χάρμπορ» και αυτήν την «11η Σεπτεμβρίου» που υπέστη η χώρα του.

Αυτός ο παραλληλισμός έχει και βαρύ πολιτικό περιεχόμενο ως προς του συμβολισμούς στους οποίους παραπέμπει. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία δίχασε βαθιά τη χώρα την τελευταία περίοδο με τη δικαστική μεταρρύθμιση την οποία επέβαλε, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα σε συνταγματική εκτροπή, είναι τώρα υποχρεωμένη να επιδείξει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του σημαντικότερου στρατιωτικού κινδύνου που αντιμετωπίζει το Ισραήλ εδώ και μία πεντηκονταετία.

Όλα αυτά σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου ο γεωπολιτικός χάρτης από το Σάββατο που μας πέρασε έχει αλλάξει ριζικά. Αυτός άλλωστε είναι και ο φόβος και η ανησυχία της Ουάσιγκτον, αλλά και των ισχυρών δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου ένας πολύ σοβαρός παράγων αναλαμβάνει χρέη κυρίαρχου παίκτη στη γεωπολιτική σκακιέρα με δύο εκτελεστικούς βραχίονες. Πρόκειται για το Ιράν που εξοπλίζει, ελέγχει πολιτικά και ενισχύει οικονομικά τη HAMAS στη Γάζα και τη HESBOLAH στο Νότιο Λίβανο.

Αυτός ο φόβος και η ενδόμυχη ανησυχία ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να καταφέρει γρήγορα και αποτελεσματικά χτυπήματα στη HAMAS εντός της Λωρίδας της Γάζας, αναγκάζουν τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία να ενισχύσουν στρατιωτικά και να αναβαθμίσουν επιχειρησιακά την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Οι Αμερικανοί, όπως και Γαλλοβρετανοί, φοβούνται πως τρίτα μέρη ενδεχομένως να σπεύσουν να αποκομίσουν οφέλη από αυτήν την κατάσταση. Για τον λόγο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν ήδη από το Σαββατοκύριακο έσπευσε να προειδοποιήσει κάθε πιθανό «ενδιαφερόμενο» να μην αποτολμήσει τέτοια εγχειρήματα.

Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ στέλνουν εσπευσμένα μία εξαιρετικά ισχυρή δύναμη κρούσης στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία διαθέτει τεράστια δύναμη πυρός.

Το πυρηνικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford

Πρόκειται για το πυρηνικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, με 5.000 ναύτες και συνοδεία καταδρομικών και άλλων πλοίων, που κατευθυνόταν το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία «επίδειξη υποστήριξης» προς το Ισραήλ. Ειδικότερα, συνοδεύεται από το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Ticonderoga, το USS Normandy (CG 60), καθώς και τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh-Burke: το USS Thomas Hudner (DDG 116), το USS Ramage (DDG 61), το USS Carney (DDG 64) και τοUSS Roosevelt (DDG 80).

Το USS Normandy

Κάθε τέτοια δύναμη κρούσης συνοδεύεται απαραίτητα από έναν άγνωστο αριθμό πυρηνικών υποβρυχίων.

Επίσης την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν, την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και τον εγγύς Ινδικό Ωκεανό και με μαχητικά αεροσκάφη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται F-35, F-15, F-16 και A-10. Τα αεροσκάφη αυτά θα βρίσκονται σε στρατιωτικές βάσεις γύρω από την εύφλεκτη ζώνη, στο Κατάρ, τη Ντόχα, τη Σούδα, τη Νάπολη της Ιταλίας, τη Σικελία και ενδεχομένως και σε άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας ή της ευρύτερης ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πληροφορία πως αποστέλλονται αεροσκάφη τύπου Α10, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνον για προσβολές επί του εδάφους σε πολύ συγκεκριμένους στόχους με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού. Προφανώς οι ισραηλινοί μπορεί και να τα χρειαστούν για στόχους εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Το USS Thomas Hudner

Μετά από την επόμενη φάση του πολέμου, η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ θα κληθεί να απολογηθεί για όσα συνέβησαν το Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου, που καταγράφεται ως η «Μαύρη ημέρα του Κράτους του Ισραήλ» από το σύνολο των μεγάλων διεθνών και ισραηλινών ΜΜΕ. Οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη όσον αφορά την πολιτική ισχύ του Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχει επιπτώσεις στο κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ: Να μην φυλακιστεί για τις κατηγορίες διαφθοράς που τον βαρύνουν. Πριν από καιρό θυμίζουμε η σύζυγος του Νετανιάχου είχε δηλώσει δημόσια: «Να καεί το Κράτος αν ο Μπενιαμίν δεν θα είναι πρωθυπουργός». Η δήλωση αυτή είχε κάνει αλγεινή εντύπωση τότε. Τώρα και μετά την επίθεση της HAMAS, όλοι στο Ισραήλ ξαναθυμήθηκαν τη ρήση της πρωθυπουργικής συζύγου. Διότι, όντως, το Κράτος παρέλυσε και οι μηχανισμοί δεν λειτούργησαν.