Σε απόγνωση βρίσκεται η UNESCO καθώς νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για καταστροφές σε μαυσωλεία και άλλα ιστορικά κτήρια στο Τιμπουκτού του Μάλι από μέλη ισλαμικής οργάνωσης που το έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τελευταίους μήνες.
Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, τουλάχιστον τα μισά μνημεία της πόλης έχουν ισοπεδωθεί από μαχητές της Άνσαρ Ντιν, οργάνωσης που επιθυμεί να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο (Σαρία) στα εδάφη που κατέλαβε στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας εκμεταλλευόμενη το χάος που προέκυψε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στις 22 Μαρτίου.
«Δεν θα μείνει ούτε ένα μαυσωλείο στο Τιμπουκτού», ξεκαθάρισε ο ηγέτης της Άνσαρ Ντιν, Abou Dardar, σε δηλώσεις του στο Associated press, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως όλα αυτά τα κτήρια είναι ειδωλολατρικά και θα πρέπει να καταστραφούν το συντομότερο δυνατόν.
Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου τουριστικού γραφείου της πόλης, Sane Chirfi, εξήγησε ότι «τέσσερα μαυσωλεία ισοπεδώθηκαν την Κυριακή», τα οποία όμως δεν εντάσσονται στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν την Κυριακή ανθρώπους με γκασμάδες να κατεδαφίζουν κτήρια.
Δείτε το video…
Νέο Μπαμιγάν στον ορίζοντα
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η Άνσαρ Ντιν διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ. Μαχητές της κατέλαβαν το Τιμπουκτού τον περασμένο Απρίλιο και μέχρι τον Ιούλιο είχαν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές, με αξιωματούχους του Ο.Η.Ε. να κάνουν λόγο για επανάληψη των γεγονότων στην κοιλάδα Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν όταν Ταλιμπάν αποφάσισαν να καταστρέψουν δύο τεράστια αγάλματα του Βούδα (2001).
Όπως μετέδωσε το Associated Press, οι πληροφορίες για νέες καταστροφές στη συγκεκριμένη πόλη, έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την είδηση για τον ακρωτηριασμό δύο ανθρώπων, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για κλοπή.
Βασικά στοιχεία για το Τιμπουκτού
- Πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο του Ισλάμ από τον 13ο μέχρι τον 17ο αιώνα
- Περίπου 700.000 χειρόγραφα σε δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες της πόλης με θέματα που άπτονται της θρησκείας, της νομοθεσίας, της φυσικής, των μαθηματικών και της λογοτεχνίας
- Ένταξη στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1988
- Γνωστή και ως «η πόλη των 333 ιερών»
- Πόλη – κλειδί για τη διάδοση του Ισλάμ στο δυτικό τμήμα της Αφρικής
«Ο Αλλάχ δεν θέλει την ειδωλολατρεία. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να διαλύσουμε όλα τα κρυμμένα μαυσωλεία στην περιοχή», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Άνσαρ Ντιν.
Την προηγούμενη Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. άναψε το «πράσινο» φως για την υποστήριξη ενός εκστρατευτικού σώματος της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και της Οικονομικής Κοινότητας Χωρών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas), το οποίο θα επιχειρήσει να ανακαταλάβει τον Βορρά στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι και της συγκεκριμένης οργάνωσης καθώς και των συμμάχων τους, Τουαρέγκ, ναυαγήσουν.
«Η δύναμη έχει ως στόχο να μειώσει την απειλή από τρομοκρατικές οργανώσεις και ομάδες που συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες, ενώ λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της στρατιωτικής δράσης κατά του άμαχου πληθυσμού», επισημάνθηκε σε ανακοίνωση του Οργανισμού.
Διαβάστε επίσης:
«Πράσινο» φως για την αποστολή στρατευμάτων στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012, 00:55
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας