Νέα στοιχεία φέρνει στο φως της δημοσιότητας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η εφημερίδα «New York Times», σχετικά με κρούσματα παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και με τον ρόλο του καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτσιγκερ, πριν εκλεγεί Πάπας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, «ο καρδινάλιος Ράτσιγκερ, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, γνώριζε ότι ο κληρικός Πέτερ Χούλερμαν -ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε ψυχιατρική αγωγή για να θεραπευθεί από την παιδεραστία- επέστρεψε στον ποιμαντικό του ρόλο σε ενορία, λίγες μέρες μετά την έναρξη της συγκεκριμένης αγωγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός συνέβη το 1980 και οι «New York Times» βασίζουν το άρθρο τους στη μαρτυρία δύο Γερμανών ιερωμένων.

Ο Χούλερμαν φέρεται να παρενόχλησε σειρά ανηλίκων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, αλλά, έως τώρα, η επίσημη θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ότι η απόφαση, με την οποία είχε επιτραπεί η επιστροφή του σε ενεργό ποιμαντικό ρόλο, είχε ληφθεί με αποκλειστική ευθύνη του στενότερου συνεργάτη του Ράτσιγκερ, του «νούμερο δύο» στην επισκοπή του Μονάχου, Γκέρχαρντ Γκρούμπερ.

Οι αποκαλύψεις ακολουθούν το χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times», που αναφερόταν επικριτικά στον Πάπα και για το γεγονός ότι δεν τιμώρησε τον κληρικό Λόρενς Μάρφι, ο οποίος κατηγορήθηκε για 200 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μάρφι είχε εργασθεί σε σχολείο της πολιτείας Γουϊσκόνσιν για κωφάλαλα παιδιά και τα κρούσματα παιδεραστίας τοποθετούνται στη δεκαετία του ΄50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αγία Έδρα απάντησε ότι πληροφορήθηκε τα συμβάντα το 1996, δύο χρόνια πριν από τον θάνατο του Μάρφι. Ωστόσο, η εφημερίδα της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι «ουδέποτε ο Μάρφι τιμωρήθηκε για τις πράξεις του».

Πάντως, η εφημερίδα των Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας «Avvenire» υπερασπίζεται στο σημερινό της πρωτοσέλιδο τον ποντίφικα, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ένα άγριο κύμα, που ξεκινά από τα Μέσα ενημέρωσης, το οποίο επιχειρεί να πλήξει τον Πάπα», με μια «παράλληλη, περίεργη αδυναμία σε επιθέσεις λάσπης, που είναι εμφανείς σε πολλούς τίτλους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης