Νέα αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται, σήμερα, στο Ζάγκρεμπ, από ομάδα πολιτών, που οργανώθηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το twitter, με επικεφαλής τον Ίβαν Πέρναρ.

Η αντιπολίτευση ζήτησε από την πρωθυπουργό της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, να εξηγήσει στη Βουλή τι εννοούσε ο εκπρόσωπός της, Μλάντεν Πάβιτς, με τηn δήλωσή του ότι πίσω από την πρόκληση βίας στις διαδηλώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αντιπολιτευόμενα κόμματα και την ανακοίνωση ημερομηνίας διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκ μέρους της κυβέρνησης και της προέδρου της κατηγόρησε τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για αξιόποινη πράξη και η αστυνομία το διέψευσε κατηγορηματικά και μετά από έρευνα ανακοίνωσε ότι δεν είναι αλήθεια», τόνισε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Μιλάνοβιτς, σημειώνοντας ότι έχουν περάσει τέσσερις μέρες και η πρωθυπουργός δεν πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της.

Εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξαν ακόμη ότι, πριν από τις διαδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των οργανωτών τους με αξιωματούχους των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Φράνο Μάτουσιτς, δήλωσε ότι έχει έγκυρες πληροφορίες ότι πίσω από τις διαδηλώσεις στο Ζάγκρεμπ και στο Σπλιτ είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) και το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα (HNS). Με αφορμή αυτούς ακριβώς τους ισχυρισμούς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από όλα σχεδόν τα κόμματα αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, την συμμετοχή τους στη σημερινή διαδήλωση επιβεβαίωσαν μικρότερα κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και σπουδαστές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, οι οποίοι τις περασμένες χρονιές είχαν προχωρήσει σε απεργίες.

Η σημερινή είναι συνέχεια σειράς διαδηλώσεων, με αιτήματα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στην έδρα του Αγίου Μάρκου, όπου είναι η έδρα της κροατικής κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης