Αποσβολωμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τον νέο αποκεφαλισμό στον οποίο προέβησαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, εκείνον του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κένζι Γκότο, και την επίδειξη του «κατορθώματός τους» σε βίντεο. Προηγήθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα η εκτέλεση με τον ίδιο τρόπο του συμπατριώτη του Χαρούνα Γιουκάβα.
Ιάπωνας πρωθυπουργός: «Δεν θα τους συγχωρέσουμε ποτέ αυτή την πράξη»Πλέον «η Ιαπωνία δεν μπορεί να αποφύγει την περαιτέρω εμπλοκή της στην παγκόσμια μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης», όπως αναφέρει το CNN. «Είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι για αυτή την ποταπή και φρικτή τρομοκρατική ενέργεια, και την καταδικάζουμε κατηγορηματικά» δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. «Όσον αφορά τους τρομοκράτες, ποτέ δεν θα τους συγχωρέσουμε αυτή την πράξη».
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες συμμάχους, η Ιαπωνία δεν συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της ISIS, αλλά προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή, την ίδια ώρα που η ISIS συνεχίζει την προσπάθεια να εδραιώσει το χαλιφάτο της σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ότι οι ΗΠΑ στέκονται αλληλέγγυες στην Ιαπωνία «για την καταδίκη αυτής της βάρβαρης ενέργειας».
«Επικροτούμε τη σταθερή προσήλωση της Ιαπωνίας στην προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της γενναιόδωρης βοήθειας που προσφέρει σε αθώους ανθρώπους που επλήγησαν από τις συγκρούσεις στην περιοχή» επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Ας αρχίσει ο εφιάλτης για την Ιαπωνία»
Το βίντεο της ISIS ανοίγει με μια επιγραφή σε μαύρο φόντο: «Μήνυμα προς την Ιαπωνία». Στη συνέχεια εμφανίζεται ο Γκότο γονατιστός, φορώντας πορτοκαλί ρούχα, ενώ πίσω του στέκεται ο «Τζιχάντι Τζον» – ο μασκοφόρος με τη λονδρέζικη προφορά που έχει πρωταγωνιστήσει σε τουλάχιστον έξι βίντεο με ομήρους των τζιχαντιστών.
«Τζιχάντι Τζον»: «Ας αρχίσει λοιπόν ο εφιάλτης για την Ιαπωνία»Ο τζιχαντιστής κρατά μαχαίρι στο αριστερό του χέρι και απευθύνεται στον Ιάπωνα πρωθυπουργό λέγοντας στα αγγλικά: «Άμπε, εξαιτίας της απερίσκεπτης απόφασής σου να πάρεις μέρος σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί, αυτό το μαχαίρι δεν θα σφάξει μόνο τον Kenji, αλλά θα συνεχίσει και θα σφάζει όπου βρίσκεται ο λαός σου. Ας αρχίσει λοιπόν ο εφιάλτης για την Ιαπωνία».
Η εικόνα σκοτεινιάζει καθώς ο άντρας τοποθετεί το μαχαίρι στον λαιμό του δημοσιογράφου. Επόμενο πλάνο, το αποκεφαλισμένο πτώμα.
Το χρονικό της ομηρίας
Ο 47χρονος δημοσιογράφος άφησε την Ιαπωνία το περασμένο φθινόπωρο, όταν η μικρότερη κόρη του ήταν 3 εβδομάδων. Η γυναίκα του, η Ρίνκο, έμαθε για την αιχμαλωσία του στις 2 Δεκεμβρίου. Στις 20 Ιανουαρίου βίντεο που ανέβηκε στα κοινωνικά μέσα έδειχνε τον Γκότο μαζί με έναν άλλον όμηρο, τον Χαρούνα Γιουκάβα, ενώ ένας τζιχαντιστής ζητούσε από την ιαπωνική κυβέρνηση να τους καταβάλει 200 εκατ. δολάρια εντός 72 ωρών προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι. Σημειώνεται ότι ποσό ίδιου ύψους είχε ζητήσει ο Άμπε προς ενίσχυση όσων αντιμάχονται την ISIS.
Λίγες μέρες αργότερα νέο μήνυμα αναρτήθηκε, με τη φωνή κάποιου που ισχυριζόταν ότι ήταν ο Γκότο. Ο Γιουκάβα ήταν νεκρός. Και ο Γκότο θα πήγαινε να τον συναντήσει, έλεγε το μήνυμα, εκτός κι αν ικανοποιούνταν η νέα απαίτηση της ISIS: να απελευθερώσει η Ιορδανία τη φυλακισμένη τζιχαντίστρια Σατζίντα αλ Ρισάουι.
Διαδηλώσεις συμπαράστασης στην Ιαπωνία:
Ο γραμματέας Σούγκα υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία προσπάθησε να σώσει και τους δύο ομήρους. «Από την αρχή του περιστατικού, προσπαθούσαμε να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο και να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να σώσουμε τη ζωή τους χρησιμοποιώντας τη διπλωματική οδό, όσο το δυνατόν περισσότερο». Η Ιορδανία δήλωσε επίσης ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό, σε συνεργασία με την Ιαπωνία.
Η μητέρα του Γκότο, η Τζούνκο Ισίντο, εμφανίστηκε συντετριμμένη στο ιαπωνικό δίκτυο NHK. «Δεν θέλω όμως» είπε «αυτή η θλίψη να προκαλέσει μια αλυσίδα μίσους».
Αβέβαιη η μοίρα του Ιορδανού πιλότου
Εντείνοντας την πίεση προς την Ιορδανία για την απελευθέρωση της Σατζίντα αλ Ρισάουι, η ISIS ζήτησε να γίνει ανταλλαγή της με τον Ιορδανό πιλότο Μουάθ αλ Κασασμπέχ, τον οποίο αιχμαλώτισαν οι τζιχαντιστές αιχμαλώτισαν στη Συρία. Ειδάλλως, φυσικά, απειλούν να τον εκτελέσουν.
Η τύχη του πιλότου αγνοείται και στο τελευταίο βίντεο δεν έγινε καμία σχετική αναφορά. Εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα πως η Ιορδανία θα συνεχίσει την προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του. Οι αξιωματούχοι, πρόσθεσε, ζητούν αποδείξεις ότι ο Κασασμπέχ παραμένει ζωντανός.
Ποιος ήταν ο Ιάπωνας δημοσιογράφος
Ο Κένζι Γκότο είχε κάθε λόγο να μείνει στην πατρίδα του: επιτυχή καριέρα, μια μητέρα που τον λάτρευε, μια σύζυγο που τον αγαπούσε, δύο κόρες – η μία νεογέννητη. Κι όμως, σημειώνει το CNN, πίστευε ότι έπρεπε να πάει στην εμπόλεμη Συρία. Ο έμπειρος δημοσιογράφος εξήγησε το γιατί σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε τον Οκτώβριο στη νότια Τουρκία. Αισθανόταν την υποχρέωση να διηγηθεί ιστορίες του πολέμου σε όλη την τραυματική, περίπλοκη και ανθρωπινή τους διάσταση.
«Ο συριακός λαός υποφέρει τρεισήμισι χρόνια τώρα. Αρκετά» επισήμαινε ο Γκότο. «Θα ’θελα λοιπόν να κάνω ρεπορτάζ για το τι θέλει να κάνει η ISIS».
Παρά τις προειδοποιήσεις του Άραβα φίλου του Αλαεντίν Αλ Ζαΐμ, ο Ιάπωνας δημοσιογράφος πέρασε τα σύνορα της Συρίας με προορισμό την de facto πρωτεύουσα του ισλαμικού χαλιφάτου, τη Ράκα.
Ο Αλ Ζαΐμ θυμάται να του λέει: «Δεν είναι ασφαλές για σένα». Ο Γκότο δεν αισθανόταν ότι διέτρεχε κίνδυνο. Εξάλλου, αντέτεινε, η χώρα του δεν είχε εμπλακεί στη σύρραξη. «Δεν είμαι Αμερικάνος. Δεν είμαι Βρετανός. Είμαι Ιάπωνας. Μπορώ να πάω». Όπως αποδείχτηκε, δεν έκρινε σωστά.
Η πορεία προς την ομηρία
Ο Γκότο κάλυπτε επί χρόνια μεγάλα θέματα, ελπίζοντας ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει στον κόσμο. Εργάστηκε για πολλά ιαπωνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου NHK. Δεν δίσταζε να κινδυνέψει χάριν του ρεπορτάζ – αρκεί να αναλογιστεί κανείς το προηγούμενο ταξίδι του στη Συρία, εν μέσω του αιματηρού εμφυλίου. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγιζαν ότι μέχρι τον Αύγουστο υπήρχαν σχεδόν 200.000 χιλιάδες νεκροί, περισσότεροι από 3.000.000 πρόσφυγες και τουλάχιστον 6.500.000 εκτοπισμένοι.
Εκεί ο Γκότο γνώρισε έναν άλλον Ιάπωνα, τον 42χρονο υπεύθυνο ασφαλείας Χαρούνα Γιουκάβα. Σύμφωνα με έναν φίλο του τελευταίου, ο δημοσιογράφος έδειξε στον Γιουκάβα πώς να επιβιώσει στη Συρία και τον σύστησε σε αντάρτες – οι οποίοι δεν ταυτίζονται με την ISIS, παρότι και οι δύο ομάδες αντιμάχονται τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ.
Μετά την αιχμαλωσία τους, ο Γιουκάβα έμελλε να είναι ο πρώτος που θα εκτελεστεί.
Οι Κούρδοι ανακαταλαμβάνουν το Κομπάνι – Η ISIS παραδέχεται οπισθοχώρηση
Στο πεδίο των μαχών, το ισλαμικό χαλιφάτο παραδέχτηκε ότι οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν το Κομπάνι, ύστερα από αυξημένης έντασης αεροπορικές επιδρομές με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αντίσταση των Κούρδων. Οι τζιχαντιστές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις που είχαν καταλάβει στη στρατηγικής σημασίας πόλη κοντά στα συροτουρκικά σύνορα.
Σε πρόσφατο βίντεο της ISIS, δύο άνδρες της λένε ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί από μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και κάποιων αραβικών συμμαχικών χωρών τούς ανάγκασαν να υποχωρήσουν, καθώς και η ηρωική αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονταν την πόλη.
«Τα μαχητικά αεροσκάφη μάς βομβάρδιζαν μέρα νύχτα. Βομβάρδιζαν τα πάντα, ακόμα και δίκυκλα» περιγράφει ο ένας από τους τζιχαντιστές. «… κατέστρεψαν τα πάντα, οπότε αναγκαστήκαμε να αποσυρθούμε και οι αρουραίοι προχώρησαν» λέει ο άλλος.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα Κούρδοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σχεδόν κανείς μαχητής της ISIS δεν είχε απομείνει στην πόλη. «Χερσαίες κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της αεροπορικής μονάδας μας, κατάφεραν να ανακαταλάβουν την πόλη του Κομπάνι» δήλωσε ο Αμερικανός αντιστράτηγος Τζέιμς Τέρι, επιβεβαιώνοντας το γεγονός.
Η αποτυχία του χαλιφάτου να κρατήσει το Κομπάνι, που του στοίχισε μάλιστα 1.000 πολεμιστές, αποτελεί μεγάλο χτύπημα εναντίον του. Ωστόσο η ISIS προειδοποίησε ότι θα επιτεθεί ξανά στην πόλη και θα νικήσει την κύρια κουρδική στρατιωτική δύναμη στη Συρία, το YPG.
Νίκη και στο Ιράκ
Σε άλλη εξέλιξη, οι δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ και η αστυνομία ανακατέλαβαν πετρελαιοπηγή στο Κιρκούκ, στα βόρεια της χώρας, μαζί με έξι κοντινά χωριά. Απελευθέρωσαν επίσης 24 εργαζομένους στην πετρελαιοπηγή, οι οποίοι είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι.
Η προέλαση των τζιχαντιστών και οι πρόσφυγες
Η ISIS άρχισε την επίθεσή της κατά του Κομπάνι στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά την κατάληψη περισσότερων από 300 πόλεων και χωριών στην περιοχή. Πάνω από 200.000 Κούρδοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με την πλειονότητά τους να περνά τα σύνορα προς την Τουρκία.
Στις 23 Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ, μαζί με τους Άραβες συμμάχους τους, ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον της ISIS. Οι επιδρομές είχαν στόχο την οπισθοχώρηση των τζιχαντιστών, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2014 κατέλαβαν περίπου το 1/3 του Ιράκ και της Συρίας. Αυτό ωστόσο δεν έχει ακόμα επιτευχθεί – με εξαίρεση το Κομπάνι, λόγω και της σθεναρής αντίστασης των Κούρδων μαχητών.
Παρότι το Κομπάνι απελευθερώθηκε, Τούρκοι στρατιώτες κρατούν ακόμα κλειστά τα σύνορα, προκειμένου να αποτρέψουν την επιστροφή των κατοίκων, ωσότου η πόλη γίνει και πάλι ασφαλής. Αβέβαιο παραμένει όμως αν θα θέλει κανείς να επιστρέψει σε συντρίμμια…
Εν τω μεταξύ, την περασμένη Κυριακή άνοιξαν οι πύλες του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής στρατοπέδου προσφύγων, για να στεγάσει 35.000 πρόσφυγες από το Κομπάνι. «Μας λένε ότι το Κομπάνι δεν υπάρχει πια. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα μείνουμε εδώ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αντίλα Χασάν, μια 33χρονη μητέρα. «Θα επιστρέψουμε όταν ξαναχτιστεί η πόλη. Αυτό δεν θα γίνει άμεσα».
Διαβάστε ακόμη: Ιαπωνία: Συντετριμμένη η μητέρα του δημοσιογράφου που αποκεφαλίστηκε
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης