Νέα αντιπαράθεση της Αργεντινής με τη Βρετανία ξεσπάει για τα Νησιά Φώκλαντς, τα Μαλβίνας όπως τα αποκαλούν οι Αργεντινοί με τις χώρες-μέλη της Mercosur, του εμπορικού συνασπισμού της Ν. Αμερικής, να μπαίνουν για πρώτη φορά στο παιχνίδι.

Με μία απόφαση που χαρακτηρίζεται ως ιστορική, ο εμπορικός συνασπισμός της Νοτίου Αμερικής, το οποίο περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη, αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλα τα εμπορικά πλοία που χρησιμοποιούν την «παράνομη» σημαία των Νησιών να προσεγγίζουν τα λιμάνια τους.
Υπενθυμίζεται ότι η αντιπαράθεση για την κυριότητα των νησιών είχε οδηγήσει την Αργεντινή σε πόλεμο κατά της Βρετανίας το 1982, ο οποίος έληξε με ήττα της Αργεντινής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα πολλά πλοία με τη σημαία των Νήσων Φώκλαντς προσεγγίζουν τα λιμάνια της Ουρουγουάης και της νότιας Βραζιλίας στο πλαίσιο εμπορικών δραστηριοτήτων, ενώ άλλα με σημαίες άλλων χωρών -κυρίως αλιευτικά- ελλιμενίζονται στην Ουρουγουάη για να ξεφορτώσουν το εμπόρευμά τους.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Mercosur χαιρέτισε την απόφαση ως ένδειξη αλληλεγγύης των χωρών της περιοχής, καλώντας παράλληλα τη Βρετανία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον των νησιών.

«Τo Ηνωμένο Βασίλειο αν και είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Νησιά. Δεν τους ζητάμε να έρθουν εδώ και να αναγνωρίσουν ότι τα Νησιά ανήκουν στην Αργεντινή. Τους ζητάμε όμως να σεβαστούν τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού και να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε η Φερνάντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι με τις αποφάσεις της να διεξαγάγει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο αρχιπέλαγος των Νήσων, ουσιαστικά «κλέβει» τους φυσικούς πόρους της Αργεντινής.

Το Φόρεϊν Όφις από την πλευρά του καταδίκασε την απόφαση της Mercosur, λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προασπίσει τα δικαιώματα των κατοίκων των νησιών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τίποτα κατά των Βρετανών, ωστόσο, η περίπτωση των Νησιών είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση «βρετανικής αποικιοκρατίας» στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης