Με τίτλο «Παγκόσμια Τάξη» ο 91χρονος Χένρυ Κίσινγκερ κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο του και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λιβάνη. Είναι ένα έργο εξιστόρησης του πως διαμορφώθηκαν οι σχέσεις των κρατών στην πορεία της ιστορίας, με σημείο αναφοράς το σύστημα ισχύος της Ευρώπης.
Ο καθηγητής στο Χάρβαρντ, σύμβουλος ασφαλείας των αμερικανών προέδρων Νίξον και Φορντ, υπουργός Εξωτερικών μετέπειτα, ο άνθρωπος που στη δεκαετία του ‘70 εγκαινίασε την πολιτική προσέγγισης ΗΠΑ- Κίνας και ΗΠΑ- Σοβιετικής Ένωσης, που απαγκίστρωσε τη χώρα του από τον βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ κερδίζοντας το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά και αυτός ο οποίος κατηγορείται ότι «έδωσε το πράσινο φως» για το πραξικόπημα κατά του μαρξιστή προέδρου της Χιλής Αλλιέντε και «καθοδήγησε» την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, εμφανίζεται και σε αυτό το πόνημά του ως διανοούμενος της ιστορικής πραγματικότητας.
Σε 576 σελίδες εξιστορεί και αναλύει με παν- πλανητική οπτική τα μοντέλα ισχύος σε επίπεδο αυτοκρατοριών, αναζητώντας τα κύρια χαρακτηριστικά των διακρατικών σχέσεων μέσα σε ένα πλέγμα αντιφατικών στοιχείων που αφορούν: Τις ιδεολογίες, τις προσωπικότητες, τα εθνικά οράματα, τις αξιακές αντιλήψεις και –πάνω απ ΄όλα – την στρατηγική των ηγετών. Ολοκληρώνοντας αυτή την «μαγνητική τομογραφία» των παγκόσμιων τάξεων συνοψίζει τα 4 μοντέλα που – κατά την άποψή του -επιβλήθηκαν δια των όπλων αλλά και δια των πολιτιστικών δυνάμεών . Είναι η ευρωπαϊκή τάξη, η ισλαμική, η κινέζικη και η αμερικανική.
Η ευρωπαϊκή παγκόσμια τάξη βασίστηκε στην ισορροπία διαφορετικών δυνάμεων, η ισλαμική στην αντίληψη της επέκτασης σε εδάφη των «απίστων», η κινέζικη στην απόλυτη υποταγή προς τον αυτοκράτορα και η αμερικανική στο δόγμα ότι συνιστά το δημοκρατικό πρότυπο που πρέπει να εξαχθεί δια της ισχύος.
Ο συγγραφέας, ο οποίος πρόσφατα μίλησε για το χάος που επέφερε η αμερικανική στρατιωτική πολιτική στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική με την επιδίωξη επιβολής του δυτικού προτύπου δημοκρατίας σε ισλαμικές κοινωνίες, ξεκινάει το βιβλίο του με τη πολυφωνική ευρωπαϊκή τάξη. Διερευνά τους διακρατικούς πολέμους στην γηραιά ήπειρο, την έλλειψη ενιαίας διακυβέρνησης, τις μοναρχίες με τις κατακτήσεις και τους… γάμους, τον ενοποιητικό ρόλο της Παπικής εκκλησίας, την αμφισβήτηση της Ρώμης από τον προτεσταντισμό, τον Τριακονταετή θρησκευτικό πόλεμο (1618- 1648) και την ειρήνη της Βεστφαλίας που έθεσε τις βάσεις για μια Ευρωπαϊκή Ήπειρο κυρίαρχων κρατών με σεβασμό όλων των θρησκειών.
Πρόκειται για ένα βιβλίο ιστορίας και προβληματισμού για τον πόλεμο και την ειρήνη, αλλά και την ειρήνη του ισχυρότερου. Είναι παράδοση μαθημάτων εξωτερικής πολιτικής από ένα δάσκαλο της ρεαλιστικής πολιτικής που υπερβαίνει τη διεθνή νομιμότητα.
Χρήσιμο ανάγνωσμα για συμφωνούντες και διαφωνούντες…