Έξι αλλεπάλληλες επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και βλήματα όλμων, σημειώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Βαγδάτης, κοντά σε στρατηγικούς στόχους, σε διάστημα μιας ώρας, προκαλώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 95 ανθρώπους και τον τραυματισμό περίπου 560. Απολογισμός που καθιστά τη σημερινή ημέρα, την πιο αιματηρή στην ιρακινή πρωτεύουσα αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από τα αστικά κέντρα, τον Ιούνιο.


 
Μία έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο ιρακινό κοινοβούλιο, στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη, με συνέπεια να σπάσουν τα τζάμια του κτιρίου, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και μετέδωσε η τηλεόραση. Άλλη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ, λίγο έξω από την Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πρεσβείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φρουροί ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένας όλμος έπληξε σημείο κοντά στο συγκρότημα όπου στεγάζονται τα Ηνωμένα Έθνη, επίσης στην Πράσινη Ζώνη. Άλλες εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο υπουργείο Οικονομικών και στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης της Βαγδάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έξι συνολικά διαδοχικές επιθέσεις έρχονται ακριβώς έξι χρόνια από το πρώτο μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ μετά την πτώση του Saddam Hussein. Στις 19 Αυγούστου του 2003, τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη χτυπήθηκαν από ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.
 
Από τότε, έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σε μία σειρά επιθέσεων που ακολούθησαν.  Τις σημερινές επιθέσεις καταδίκασε η σουηδική προεδρία της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τες «κτηνώδεις». Η ευρωπαϊκή προεδρία «καταδικάζει τις σημερινές επιθέσεις στη Βαγδάτη» και «τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα σημεία του Ιράκ», τονίζεται σε σχετικό ανακοινωθέν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης