Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διαφύγουν στη γειτονική Ουγκάντα λόγω της έξαρσης βίας στην επαρχία Νορθ Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (DRC), σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ειδικότερα, επισημαίνεται πως από τις αρχές του 2012, περίπου 50 άνθρωποι περνούν καθημερινά τα σύνορα με την Ουγκάντα  προκειμένου να γλυτώσουν από τις επιθέσεις ενόπλων.

«Μόνο τον Φεβρουάριο, περίπου 2.200 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα αγροκτήματά τους. Πρόκειται για μια νέα κατάσταση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη που βρισκόμαστε στη μέση συμφωνίας, που υπεγράφη το 2010, για την επιστροφή προσφύγων πίσω στα χωριά τους στη συγκεκριμένη περιοχή», επισημαίνει σε δηλώσεις της στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, η Celine Schmitt, εκπρόσωπος της UNHCR στο Κονγκό.

Εκτιμάται πως τη διετία 2010-2011, περίπου 7.000 άνθρωποι που είχαν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και ζούσαν προσωρινά στην Ουγκάντα, επέστρεψαν πίσω στα σπίτια τους.

«Παρατηρούμε πως έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είχαν επιστρέψει πριν από δύο χρόνια. Φοβούμαστε πως αν η βία συνεχιστεί τότε ο αριθμός τους θα αυξηθεί, δημιουργώντας νέα προβλήματα στο σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπει την επιστροφή και αποκατάσταση των ανθρώπων που είχαν εκτοπιστεί στο παρελθόν», προσθέτει.

Η συγκεκριμένη επαρχία μαστίζεται εδώ και χρόνια από τη βία λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης ένοπλων οργανώσεων εντός των ορίων της. Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών οργανώσεων όπως «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Μπουρούντι» (BNLF) και «Στρατός της Αντίστασης του Κυρίου» (LRA) είναι σχεδόν καθημερινές. Εκτιμάται πως στο Νορθ Κίβου κατοικούν περίπου 600.000 πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Η συμφωνία για την επιστροφή των προσφύγων είχε υπογραφτεί τον Οκτώβριο του 2010 με την Ουγκάντα, παρουσία της UNHCR. Μέσα στους όρους συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ενός καταυλισμού στο έδαφος της γειτονικής χώρας, με δυνατότητα να φιλοξενεί 1.000 ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:
Στο κυνήγι του ηγέτη του LRA, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011, 01:58
Φονική ενέδρα στο Κονγκό, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011, 05:28

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας