Τουλάχιστον 25 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην περιοχή Γκάο, στο βόρειο τμήμα του Μάλι, κατά τη διάρκεια επίθεσης που πιστεύεται ότι διέπραξαν τζιχαντιστές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της εμπόλεμης χώρας, χωρίς να κατονομάσει κάποια οργάνωση.

Άλλοι έξι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον στρατοπέδου στην πόλη Μπάμα, περίπου 320 χιλιόμετρα ανατολικά του Τιμπουκτού, νωρίς το πρωί χθες Δευτέρα, ανέφερε ανακοίνωση Τύπου της κυβέρνησης. Τουλάχιστον 10 τζιχαντιστές «εξουδετερώθηκαν» στη μάχη, σύμφωνα με τις Αρχές του Μάλι, που δεν διευκρίνισαν αν οι συγκεκριμένοι δράστες της «τρομοκρατικής» αυτής ενέργειας σκοτώθηκαν ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κεντρικό και το βόρειο Μάλι ξεσπούν συχνά αιματηρά βίαια επεισόδια και σημειώνονται επιθέσεις από το 2012 κι έπειτα, όταν στρατιωτικό πραξικόπημα οδήγησε σε εξέγερση και κατάληψη του βόρειου τμήματος της χώρας από οργανώσεις αυτονομιστών και αργότερα τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Ο στρατός του Μαλί έχει υποστεί εκατοντάδες απώλειες.

Διάφορες επιχειρήσεις, των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, κρατών της Αφρικής, αργότερα του ΟΗΕ, προς υποστήριξη του στρατού του Μάλι είχαν αποτέλεσμα να διασκορπιστούν οι αυτονομιστές και οι τζιχαντιστές και η κυβέρνηση θεωρητικά να ανακτήσει τον έλεγχο του βορρά, αλλά ο ανταρτοπόλεμος συνεχίστηκε, παρά την υπογραφή διαφόρων συμφωνιών ειρήνης. Την κατάσταση επιδείνωσαν συγκρούσεις μεταξύ φυλών.

Η βία εξαπλώθηκε από το βόρειο Μάλι στο κεντρικό τμήμα της χώρας, κατόπιν σε δύο γειτονικά κράτη, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλα τμήματα της επικράτειας έχουν τεθεί εκτός του ελέγχου του κράτους. Η κυβέρνηση, με την υποστήριξη των συμμάχων της, έχει αποδυθεί σε διμέτωπο αγώνα, στο στρατιωτικό επίπεδο και σε αυτό της πολιτικής δράσης, που θεωρείται απαραίτητη για να βγει η χώρα από την κρίση.

Το Μπαμακό οργάνωσε έτσι τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που είχαν αναβληθεί επανειλημμένα αλλά διεξήχθησαν, παρά την ανασφάλεια και την απαγωγή, μερικές ημέρες πριν στηθούν κάλπες, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, καθώς και παρά την εμφάνιση κρουσμάτων του κορονοϊού στο Μάλι. Η απαγωγή του αρχηγού της αντιπολίτευσης, που παραμένει όμηρος ακόμη σήμερα, αποδόθηκε σε τζιχαντιστές προσκείμενους στην Αλ Κάιντα.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης που πλέον, κατ’ αυτόν, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του κράτους, ο πρόεδρος Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά αποφάσισε να αλλάξει τη γραμμή που ακολουθείτο επίσημα έναντι των τζιχαντιστών. Παραδέχθηκε τον Φεβρουάριο ότι επιδιώκει να διεξαγάγει διάλογο με κάποιους εξ αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης