Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ βαθαίνει, με τη Μόσχα να λαμβάνει νέα οικονομικά αντίποινα στο Δυτικό εμπάργκο. Η ισχύς τους, μάλιστα, παρατάθηκε για άλλους έξι μήνες.

Εύλογο είναι πως τα ρωσικά οικονομικά αντίποινα θα πλήξουν και τις δυο πλευρές, ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται σύντομη άρση τους, εξαιτίας των έντονων πολιτικών προστριβών, εκτιμούν Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές.

Στις 22 Ιουνίου, το Συμβούλιο της ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών παρέτεινε την ισχύ των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, «στοχεύοντας στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ».

Μετά από αυτό, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μενβέντεφ, έδωσε εντολή να κατατεθεί αίτημα στον πρόεδρο της Ρωσίας, με την πρόταση να συνεχιστούν οι ρωσικές αντικυρώσεις απέναντι στην ΕΕ, καθώς και να ετοιμαστεί σχέδιο ψηφίσματος της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει τα προϊόντα, τα οποία θα υπόκεινται στις κυρώσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι προτάσεις για συνέχιση των κυρώσεων της Ρωσίας, οι οποίες αποτελούν απάντηση στις αντίστοιχες τις ΕΕ, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από το Κρεμλίνο και θα υιοθετηθούν «πολύ σύντομα».

Ζημιωμένοι όλοι

Ο Τιμούρ Νιγκματούλιν, αναλυτής του επενδυτικού «χόλντινγκ FINAM», αφού εξήγησε στην «RBTH» ότι το πρόσχημα της ΕΕ για εξάμηνη παράταση των κυρώσεων, ήταν η όξυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, σημείωσε ότι η επέκταση του εμπάργκο στα τρόφιμα από την Ρωσική Ομοσπονδία, είναι απόλυτα αναμενόμενο βήμα-απάντηση, τόσο από πολιτική, όσο και από οικονομική άποψη.

Σχολιάζοντας την επίδραση των ρωσικών αντιποίνων στη ρωσική οικονομία, ο Νιγκματούλιν επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, μια από τις βασικές αιτίες του υψηλού πληθωρισμού κατά τα τελευταία τρίμηνα ήταν η υποτίμηση στο ρούβλι, και όχι το εμπάργκο. Εξήγησε δε, ότι μόνο περίπου το 2% είναι η επίδραση από τις ρωσικές κυρώσεις που υιοθετήθηκαν ως απάντηση.

Ο επικεφαλής της έδρας χρηματοοικονομικών τεχνικών της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Κονσταντίν Κορισένκο, θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση βλάπτει οικονομικά και τις δυο πλευρές. «Οι κυρώσεις -αναφέρει- μειώνουν σημαντικά, ακόμη και σε δεκάδες τοις εκατό, το εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία και εμποδίζουν την οικονομία της Ευρώπης να εξέλθει από την ύφεση».

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, αρνητικό αντίκτυπο -πρόσθεσε στην RBTH- εμφανίζεται και στην κρατική συμμετοχή στις επιχειρήσεις.

Απαγορεύσεις σε σοκολάτα και λουλούδια

Ωστόσο, όπως εκτιμά, υπάρχει και η θετική πλευρά των κυρώσεων για τη ρωσική οικονομία. Το γεγονός δηλαδή ότι «αναπτύσσεται η υποκατάσταση των εισαγωγών και το σύστημα εσωτερικής αναχρηματοδότησης, ενώ λαμβάνει χώρα μια εντονότερη ενεργοποίηση των σχέσεων με την Ανατολή».

Όπως εκτιμούν ρώσοι αξιωματούχοι, τα οικονομικά αντίποινα της Ρωσίας σε βάρος των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, βοηθούν στην ανάπτυξη των εγχώριων επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό, υπό απαγόρευση στο νέο διευρυμένο κατάλογο μπορεί να τεθούν κι εκείνα τα δυτικά προϊόντα, ο ανταγωνισμός στα οποία παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα, τα λουλούδια και οι σοκολάτες.

Η Ματβιένκο για Ελλάδα – Κύπρο – Ουγγαρία

Ωστόσο, ακούγονται φωνές υπέρ μιας διαφοροποιημένης πολιτικής απέναντι σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη: Η η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε πως η Μόσχα θα πρέπει να λάβει υπόψιν τη θέση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ουγγαρίας, χώρες που αντιτάχθηκαν σθεναρά στην απόφαση της ΕΕ.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις θέσεις ορισμένων κρατών, όπως η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, με τα οποία δεν διαθέτουμε μόνο καλές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και πολιτικές, καθώς αυτά τάσσονται κατά των κυρώσεων. Αυτά τα κράτη πρέπει να τα στηρίξουμε», είπε η Ματβιένκο.

Σύμφωνα με τον Τιμούρ Νιγκματούλιν, το βάθος της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από τα γεγονότα στην Ουκρανία, δεν επιτρέπει να τρέφονται ελπίδες για άρση των κυρώσεων στο εγγύς μέλλον και λογικό είναι οι οποιεσδήποτε μακροοικονομικές προγνώσεις να βασιστούν λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο γεγονός.

Όσον αφορά τις προοπτικές άρσης του εμπάργκο, ο Κονσταντίν Κορισένκο υποστήριξε πως, παρά την επίδραση στην οικονομία, οι κυρώσεις θα διατηρηθούν τουλάχιστον ως το τέλος του 2016, αλλά και το πρώτο μισό του 2017.

Όπως αναφέρει, «στις ΗΠΑ το 2016 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, ενώ στη Γερμανία οι κοινοβουλευτικές. Και είναι σαφές, ότι δεδομένης της συνεχιζόμενης δημιουργίας αρνητικής εικόνας της Ρωσίας από τα δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι υποψήφιοι-“γεράκια” θα βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση, από ό,τι τα περιστέρια. Και τότε, οι νέοι πλέον ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας θα πρέπει να σκεφτούν με ποιο τρόπο θα επιλύσουν το πρόβλημα».

Ρωσικό Επιμελητήριο: Οι δυτικές κυρώσεις ενδυναμώνουν τη ρωσική οικονομία

Στις θετικές συνέπειες που έχουν οι δυτικές κυρώσεις στην ρωσική οικονομία αναφέρθηκε ο γραμματέας του Ρωσικού Δημοσίου Επιμελητηρίου Αλεξάντερ Μπρετσάλοφ. Σε σημερινές του δηλώσεις ο Μπρετσάλοφ υποστήριξε πως όσο περισσότερο καιρό μένουν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ-ΕΕ κατά της Ρωσίας, τόσο περισσότερο οι ρωσικές επιχειρήσεις στρέφονται στους εθνικούς πόρους, αντικαθιστώντας τις εισαγωγές, προς όφελος της εγχώριας οικονομίας.

«Η παράταση των κυρώσεων έχει τελικά ευνοϊκές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία και στις επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος στηρίζονταν στις εισαγωγές. Πλέον βρίσκουν τρόπους αντικατάστασης και κάλυψης των αναγκών τους μέσω άλλων πόρων, κυρίως εθνικών και αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους επιχειρηματίες να έχουν αντιληφθεί πλήρως τις πιθανότητες κάλυψης των αναγκών τους και τος νέες δυνατότητες που ξετυλίγονται. Αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για τη ρωσική οικονομία» δήλωσε ο Μπρετσάλοφ στους δημοσιογράφους, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ρωσικού Δημοσίου Επιμελητηρίου.

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. προβλέπουν περιορισμένη χρηματοδότηση των μεγάλων ρωσικών τραπεζών και απαγόρευση των εξαγωγών εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για τον τομέα της ενέργειας και την πώληση των όπλων και ορισμένα είδη διπλής χρήσης πρώτων υλών.

Η συμπληρωματική «μαύρη λίστα», που ισχύει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, θέτει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε χώρες της ΕΕ για 151 άτομα και 37 εταιρείες και οργανισμούς που κατηγορούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία.

Πληροφορίες από Tass / RBTH
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης