Αντιμέτωπος με μία νέα αναβολή του Brexit βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτουιν, από τους βρετανούς βουλευτές. Η τροπολογία που υπέβαλε νωρίτερα ο βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.
Η τροπολογία πέρασε με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) παρόλο που νωρίτερα η κυβέρνηση του Τζόνσον ζήτησε την καταψήφισή της από το σύνολο των βουλευτών.
Ο αρμόδιος υπουργός για τις προετοιμασίες του Brexit, Μάικλ Γκοβ κατά την ομιλία που είχε, παρουσίασε στο κοινοβούλιο τις προτάσεις της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, κατά την έναρξη της μαραθώνιας συνεδρίασης για την έγκριση ή όχι των ορών του πολυσυζητημένου «διαζυγίου», ανέφερε ότι «η συμφωνία επιτρέπει στην Ε.Ε. και στο Λονδίνο να πάνε μπροστά». Χαιρετίζοντας «μια νέα καλύτερη συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ε.Ε.» ο Συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.
Πρώτη αντίδραση της Κομισιόν
Πλέον ο Βρετανός πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα βήματά του και μάλιστα «το ταχύτερο δυνατό», όπως ανέφερε σε ένα τουίτ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, λίγα λεπτά μετά από την ήττα που υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιό του.
Συγκεκριμένα, η ίδια είπε ότι, «επαφίεται στη βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα το ταχύτερο δυνατό».
Οι Βρετανοί διαδηλώνουν για το Brexit
Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit και πανηγύρισαν όταν έγινε γνωστό ότι η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολλοί διαδηλωτές ταξίδεψαν από άλλες περιοχές της Βρετανίας για να παραστούν σε αυτήν τη συγκέντρωση, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες και πλακάτ με ευφυολογήματα-συνθήματα.
Χιλιάδες Βρετανοί ξεκίνησαν την πορεία από το Χάιντ Παρκ, ενώ την ίδια ώρα πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν ήδη φτάσει στο κοινοβούλιο, προσμένοντας να ακούσουν την επιθυμητή απόφαση.
«Είμαι θυμωμένος γιατί δεν εισακουόμαστε. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός θέλει να παραμείνουμε στην ΕΕ. Αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε φωνή. Πρόκειται για μια εθνική καταστροφή εν αναμονή και θα καταστρέψει την οικονομία», είπε η 56χρονη παραγωγός μηλίτη από την κεντρική Αγγλία, Χάνα Μπάρτον.
Το πλήθος παρακολουθούσε τις εξελίξεις μέσα από γιγαντοοθόνες και από τα κινητά τηλέφωνα και πανηγύρισε την ώρα οι βουλευτές ενέκριναν την τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή Όλιβερ Λέτουιν (προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής).
Σε κάποια από τα πλακάτ που κρατούσαν, συνέκριναν το Brexit με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ορισμένοι φορούσαν παράξενες στολές – ένας μάλιστα είχε ντυθεί μπανάνα και κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Είμαστε ώριμοι για αλλαγή».
Δεν έλειψαν και τα ομοιώματα που σάρκαζαν κάποιους πολιτικούς, όπως τον Τζόνσον και τον σύμβουλό του, τον Ντόμινικ Κάμινγκς.
Μια ομάδα διαδηλωτών έψαλλε τον ύμνο της ΕΕ, την «Ωδή στη Χαρά».
Ο Τζέιμς ΜακΓκρόρι, ο διευθυντής της εκστρατείας People’s Vote που οργάνωσε την πορεία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της την οργή των φιλοευρωπαίων πολιτών και να οργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. «Αυτή η νέα συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία υποσχέθηκαν στον λαό και κατά συνέπεια ο κόσμος δικαιούται μια νέα ευκαιρία για να εκφραστεί», σημείωσε.
Οι οργανωτές αισιοδοξούν ότι η σημερινή διαδήλωση θα είναι παρόμοια σε μέγεθος με εκείνη του Μαρτίου, όταν, όπως λένε, ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Μια τέτοια συγκέντρωση θα ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη Βρετανία.
Η αστυνομία του Λονδίνου αρνήθηκε να κάνει εκτιμήσεις για το μέγεθος της συγκέντρωσης, σημειώνοντας ότι είναι «ανακριβής επιστήμη». Ωστόσο στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter φαίνονται οι δρόμοι και η πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο να έχουν κατακλυστεί από κόσμο.
Το κλίμα στη διαδήλωση κυμαινόταν από θυμό μέχρι απογοήτευση. Κάποιοι νέοι, που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 2016, όταν έγινε το δημοψήφισμα, είπαν ότι ο αγώνας που δίνουν για την προκήρυξη νέου δημοψηφίσματος είναι το καθοριστικό πολιτικό γεγονός της ζωής τους. «Αν φύγουμε από την ΕΕ δεν θα είναι το τέλος, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να επανενταχθούμε μέχρι να το πετύχουμε», είπε η 17χρονη Βικτόρια Πέιντερ.
Το 2016, το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit και το 48% κατά. Μερικές δημοκοπήσεις δείχνουν ότι η τάση αυτή έχει ανατραπεί, όμως δεν είναι καθοριστική η αλλαγή και πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι έχουν απηυδήσει με το Brexit.
Από τον Ιούλιο του 2017 έχουν γίνει 226 δημοσκοπήσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώσουν αν στηρίζουν την Αποχώρηση ή την Παραμονή στην ΕΕ. Από αυτές, στις 204 ο κόσμος τασσόταν υπέρ της Παραμονής, στις 7 υπέρ της Αποχώρησης και στις υπόλοιπες το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο.
Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν αλλάξει άποψη: στη μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 2016, από ο ινστιτούτο ComRes, οι μισοί (50%) θέλουν να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, το 42% θέλει να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ και το 8% απάντησε ότι «δεν γνωρίζει».
Οι υποστηρικτές του Brexit λένε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα εμβαθύνει τον διχασμό και θα υπονομεύσει τη δημοκρατία.
Διαβάστε επίσης: ”Η συμφωνία επιτρέπει στην Ε.Ε. και στο Λονδίνο να πάνε μπροστά”