Στο ενδεχόμενο η Τουρκία να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό, οι χώρες της Βαλκανικής αντιδρούν εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο τους ελέγχους και τελειοποιώντας τις συνοριακές εγκαταστάσεις με συρματοπλέγματα και φυλάκια. Η ανησυχία για νέα κύματα προσφύγων, όπως πέρυσι τέτοια εποχή, είναι διάχυτη σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με το σερβικό Υπουργείο Εσωτερικών περίπου 3.000 πρόσφυγες ζουν σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως λέει ο αρμόδιος υπουργός Νεμπόγσα Στεφάνοβιτς, ο αριθμός των προσφύγων δεν αυξήθηκε από τότε που στρατός και αστυνομία φρουρούν αυστηρότερα τα σερβικά σύνορα.

Όμως υπάρχουν πρόσφυγες που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα. Τις περισσότερες φορές παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί όπου έφθασαν ή στη χειρότερη περίπτωση μεταφέρονται σε μια ουδέτερη ζώνη, όπως εκείνη μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας.

Η Ουγγαρία επιτρέπει το πολύ σε 15 πρόσφυγες την ημέρα τη διέλευση στις ζώνες τράνζιτ. Ο επικεφαλής της σερβικής αρχής για τους πρόσφυγες Βλάντιμιρ Κούτσιτς δεν κατανοεί την τακτική αυτή:

«Αφήστε τους ανθρώπους στη χώρα ή κλείστε εντελώς τα σύνορα. Η επιλογή μόνο δεκαπέντε ατόμων είναι κυνική. Πολύ κυνική. Ιδίως αν σκεφθεί κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται να παραμένουν στην Ουγγαρία».

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και στα σύνορα μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας. Η αντιδήμαρχος της πόλης Μπρέζιτσε στην σλοβενική πλευρά, Ιρένα Ρούντμαν, λέει ότι το διπλό συρματόπλεγμα στα σύνορα θα παραμείνει για πολύ καιρό: «Τα συρματοπλέγματα μας θυμίζουν την περσινή προσφυγική κρίση. Λίγο πιο πέρα υπάρχει το κέντρο υποδοχής προσφύγων, το οποίο είναι πλέον άδειο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση στην Λουμπλιάνα τόσο το συρματόπλεγμα όσο και το κέντρο φιλοξενίας θα παραμείνουν».

Και στη Σλοβενία οι αρμόδιοι ανησυχούν για νέα κύματα προσφύγων από την Τουρκία. Αυτή τη φορά όμως θέλουν να είναι προετοιμασμένοι έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι περυσινές χαοτικές καταστάσεις με τους χιλιάδες πρόσφυγες που περίμεναν μέσα στις λάσπες λίγο έξω από το Μπρέζιτσε ελπίζοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την δυτική Ευρώπη.