Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου «άγνωστου» τύπου προς τη θάλασσα ανατολικά της χερσονήσου, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, που επικαλέστηκε το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη δοκιμή αυτού που η Πιονγκγιάνγκ διαβεβαίωσε ότι ήταν υπερηχητικός πύραυλος.

Την εκτόξευση επισήμανε και η ιαπωνική ακτοφυλακή, κάνοντας λόγο περί όπλου που μοιάζει να ήταν «βαλλιστικός πύραυλος». Πριν από λίγη ώρα, το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα, έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στο Τόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νοτιοκορεάτικο επιτελείο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το είδος του όπλου που δοκιμάστηκε.

Την περασμένη Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε «υπερηχητικό πύραυλο» και ότι η δοκιμή του ήταν επιτυχής, καθώς έπληξε τον προκαθορισμένο στόχο σε απόσταση «700 χιλιομέτρων», κατ’ αυτήν.

Η νέα οπλική δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ, που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη δέσμευση του Κιμ Γιονγκ Ουν να ενισχύσει τις δυνατότητες των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η ασταθής διεθνής κατάσταση, όπως το βλέπει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταγράφηκε επίσης μόλις μερικές ώρες αφού έξι κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Αλβανία), την κάλεσαν να απόσχει από «οποιαδήποτε νέα αποσταθεροποιητική ενέργεια», προειδοποιώντας τη εναντίον ενός επαπειλούμενου «λαθεμένου υπολογισμού».

«Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από κάθε νέα προκλητική ενέργεια, να εγκαταλείψει απαγορευμένα προγράμματά της (για την ανάπτυξη) όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων και να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο προς τον κοινό μας σκοπό να υπάρξει πλήρης αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Οι οπλικές δοκιμές της «αυξάνουν τον κίνδυνο σφάλματος και κλιμάκωσης και αποτελούν μεγάλη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», πρόσθεσε η διπλωμάτισσα, διαβάζοντας το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης των έξι κρατών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του ΣΑ του ΟΗΕ, αφιερωμένης στην εκτόξευση της περασμένης εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βόρεια Κορέα «πρέπει τώρα να επιλέξει τον διάλογο και την ειρήνη αντί του απειλητικού και παράνομου προγράμματος εξοπλισμών της», επέμεινε η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η Πιονγκγιάνγκ λέει πως έχει ανάγκη το οπλοστάσιό της για να αμυνθεί σε περίπτωση ενδεχόμενης αμερικανικής εισβολής.

Ο όρος υπερηχητικός πύραυλος αναφέρεται σε όπλο που αναπτύσσει ταχύτητα πενταπλάσια από αυτή του ήχου, περίπου 6.180 χιλιομέτρων ανά ώρα. Τα όπλα του τύπου είναι γενικά πολύ δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει για χρόνια να αναπτύσσει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις.

Εξάλλου οι διαπραγματεύσεις που είχαν αρχίσει μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την αποτυχία, το 2019, της συνάντησης του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι. Σε τέλμα έχουν περιέλθει και οι διακορεατικές συνομιλίες.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, πριν από έναν χρόνο, η Ουάσινγκτον έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες οπουδήποτε και χωρίς προαπαιτούμενα με τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ απορρίπτει μέχρι στιγμής την προσφορά αυτή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa, TASS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης