Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα «New York Times» το Σάββατο, ρίχνει φως στη λειτουργία ενός κλάδου που έχει αναπτυχθεί από τον Isis, επιφορτισμένο με την πρόσληψη μαχητών που θα χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις, αποκλειστικά «σε ξένο έδαφος».

Πρόκειται για την ειδική τρομοκρατική μονάδα «Emni». Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε το 2014 με τριπλό στόχο.

Αυτό που περιγράφουν εξομολογήσεις ανθρώπων που επέστρεψαν από το Αφγανιστάν ως πληροφοριοδότες, είναι ότι πρόκειται για μια πολυεπίπεδη μυστική υπηρεσία που δημιούργησε και διοικούσε μέχρι πρότινος, ο αρχαιότερος επικεφαλής του Ισλαμικού Χαλιφάτου, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Aντανί.

Κάτω από αυτόν (γνωστός και ως ο Υπολοχαγός), είναι μια βαθμίδα ανθυπολοχαγών, που έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης μιας «μυστικής υπηρεσίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις», της «μυστικής υπηρεσίας για ασιατικές υποθέσεις» καθώς και της «μυστικής υπηρεσίας που ειδικεύεται σε Αραβικά θέματα».

Οι ηγέτες της «Emni» είναι υπεύθυνοι για την πρόσληψη, την κατάρτιση και την ανάπτυξη μαχητών στο εξωτερικό, σύμφωνα με την NYT και προσθέτει ότι οι Δόκιμοι Αστυφύλακες «επιλέγονται από την εθνικότητα και ομαδοποιούνται ανά γλώσσα σε μικρές, διακριτές μονάδες των οποίων τα μέλη συσκέπτονται «μόνο μία φορά όλοι μαζί, κατά την παραμονή της αναχώρησής τους στο εξωτερικό» και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάθε ομάδα επικοινωνεί ξεχωριστά μόνο με τα μέλη της.

 Περιγράφοντας τον «μυστικοπαθή» κλάδο ως «κρίσιμο γρανάζι στους μηχανισμούς τρομοκρατίας του Isis», οι ΗΠΑ αναφέρουν πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τρομοκράτες της «Emni» συμμετείχαν σε πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Τυνησία.

Ο Χάρι Σάρφο, ένα πρώην μέλος της ομάδος μαχητών, που ταξίδεψε από τη Γερμανία προς τη Συρία το 2015 σε συνέντευξή του στην NYT, τόνισε ότι εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι της «Emni» έχουν σίγουρα επιστρέψει στην Ευρώπη για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Ο Σάρφο, ο οποίος κρατείται σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Γερμανία για αδικήματα τρομοκρατίας, δήλωσε ότι η «Emni», ήθελε ο ίδιος να επιφορτιστεί με την οργάνωση των «φορτίων των επιθέσεων στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία».

Σε αυτή τη σπάνια συνέντευξη από τη φυλακή, πρώην μέλος ISIS από τη Γερμανία, αφηγείται την ιστορία του και παρέχει μια νέα εικόνα για την υπόθεση της μαχητικής ομάδος και τις επιθέσεις σε δυτικές χώρες.
 
 Η «Emni» με τις λεγόμενες βόμβες-βαλίτσα και τα γιλέκα αυτοκτονίας, έσπειρε τον τρόμο σε ένα τερματικό σταθμό του αεροδρομίου και σε σταθμό μετρό, των Βρυξελλών το Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα αρχεία ερευνών, στρατιώτες της μονάδος του «Isis», έχουν επίσης σταλεί στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Λίβανο, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Το πρώτο λιμάνι της πρόσκλησης για νέες αφίξεις στο ισλαμικό κράτος, είναι ένα δίκτυο με κοιτώνες στη Συρία, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα από την Τουρκία. Εκεί γίνεται η απογραφή των νεοσύλλεκτων και οι συνεντεύξεις.

Ο κ. Σάρφο που έδωσε το παρόν του σε μια από αυτές τις συνεντεύξεις, αναφέρει ότι η υπηρεσία σου παίρνει αποτυπώματα και ακολουθεί εξέταση από γιατρούς. «Μόνο αν είσαι απολύτως υγιής, περνάς το πρώτο τεστ» αναφέρει.

Ακολούθως άνδρες με «laptop» διεξαγάγουν τη συνέντευξη για να ξεκινήσει η εκπαίδευση, σε κάποιο από τα στρατόπεδα στη Συρία ή στο Ιράκ. «Ρωτάνε κανονικές ερωτήσεις όπως: «Ποιο είναι το όνομά σου; Οι γονείς σου που βρίσκονται; Το όνομά του; Τί σπούδασες; Τι βαθμό είχες στο στρατό; Ποια είναι η φιλοδοξία σου;».

Η γραφειοκρατική φύση της διαδικασίας πρόσληψης επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από Αμερικανούς αξιωματούχους, μετά από μονάδες «USB» που βρέθηκαν στην απελευθερωμένη συριακή πόλη, Ιεράπολη, που αποτελούσε έναν από τους κόμβους του Isis για την «επεξεργασία» του προφίλ των ξένων μαχητών.

Ο κ. Σάρφο πάντως στη συνέντευξή του είπε, πως συγκεκριμένα για τη Γερμανία «δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να κάνουν τη δουλειά», αναφορά που έγινε αμέσως μετά τη σύλληψή του το περασμένο έτος, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των ανακρίσεων του από γερμανούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει στην αρχή «κάποιοι ήταν πρόθυμοι, αλλά μετά δείλιασαν (φοβήθηκαν)» και έγιναν τα «ίδια και στην Αγγλία».

Αντίθετα, η ομάδα έχει «περισσότερο από αρκετούς εθελοντές στη Γαλλία» αναφέρει ο κ. Σάρφο προσθέτοντας ότι «ένας φίλος μου ρώτησε για τη Γαλλία και είπε ότι είναι πρόθυμος και αυτοί άρχισαν να γελάνε. Αλλά πραγματικά με σοβαρό γέλιο, με δάκρυα στα μάτια τους».

Είπαν, «Μην ανησυχείτε για τη Γαλλία. Εκεί τα έχουμε κανονίσει όλα, «Mafi mushkilah» (Στα αραβικά, σημαίνει «κανένα πρόβλημα»). 

Αυτή συνομιλία έλαβε χώρα στη Συρία, τον Απρίλιο του 2015, επτά μήνες πριν τις συντονισμένες αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο, στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη την τελευταία εικοσαετία.

Κάποια από αυτά τα στοιχεία επαληθεύονται μέσα από κάποιες λεπτομέρειες λογαριασμών του κ. Σάρφο στο διαδίκτυο, με αναφορές του, που σχετίζονται με τις ανακρίσεις τους. Και οι Γερμανοί πράκτορες, βρίσκουν όλες αυτές τις πληροφορίες αξιόπιστες.

Η μονάδα «Emni» είχε επιφορτιστεί αρχικώς, με την αστυνόμευση των μελών του αυτοαποκαλούμενου, Ισλαμικού Χαλιφάτου, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ανακρίσεων κατασκόπων, σύμφωνα με τα αρχεία ανακρίσεων που βρέθηκαν από Αμερικανούς.

Ο κ. Σάρφο εξηγεί ότι η «Emni» διατηρεί πολλούς από τους πράκτορες της σε «υπόγεια» οργανωτικά σχήματα στην Ευρώπη, που ενεργούν ως κόμβοι και μπορούν εξ αποστάσεως να ενεργοποιήσουν τρομοκράτες («ακόμη και μικρά παιδιά), με δεσμούς σε ριζοσπαστικές ομάδες.

Αν και δεκάδες Αμερικανοί έχουν γίνει μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου, όπως αναφέρει, όλοι γνωρίζουμε πλέον πως είναι δύσκολο από τη στιγμή που έχουν ταξιδέψει στη Συρία, να φτάσουν σε αμερικανικό έδαφος. Το ίδιο ισχύει και για τον Καναδά, επισημαίνει.

Με τη δεύτερη εβδομάδα εκπαίδευσης, δίδεται ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου «Kalashnikov» στον καθένα και όπως τους λένε πρέπει να το έχουν πάντα ότι κι αν κάνουν ανάμεσα στα πόδια τους, «να γίνει σαν ένα τρίτο χέρι», τους λένε.

Η τιμωρία για κάποιον που στην πορεία διαπιστώσει ότι δεν αντέχει τους ρυθμούς αυτούς, είναι σκληρή. «Υπήρχε ένα αγόρι που αρνήθηκε να σηκωθεί, επειδή ήταν πολύ κουρασμένο», λέει ο κ. Σάρφο και οι αρχές διέταξαν: «Δέστε του τα χέρια και τα πόδια σε ένα στύλο».

Έτσι κι έγινε και το άφησαν εκεί για ώρες…

Το πρόγραμμα, για να ενταχθείς στις δικές τους ειδικές δυνάμεις έχει 10 βαθμίδες εκπαίδευσης. Αφού περάσεις το επίπεδο 2, σε εκπαιδεύουν σε ένα μικρό νησάκι (καταδύσεις) και μετά σε ένα ποτάμι (κολύμπι) στο «Tabqa», της Συρίας. Το τελικό στάδιο γίνεται στην έρημο, με μια ομάδα ειδικών μονάδων, μεταξύ των οποίων και αυτής που ονομάζεται «Jaysh al-Khalifa» ή αλλιώς ο στρατός του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου.

«Εγώ όταν έφτασα στην πανεπιστημιούπολη της ερήμου, έτρεξα γύρους μαζί με Μαροκινούς, Αιγύπτιους, τουλάχιστον έναν από την Ινδονησία, ένα Καναδό και ένα Βέλγο» αναφέρει ο κ. Σάρφο και υποστηρίζει πως εκείνη την περίοδο το Ισλαμικό Χαλιφάτο, προσπάθησε να προσλάβει τουλάχιστον ένα αμερικανικό σε αυτή την ενότητα, αλλά δε δεχόταν κανείς τους να εγγραφεί.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις μαρτυρίες εάν υποστείς κάποιο σοβαρό τραυματισμό τότε βγαίνεις από την ομάδα, μένεις για ένα διάστημα απομονωμένος και «κάποιοι καταφέρνουν αν είναι τυχεροί να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους» αναφέρει ο Χάρι Σάρφο .

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης