Του Κώστα Μπετινάκη
Ο αριθμός των νεκρών αμάχων έχει φτάσει τις δεκάδες χιλιάδες. Οι άστεγοι και ξεριζωμένοι αριθμούν εκατομμύρια όσο και εκείνοι που λιμοκτονούν. Κι όμως, ούτε στιγμή δεν βρέθηκε ο πόλεμος στην Υεμένη πρωτοσέλιδο σε κάποια εφημερίδα του δυτικού Τύπου.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος είχε ξεκινήσει όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος από την εξέγερση των Χούθι εναντίον της κυβέρνησης που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ριάντ, με την υποστήριξη της Δύσης, στρατολόγησε συνασπισμό από Σουνιτικές αραβικές χώρες για να επέμβουν εναντίον των εξεγερμένων τους οποίους κατηγόρησαν ότι ενισχύονται από το Σιιτικό Ιράν.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και ο αποκλεισμός για την παροχή παντός είδους ανθρωπιστικής βοήθειας, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και αναρίθμητα θύματα –κυρίως αμάχους μεταξύ των οποίων απροσδιόριστος αριθμός παιδιών.
Κι όμως ο καθημερινός αυτός εφιάλτης για τους κατοίκους της Υεμένης, αγνοείται από τα δυτικά Μέσα που προτιμούν να προβάλλουν περισσότερο φανταστικά εγκλήματα της διακυβέρνησης Άσαντ στην Συρία, την οποία δεν κατόρθωσαν να ανατρέψουν.
Κι όμως για πέντε λόγους, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει μεγάλη σημασία:
# 1. Ο τρομακτικός αριθμός των θυμάτων
Από τα δραματικά επακόλουθα του πολέμου είναι πως δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν με ακρίβεια ο αριθμός των απωλειών αλλά και των ζημιών στην Υεμένη.
Ο επίσημος αριθμός έχει παγώσει εδώ και δύο χρόνια στις 10.000, ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές υπολογίζουν τα θύματα πως ξεπερνούν τις 50.000. Κι αναφέρονται σε όσους έχουν σκοτωθεί από πολεμικές επιχειρήσεις.
Το γραφείο του ΟΗΕ υποστηρίζει πως οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί υπολογίζονται σε περίπου 6.500 με περισσότερα από 1.000 παιδιά και οι τραυματίες τους 10.000, όλοι τους λόγω των σαουδαραβικών αεροπορικών βομβαρδισμών.
# 2. Επακόλουθα των πολεμικών επιχειρήσεων
Εκτός από τις άμεσες απώλειες στην φτωχότερη αυτή αραβική χώρα, έχει προκληθεί τρομακτική ανθρωπιστική καταστροφή λόγω του επίγειου, αεροπορικού και θαλάσσιου αποκλεισμού από την Σαουδική Αραβία.
Ο λιμός και η χολέρα αποδεκατίζουν τον πληθυσμό χωρίς να είναι εύκολος ο αριθμητικός προσδιορισμός των θυμάτων. Περί τα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού, λιμοκτονεί, είτε βρίσκει ελάχιστη τροφή.
#3. Διεθνής ασυλία στην εγκληματική συμπεριφορά της Σ. Αραβίας
Παρ΄όλα αυτά, ο υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμός, ουδεμία ευθύνη έχει αναλάβει, είτε για το βομβαρδισμό γαμήλιου εορτασμού με εκατοντάδες θύματα είτε μετά την επίθεση εναντίον σχολικού λεωφορείου. Το Ριάντ ανακοίνωσε πως μετά από έρευνα που διεξήχθη «ουδέν μεμπτό βρέθηκε».
Ιδιαίτερα, μετά την πρόσφατη επίθεση εναντίον σχολικού λεωφορείου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 παιδιά, η Σ.Αραβία ανακοίνωσε πως επρόκειτο για «νόμιμη ενέργεια, επειδή οι Χούθι χρησιμοποιούν παιδιά για ανθρώπινη ασπίδα».
#4. Η δυτική ανάμειξη
Οι ΗΠΑ (αλλά και η Βρετανία) έχουν δείξει την πλήρη υποστήριξή τους προς την Σαουδική Αραβία, την οποία δεν έχουν σταματήσει να ενισχύουν με οπλικά συστήματα, αλλά και αποδεχόμενες το ναυτικό αποκλεισμό των λιμανιών της Υεμένης, χρησιμοποιώντας ακόμη και δικά τους πολεμικά σκάφη.
Για την πρόσφατη επίθεση εναντίον σχολικού λεωφορείου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν το γεγονός, επειδή δεν βρίσκονταν επί τόπου»… Και γυρίζοντας στην γνωστή επωδό, κατηγόρησε το Ιράν, «επειδή ανεφοδιάζει με όπλα τους Χούθι, που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών δομών για αμάχους».
#5. Δυτικά όπλα
Παρά την κατακραυγή όσων συμβαίνουν στην Υεμένη από ανεξάρτητους οργανισμούς, αλλά και τον ΟΗΕ, η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να παραμένει ο καλύτερος πελάτης της Δύσης για την αγορά οπλικών συστημάτων.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει εγκρίνει την πώληση από την Lockheed Martin στο Ριάντ, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τηλεκατευθυνόμενων βομβών, με τις οποίες βομβαρδίζουν τα σαουδαραβικά μαχητικά. Θραύσματα από τις βόμβες αυτές βρέθηκαν μετά την επίθεση στο σχολικό λεωφορείο.
Το Λονδίνο επίσης, έχει πουλήσει περισσότερα όπλα στην Σαουδική Αραβία, τώρα από όσο άλλοτε, καθώς και η Γερμανία και η Ιταλία.