Την κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε συνεργασία με Άραβες γείτονές του επιθυμεί το Ισραήλ, όπως δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών, Ούζι Λαντάου, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για την πυρηνική ενέργεια στο Παρίσι.

«Το Ισραήλ διαθέτει την τεχνική υποδομή, την τεχνογνωσία και το κίνητρο, για να δεσμευθεί σε μία τέτοια προσπάθεια. Ελπίζουμε να το κάνουμε μέσω συνεργασίας με τους επιστήμονες και τους μηχανικούς των Αράβων γειτόνων μας. Ελπίζουμε να το κάνουμε εντός της περιοχής και οφείλουμε να το κάνουμε για την περιοχή», είπε.

Ο Ισραηλινός υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την πυρηνική ενέργεια από τη δεκαετία του ΄70, για να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση.

«Φυσικά, οποιοσδήποτε πυρηνικός σταθμός κατασκευασθεί στο Ισραήλ θα υπόκειται στους διεθνείς κανονισμούς», διαβεβαίωσε.

Αξιωματούχος του ισραηλινού Υπουργείου Υποδομών είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αυτός ο πυρηνικός σταθμός αποτελεί κοινό σχέδιο με την Ιορδανία, υπό την εποπτεία της Γαλλίας, η οποία θα προμηθεύσει την τεχνολογία.

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT) και έχει επίσης γνωστοποιήσει ότι δεν θα συμμετείχε σε μια αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή, ιδέα που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης, το Ισραήλ δεν έχει ποτέ παραδεχθεί ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά ξένοι ειδικοί θεωρούν ότι διαθέτει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές, καθώς και πυραύλους μακρού βεληνεκούς.